Автор Тема: Универсално реле за мигачи за всякакви товари (лампи, светодиодни)  (Прочетена 50751 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен altium

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 48
 • Skype: altium01, телефон: 0878 89 53 44
 • Кара: Yamaha XS400 със самоделно процесорно запалване
Универсално реле за мигачи  с автоматична детекция, работещо с всякакъв товар (обикновени лампи с различна мощност или светодиоди).
Universal turn lights relay with automatic detection of load, working with all type of lamps (conventional or diodes).

Недостатък на масово разпространените релета за мигачи е, че механичните работят само с определени лампи, а електронните осцилират постоянно. Идеята беше да измисля схема, която автоматично детектира дали е включен товарът (в случая лампите за мигачите, независимо от техния тип и мощност - например може да са светодиодни). Тя е честотно и температурно стабилна, не се нуждае от настройка и работи само, когато е включен даден мигач, а през останалото време стои в очакване.

Схемата е пригодена за 12 или 24 волтови инсталации. В случай, че ползвате 6 волтова инсталация, трябва да я захраните директно (на мястото на стабилизатора между крачета 1 и 3 запоявате мост, а краче 2 остава висящо).

Принцип на работа на схемата (изтеглете я в по-висока резолюция в края на поста):
Представлява мултивибратор с интегралната схема таймер 555 с детектор на товара, съставен от 2 транзистора. Селекторният ключ за мигачите (S1 в схемата) има 3 положения: изключен, включени леви мигачи, включени десни мигачи. При подаване на захранващо напрежение и ако селекторният ключ за мигачите е в изключено състояние, схемата стои в очакване на разрешаващ сигнал.

Когато селекторният ключ се включи към ляв или десен мигач, транзисторът Q1 се отпушва (през базата си и през товара към маса) и подава разрешаващ сигнал 1 към крак 4 на таймера. Той започва да осцилира с честота около 2 херца и коеф. на запълване 50% (зависещи от стойностите на CT, RT и R1). Промяната на честотата става с подбор на CT.

Транзисторът Q2 представлява ПОВ (положителна обратна връзка) и спомага за поддържането на разрешаващият сигнал на крак 4. ПОВ е необходима, за да не се прекратят осцилациите на таймера, понеже когато релето в схемата е в състояние 1, токът през товара (мигача) създава пад на напрежение, който би запушил Q1.

Осцилациите на таймера се прекратяват веднага, след като селекторният ключ се премести в изключено състояние и прекъсне достъпа на базата на Q1 към маса през товара. Стабилизаторът на напрежение нарочно е избран 8 волтов, за да компенсира пада на напрежение през изходния транзистор на таймера + изходните диоди.

Схемата е с лиценз Open Source (свободен достъп) с единствено условие когато се публикува, да се споменава автора ѝ - тоест мен.

Всички файлове на проекта:
« Последна редакция: юни 01, 2012, 08:15:21 pm от sith_of_darkness »

Неактивен elfox

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
Нямаше ли да бъде по-добре, ако в тази схема се премахне механичното реле и замени с примерно FET транзистор?Механичните контакти винаги са били "слабо място" в релетата за мигачите!В руските форуми и в GOOGLETO има много схеми на този принцип и с доста висока надежност!С пожелание за успех!!! ELFOX.

Неактивен altium

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 48
 • Skype: altium01, телефон: 0878 89 53 44
 • Кара: Yamaha XS400 със самоделно процесорно запалване
Нямаше ли да бъде по-добре, ако в тази схема се премахне механичното реле и замени с примерно FET транзистор?

Зависи какъв FET транзистор искаш. Защото има различни видове - JFET, MOSFET и т.н. За първият тип няма да стане по разбираеми причини. С мосфети - да, ще стане разбира се.

Всякак става, тук просто съм дал ИДЕЯТА на нещата, като новост е това, че има детектор за НАЛИЧИЕ на включен товар. Нали трябва да го направим интелигентно все пак? Не виждам особен смисъл да цикли постоянно, независимо от това дали има включен товар или не (а именно така работят релетата на пишман майсторите).

Аз например си харесвам звука от цъкането на релето и затова го направих така. А теорията, че с транзистор ще е по-издръжливо отколкото с реле не е вярна, понеже релето е галванично разделен елемент и не пробива при напрежения над 20-25 волта, както става с гейтовете на мосфетите. Също така, товарът е достатъчно високоомен, за да работи релето на практика вечно. А и релето не участва в кондензаторно-времева схема, както е при изцяло механичните системи, следователно преискряване на контактите няма.
« Последна редакция: декември 17, 2011, 10:22:54 pm от altium »

