Автор Тема: Кой е най-калпавия мотор?  (Прочетена 248112 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Bushman

• Hero Member
  • Публикации: 2184
  • Излекуван работохолик.
  • Кара: Черна FZ1-N
Кой е най-калпавия мотор?
« -: декември 15, 2011, 08:48:21 am »
Я кажете кой (според вас) е най-калпавия мотор (мотоциклет или мотопед), правен някога, и - защо? Държа мненията да бъдат аргументирани. Разбира се, най-добре е сведенията да бъдат от личен опит, но се допуска информация от близки приятели и познати. Е, в краен случай - може и неща, които сте чули или прочели някъде. Моля всеки участник да представи само по един модел, накрая ще обощим резултатите (колко гласа има всяко предложение) и ще направим класация за 1-во, 2-ро и 3-то място. Какво ще кажете?

Сетих се друго - да въведем покатели (критерии за оценка):

- Външен вид (всяко предложение - задължително със снимка);
- Техничеки показатели - маса, мощност, въртящ момент, скорост, други...
- Надежност;
- Икономичност (всички експлоатационни разходи);
- Комфорт;
- Други (каквито се сетите).

Всеки от горните показатели на всяко предложение се оценява по 6-тобалната система и накрая се смята средната оценка. Хайде давайте!
« Последна редакция: декември 15, 2011, 09:02:30 am от Bushman »
Ако нищо друго не помага - прочети Service Manual!

Неактивен kokoVmaxa

• Fan of DUCATI but BMW User
  • Moderator
  • Hero Member
  • Публикации: 4039
  • "RBT Custom motors" Ltd.
    • www.racebiketuning.com
  • Кара: BMW & HD
Re: Кой е най-калпавия мотор?
« Отговор #1 -: декември 15, 2011, 08:51:52 am »
 Мартинеееееееееее емотикон с Микровълнова , ухилен с пуканки , оня дето мноооого се хили искам  искам бая емотикони че да мога да се наслаждавам  ;D :cheers:
My Garage - R1100S Boxer Cup / , H-D FXR Black Death / DUCATI 748R Superbike

Неактивен werty

• Hero Member
  • Публикации: 814
  • Кулинарен рокер
  • Кара: със стил
« Отговор #2 -: декември 15, 2011, 09:12:29 am »
За мен най-калпавия мотор е Симсона , това е машината , която замалко да ме откаже от моторите . Времето ми с него премина предимно в бутане и ремонти . Това "нещо" нямаше палене , а ако господ се смили над него да запали , не след дълго просто угасваше . Или не му стигаше гориво , или пък се давеше . След дъъъълъг мазохизъм , потърсих "помощ от приятел" , и резултата беше , че личният ми мазохизъм се превърна в садизъм ..........
Исках Intruder VS800 - имах го
Исках Intruder М800 - имам го
Искам Intruder M1800 - ще го имам

Неактивен werty

• Hero Member
  • Публикации: 814
  • Кулинарен рокер
  • Кара: със стил
« Отговор #3 -: декември 15, 2011, 09:22:29 am »
Сетих се друго - да въведем покатели (критерии за оценка):

- Външен вид (всяко предложение - задължително със снимка);
- Техничеки показатели - маса, мощност, въртящ момент, скорост, други...
- Надежност;
- Икономичност (всички експлоатационни разходи);
- Комфорт;
- Други (каквито се сетите).
Всеки от горните показатели на всяко предложение се оценява по 6-тобалната система и накрая се смята средната оценка. Хайде давайте!

Я, докато пиша и се сменили правилата , ама айде :

- Външен вид (всяко предложение - задължително със снимка);- приличен , цвят грунд /снимки нямам , беше мноооого отдавна/
- Техничеки показатели - маса, мощност, въртящ момент, скорост, други...абе какви технически показатели от Симсон
- Надежност; безнадежден
- Икономичност ; колкото Жигула
- Комфорт;е за тук нямам нищо конкретно , ама като успявах да го подкарам наистина се чуствах конфортно

Оценки няма да пиша , че нали има една максима : "За мъртвия или добро или нищо"
Исках Intruder VS800 - имах го
Исках Intruder М800 - имам го
Искам Intruder M1800 - ще го имам

