Реално погледнато, можеш да пишеш почти неграмотно и пак да те разбират във форума. Има ли значение, дали някой е написал "акомулатор", "акумолатор" или дори "акомолатор", след като всички разбираме, че става въпрос за електрическата батерия на мотора?
За мен лично въпросът за правописа не в това - дали останалите ще те разберат или не. Който има интерес - ще те разбере. Правописът (за мен) има някои други "аспекти":
1. Това е израз на уважение към другите. Нали има разлика как ще се обърнеш към един човек?
- Абе, моеш ли ми каеш накъде да фанем за Враца?, или
- Извинете, можете ли да ми покажете пътя за Враца?
Нали усещате "тънката" разлика в двата стила на общуване? Е, след като има значение как ще се обърнем към някого на улицата, защо да е различно в мрежата, във форума?
2. Правописът (и правоговорът) е индикатор за културата и образованието на човека. За ежедневното общуване с близки и приятели може да няма значение, но ако пишеш CV или се явяваш на интервю за работа? Представи си, че си шеф на фирма и получиш неграмотно написана молба за работа или срещу теб някакъв рогач издава нечленоразделни звуци? Какво ще си помислиш за него и дали би го наел на работа?
Мисълта ми е, че в различни ситуации можеш общуваш по различен начин - в зависимост дали говориш (пишеш) с поет, дърводелец, бизнесмен, арматурист, лекар или рокер. Можеш да праскаш на жаргон или диалект - дори в някои случаи това е необходимо, за да бъдеш разбран и приет в някаква специфична група / среда. Но винаги трябва да владееш и литературния език, само така ще бъдеш приет на сериозно от културните и образовани хора.