Неактивен elfox

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
Е те това за "FET" означаваше "въобще полеви транзистор".Вярно е, че са много разновидности,даже и "smart" и т.н.  и ми се стори, че акцентирането си беше чисто заяждане от ваша страна!Сега по схемата:-Това ,че схемата е в режим на очакване и чака включването на товара, не е кой знае каква новост!Много от фабричните релета за мигачи/двуполюсни и триполюсни/ работят на този принцип.Когато едно реле за мигачи работи в много широк обхват на товарния ток,то губи една от важните си функции ,да индицира наличието на дефект в работата на един от мигачите- много важна функция,а такава във вашата схема липсва.Там следите само наличие на товар, но не и неговото състояние!НЕ ми е много ясно, как от триизводен стабилизатор тип 7808 при класически начин на свързване  е показано на схемата ,че на изхода и има +5V.А сега и за "пишман майсторите! Като ще слагат LED мигачи сменят релето с тия по"тъпичките релета" за ЛАДА,които не ги вълнува товара и индикациите а САМО ДА ИМА ВКЛЮЧЕН ТОВАР и" дай газ" без да правят сложни цъкащи схеми!А НЕПИШМАН МАЙСТОРИТЕ от DUCATI ENERGIA и  други мотоциклетни и автомобилни фирми си ги правят нецъкащи и БЕЗКОНТАКТНИ!!! А надписите на английски език в схемата можеха да бъдат и на български.Читателите на този форум не са длъжни да знаят английски/макар,че като гледам правописа на голямя част от тях ,толкова знаят и българския/

Неактивен altium

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 48
 • Skype: altium01, телефон: 0878 89 53 44
 • Кара: Yamaha XS400 със самоделно процесорно запалване
Извинявай колега, но нещо не разбрах какво искаш да кажеш. Както изрично е написано и ако изобщо си го чел, стабилизатора нарочно е избран 8 волта, за да компенсира пада на напрежение на полупроводниците (диоди, транзистори). Чете ли го изобщо?
А по греенето на стабилизатора бихме дали оценка каква мощност се отделя върху него. И ако не грее, какво би означавало това?

Дали може да се ползва транзистор вместо реле - ами може разбира се, какъв е проблемът??? Просто аз като автор на схемата, съм сложил реле. Харесва ми звука му, галванично разделено е и лесно мога да чуя, примерно ако мотора е на стойка и при тест не светят мигачите дали релето цъка или е изгорял мигач.

Ако очакваш да ти преправя схемата специално за транзистор - мога, но предпочитам да си я направиш сам, нали съм дал общия принцип на работа? Пък и е безплатна. Тук се сещам за една типично българска приказка "намерил та се н....л".

Относно английският: в схемата са използвани 4-5 думи на английски, които можеш лесно да си преведеш по много начини ако имаш желание разбира се. Направил съм го по този начин, за да е лесно на повечето потребители (най-вече английско говорящи, понеже този език е универсален). Но ако те мързи да си преведеш няколко думи, защо изобщо гледаш схемата или я ползваш? Ползвай релета за Лада, ако ти задоволяват потребностите в по-голяма степен.

Относно детекция на изгорял мигач - може и ще бъде направено в някоя следваща версия. Обаче там ще се налага допълнителна ръчна настройка с тример според вида на товара (тоест според тока, който ще тегли). При спадане на тока под някаква гранична стойност, схемата ще индицира, че има изгорял мигач. Което е свързано и с прекарване на допълнителен кабел до таблото - този за индикатора на изгорял мигач, който примерно ще е някакъв светодиод или не знам какво - предложи как точно да индикира, че има изгорял мигач?

То хубаво разните Дукати и др., но питал ли си се колко струват, дали наистина работят само при наличие на включен товар (или осцилират постоянно) и къде по дяволите им е схемата да си направим и ние? Защо шибаните гадове не дават схемата, нарочно ли... :)

В някой следващ пост, ако не ме домързи, ще кача и SMD вариант, с мосфети, че и с детекция на изгорял мигач. Разбира се, с голямо удоволствие бих обсъдил лично твои схемни предложения.
« Последна редакция: май 21, 2012, 05:37:01 pm от altium »

Неактивен altium

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 48
 • Skype: altium01, телефон: 0878 89 53 44
 • Кара: Yamaha XS400 със самоделно процесорно запалване
Вече измислих по-нова версия (v1.1) на релето за мигачи, в която промених схемното решение с цел още по-голямо прецизиране на коефициента на запълване на импулсите. Скоро ще кача подробна информация, а междувременно ето схема на свързване:
« Последна редакция: март 12, 2013, 01:41:57 am от altium »

Неактивен altium

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 48
 • Skype: altium01, телефон: 0878 89 53 44
 • Кара: Yamaha XS400 със самоделно процесорно запалване
Ако някой е тръгнал да прави старата схема v1.1, нека не бърза, защото е с дефекти, които отстраних в новия вариант.
Първо дефект: Резистора RT се оказва голям проблем при тези стойности от 1 мегаом и има склонност да не тръгва в някои случаи. Образува делите, който е постоянно вързан към +Vcc и е причина за нестабилна работа.
Втори дефект: Коефициента на запълване (времето за светене към времето за не-светене) е 30 към 70% - неприятно.

В новата версия v1.2, която е абсолютно стабилна и с коефициент на запълване вече точно 50%, съм откачил горния край на RT и съм го вързал през един диод в изхода на таймера. По този начин не се образува делител на напрежение откъм +Vcc, който обърква времената в стария вариант на схемата.

Като й направя платката в СМД вариант, ще я публикувам.
« Последна редакция: април 08, 2013, 04:25:04 pm от altium »

Неактивен stancorotax

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 6
Някакво развитие?