Неактивен che

• Hero Member
  • Публикации: 2026
  • There is no replacement for displacement......
« Отговор #4 -: декември 15, 2011, 09:55:26 am »
тук ще те оборя, не всеки симсон е като твоя
аз от моя бях много доворлен(и още съм)

Я, докато пиша и се сменили правилата , ама айде :

- Външен вид (всяко предложение - задължително със снимка);- приличен , цвят грунд /снимки нямам , беше мноооого отдавна/ - боядисан, лъскав, ЖЪЛТ и претапицирана седалка, цвят лайняно кафяво
- Техничеки показатели - маса, мощност, въртящ момент, скорост, други...абе какви технически показатели от Симсон- маса 80кг позволяваща да използвам микробуса на баща ми като гараж и да го качвам и свалям сам без проблем. Също и зимата да го зазимявам на село на 2-рия етаж и като ходя на гости на баб ми да ги припалвам и да обикалям с него из стаите :headbang:
мощност и въртящ момент да му пала гумата(на трева) и да го въртя в кръг......само дето пушека излизаше от ауспуха  а не от гумата

- Надежност; безнадежден - само веднъж ме е предла на пътя и след чистене на смещта беше като нов
- Икономичност ; колкото Жигула - не я знам тая жигула ама аз като сипех за 2лв. карах половин ден, а резервата ми беше 500мл. шише от кока кола в раницата
- Комфорт;е за тук нямам нищо конкретно , ама като успявах да го подкарам наистина се чуствах конфортно
+ най-лесния мотор за бутане от всички които съм карал...айде забутатай 750-ка или КТМ ако не вярваш
Оценки няма да пиша , че нали има една максима : "За мъртвия или добро или нищо"
Моята оценка е 6+
'02 Aprilia RSV1000 Mille
'85 Kawasaki GPZ900R

Неактивен tomahouk

• Hero Member
  • Публикации: 872
  • Кара: HONDA CBR 900 RR
« Отговор #5 -: декември 15, 2011, 09:47:11 pm »
ЧЗ 350 е най калпавия мотор.
1. Вечна нужда от центровка.
2. При малко зор прегрява.
3. Слаб колянов вал.
4. Слаба рама/усуква се/.
5. Какъвто и тунинг да правиш 135км/ч  и това е.
6. Калпаво охлаждане заради чугунените цилиндри.
 Ако някой има нещо наум да добавя.

Неактивен Bushman

• Hero Member
  • Излекуван работохолик.
« Отговор #6 -: декември 16, 2011, 09:49:37 pm »
Колеги, чета двете предложения и направо се смея - та това бяха може би най-желаните (да не кажа -мечтани) машини при соца... За Симсонката се чакаше с месеци, хората си правеха списъци и проверки през няколко часа, спяха пред Мототехника и гадаеха кога ще ги докарат. Самият факт, че 30-годишни Симсонки още вървят по пътищата, показва, че не са чак толкова калпави. Едни приятели ходиха със Симсонки от Лом до морето и обратно, без никакви ядове. Дори съм виждал германци със Симсонки на нашето черноморие. Боже, нима някой смята, че Симсоната е най-калпавата машина на две колела?!?

Повечето неща, което колегата е написал за ЧЗ-то са верни, не съм съгласен само за рамката и за максималната скорост. Все пак съм сядал на "мотори" пред които CZR-a е като последен модел хилядарка. Хайде давайте малко по-сериозно, има толкова по-боклучиви машини от предложените две. Сякаш не знаете, че са правени руски (съветски) мотоциклети...

Имам два коментара:

1. Моля ви, бъдете малко по-конкретни - пишете точен модел и година. Симсони има десетки модели - кой точно предлагате? Също и ЧЗ-тата имат разлика, 350 има 6-волтови и 12-волтови - двата модела са с различни характеристики.

2. Снимки могат лесно да се намерят е нета, например:

3. Не е проблем да се намерят и техническите характеристики на модела:

http://de.wikipedia.org/wiki/Simson_S51

http://pniaq.jdm.pl/cezet/cz.htm

Моля ви да бъдете по-конкретни и аргументирани, дайте да подходим сериозно и да определим най-калпавата машинана две колела, която е правена някога!

