ей колега значи не си запознат с suzuki gsxr 1100
този мотор може да се извади мощност към 190hp+

а доста хора са чували за Русенското gsxr 1100 turbo
което е към 270hp+
или Врачанското suzuki gsxr 1100 което е сащо към 270hp+

Чакайте малко. Аз твърдя, че повече мощност се постига с повече гориво, а то като изгаря отделя топлина - значи на по-форсираният двигател му трябва и по-сериозно охлаждане. Вие ми обяснявате, че не съм прав, и после показвате снимки на някакъви въздухари с ОГРОМНИ маслени радиатори. Ами аз точно това казвам - че 180 коня без съответното охлаждане не можеш да изкараш. Ако колегата (който си сглобява стрийтфайтер) го снабди с подобна охладителна система - сигурно ще се получи. Но на моторите на горните снимки (специално визирам белия с номер 76 на резервоара) не виждам радиатори - значи трудно ще ме убедите, че тоя дръгел ще даде 180 коня.
Все пак приемам форсираните въздухари повече като изключение. Знаете, че при състезателните мотори борбата е за всяка конска сила и за всеки килограм. Та ако ония конструктори са можели да минат без радиатор, водна риза, водна помпа, термостат и 2 литра вода - сигурно са щели да го направят.
Така, сега за турбината. Хайде малко се напънете - да видим колко фабрични (стокови) мотори с турбо ще се сетите? Аз съм виждал само едно Кавасаки - GPz 750:

Знам и за едно Сузуки - XN 85:

Оказа се, че има и една Хонда:

И една Ямаха:

И толкова! Тия всичките тия дръгели са около 1982 - 1985 година. Изобщо не са се наложили на пазара и никога повече (30 години от тогава) четирите големи японски фирми не са правили такива експерименти. Знаете, че конструкторските бюра на тези 4 фирми са в жестока конкуренция и използват всякакви начини да изкарат по-мощен двигател на пазара - инжекциони, 4 и дори 5 клапана на цилиндър, разни екзюпи, електроники и какво ли не. Обаче по някаква причина не слагат турбо - компресори на моторите си, интересно защо? И ето, че един нашенец е излязал по-хитър от всичките професионални конструктори на четирите японски мотоциклетни фирми и е измислил нещо, което те не са се сетили, а именно - да монтира турбо-компресор на мотоциклет. И е постигнал нечувани характеристики на мотора!
Kак ви звучи тая приказка?
А това, че карбураторите били по-ефективни от инжекцията - изобщо няма да го коментирам. По тая логика и 8-битовия Правец може да е по-добър от съвременните компютри и парната машина може да има прединмства пред дизеловия двигател.