Колеги,пробвам да съживя темата-важна е,а някак остава встрани от вниманието ни.Bushmann е много прав,че от курсовете няма особена полза.Аз съм медик(зъболекар)и мога да заявя,че има само няколко случая,в които аматьори(слагам и себе си там)могат и трябва да помогнат:Първо се проверява дишането-може да си е глътнал езика при удара-и след това:
1.Открити фрактури-внимателно превързване с бинт БЕЗ опити за наместване, и стегнат турникет от колан,връв и др.над фрактурата за спиране на кървенето-НАЙ-БЪРЗО СЕ УМИРА ОТ ОСТРА КРЪВОЗАГУБА!!!
2.Артериално кървене от порезни или прободни рани-познава се по яркочервена кръв,бликаща на тласъци или струйки-ако има къде,отново се прави стегнат турникет,при невъзможност за такъв трябва да се опита с директно притискане на артерията до или в раната с пръст.Това се отнася най-вече за артериите на шията,подмишничната област и бедрените артерии.При последните понякога единствената възможност да се спре или намали кървенето е силен директен натиск с юмрук вертикално в средата на корема малко под пъпа-облягане с цялата тежест на тялото върху изпъната ръка със свит юмрук.
Не местете ранения при съмнения за гръбначна травма,шлема също е най-добре да се свали от реаниматорите ,особено ако е фулфейс!Махнете визьора и се убедете,че нищо не пречи на дишането.Всичко останало аз бих посъветвал да се прави само от професионалисти.
Може и да изпускам нещо,но в основни линии това е по силите на всеки,който запази малко самообладание при инцидент.Аз например винаги нося в раничката обикновен и ластичен бинт,стерилни марли в индив. опаковка,колан за багажник(става и за турникет) и щвейцарско ножче .Дай боже да не потрябват!
Леко и безаварийно на всички!!!