Неактивен Wild Hog

• Hero Member
  • Публикации: 722
  • Кара: Kawasaki -> Yamaha
« Отговор #7 -: декември 16, 2011, 11:31:33 pm »
Според мен най-скапания мотор е Карпати 50 (Карпаты 50).
Това е руски мотор доколкото знам. Точни технически данни не успях да открия.
Братовчед ми имаше такъв преди повече 15 години, беше го взел чисто нов, щото "новото си е ново", е да ама не и с Карпати, това моторче по данни на братовчед ми най-много без да му се развали нещо беше изминавал 7-8 км.
50 куб.
Мисля, че 2 конски сили, 2 скорости, като те (не)се сменяха като се завърташе лявата ръкохватка заедно с  натиснатия лост за съединителя - от там имаше доста проблеми, защото не се сменяха. Като натиснеше да сменя и всичко се разглобяваше, лост, ръкохватка, много паянтово беше направено.

Двигателя все не палеше, все нещо се зацапваше, постоянно го правеше, всъщност само го правеше, аз само един път го видях да го кара, тъкмо го беше направил - 300-400 метра и се развали, върна го с бутане и продължи да го прави, аз все чаках да ме вози, но това никога не се случи.

Знам, че звуча като в авто-форум "Братовчеда на леля ми има един познат, който бил майстор и каза, че Алфа Ромео само го ремонтираш и постоянно се чупи", но не хора това моторче наистина беше извън всякакви граници, ако има някой друг, който е имал такова нещо нека да каже и той или да отрече.

Според мен тези руски инженери дето са го правили трябва да им забранят доживотно да правят мотори, да ги пратят да правят ракети, там като падне ракетата - информационно затъмнение и поне няма да страдат обикновените хора.  :D

Едва намерих снимки, не съм сигурен, че това е оригиналния вид, мисля, че на братовчед ми не беше чак толкова грозно, макар че си беше грозно, а той си мечтаеше за Симсон, но не се продаваха доколкото си спомням (може и да греша), нямаше от къде да си купи или се набута с новото Карпати и нямаше как вече да си купи, не си спомням.

Ето и едно с рейсингова генерация и вече готово за "Night of the Jumps"

Като цяло смятам, че прехласването по руската дребно габаритна техника трябва да бъде по-информирано и по-така скептично, виж за едро габаритната е друга тема, но да не размиваме ...
« Последна редакция: декември 16, 2011, 11:34:33 pm от Wild Hog »
"suburban biker wannabe"

Неактивен Bushman

• Hero Member
  • Излекуван работохолик.
« Отговор #8 -: декември 17, 2011, 09:50:09 am »
Даа, Карпати-то е едно наистина сериозно предложение. Потвърждавам всичко написано от колегата, тази информация явно е "изстрадана". Хората си купуваха Карпати, щото за Симсонка трябваха връзки и се чакаше с месеци, а и беше поне 2 пъти по-скъпа. Но оставаха измамени - на руската (съветска) машинка просто не можеше да се разчита. Само за сравнение - Карпати се накупиха много повече от Симсоните, при това - по едно време. А сега Симсони още се срещат по улиците, а Карпати - по-младите колеги даже не са виждали.

Аз много се чудех с кой модел да участвам, тъй като имам няколко много силни "фаворита". Е, с болка на сърце се отказвам от естонската Рига - 26, Киев и Минск... Вместо тях и ще ви представя украинския Днепр МТ-16, с него победата ми е почти сигурна...

За Днепъра не бива да обвиняваме руснаците, тъй като той се произвеждаше в независима Украйна, в КМЗ - Киевския мотоциклетен завод. Кратка справка за "продукцията" на същия можете да погледненте тук: http://knigi.zr.ru/catalog/reading_hall/encyclopaedia_moto_kmz.asp

Ето го "красавеца", държа дамо да отбележа, че това се води Модел 1992г.

Обърнете внимание на "окачването" - предното и задното са еднакъв принцип и амортисьорите са едни и същи. Вижте и седалките, а таблото (вярвайте ми) е направо ужасяващо грозно.

Характеристиките на този "мотоциклет" са направо смайващи. Ето тук намерих малко данни: http://www.autosvit.com.ua/Dnepr_MT_16_with_sidecar_techmm_11_1722.html

Виждате, че "компактният, но мощен 650-кубиков агрегат осигурява на украинския болид зашеметяващите 38 конски сили (по други източници го дават 36 и дори 32 К.С.)". Няма данни за въртящия момент, възможно е информацията да е засекретена от КГБ... Също и въпросът за разхода на бензин доста "елегантно" е избегнат. За ускорение изобщо не става въпрос, но при маса около 250кг. (365 го дават с коша) и макс. мощност - 38 К.С. (по други източници - 36 и дори 32 К.С.), ясно е, че не можете да очаквате бясно ускорение от този "болид".

Ето още една кратка статия: http://www.motocikl-skuter.ru/showthread.php?t=1451. Ако не разбирате руски:

"Обладая модернизированным двигателем и оптимизированной телескопической передней подвеской, он имеет превосходные технические характеристики - Притежаващ модернизиран двигател и оптимизирано предно окачване, той има ПРЕВЪЗХОДНИ технически карактеристики". Малко по-надолу дават мощността - 32 конски сили (от 650-кубиков, двуцилндров 4-тактов боксер) и разхода, който (според автора) е "среден" за този тип мотори - 8 литра бензин / 100км. Пак държа да ви напомня, че моделът се води 1992г., а има такива произведени до 2004г. - http://myauto.ua/dnepr-(kmz)/mt-16-601731.html

За "комфорт" на движение изобщо няма да ви обяснявам, достатъчно е да погледнете седалките, рулето и таблото на този шедьовър на техническата мисъл.

Оставям най-силния си коз за накрая - качество на изработка и надежност. Тук нещата са доста сложни... Не искам много да се разпростирам, ще дам само малко инфо от ЛИЧЕН опит:

- Зъбните колела на агренажа нямат циментация;
- Задната спирачка изобщо не функционира, независимо как и колко я ремонтирате;
- Пружините на клапаните се трошат като солети, но пък стават без проблем от Жигула;
- Не е възможно да се спрат течовете на масло от двигателя и задния редуктор;
- Електроинсталацията и истински УЖАС, всичко по нея дава дефекти, постоянно.

Ами това е, хайде да видя кой ще изкара нещо по-калпаво...

« Последна редакция: декември 17, 2011, 09:57:20 am от Bushman »

Неактивен Bushman

• Hero Member
  • Излекуван работохолик.
« Отговор #9 -: декември 17, 2011, 01:32:38 pm »
Eeeх, защо избързах с Днепъра, защо...?! Един приятел ме подсети за един друг шедьовър на руската техническа мисъл, истинска перла в короната, записал със златни букви името си в пантеона на вечната слава... Просто бях забравил за Туловката, разбираемо е предвид, че не бях виждал такава поне от 20 години:

http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=11&act=4&adv=51314526556690755&f1=details

Достатъчно е да се погледнат снимките и да се прочетат основните характеристики на обявата, и ако не всички, то повечето въпроси отпадат веднага...

А, случайно намерих снимка на таблото на Днепъра, само вижте за какво става въпрос:

А ето и близък план на двигателя на Карпатито - кранчето на резервоара наистина е по-голямо от карбуратора, не е оптична илюзия:

Снимката е от тази обява: http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=5&act=4&adv=51315215832851769&f1=details

Текстът към обявата също е интересен:

"Мотора е в много добро състояние и е гаражен! Купен е чисто нов преди около 15 години от магазин и не е каран много. Пробега му е около 650 км. Мотора се намира в град Драгоман тук има и телефон за връзка. С мотора има и резервни части"

Възникват няколко въпроса - защо моторчето има пробег само за 650км за 25 години (произведено е 1986г. - връзва се по 26км. на година) и защо при този незначителен пробег има и резервни части с него?
« Последна редакция: декември 17, 2011, 01:53:11 pm от Bushman »

Неактивен hristolichev

• Hero Member
  • Публикации: 309
  • Кара: Kawasaki ZR-7S
« Отговор #10 -: декември 17, 2011, 08:51:42 pm »
Тъй като съм на 26 и съвсем от скоро се интересувам от мотори ще задам следния, може би глупашки, въпрос. Защо двигателя на тази Тула изглежда така? Или по-точно защо изглежда като мотор с малки дебели гумички, на който наместо двигател са поставили машина за издухване на листа?

Неактивен Bushman

• Hero Member
  • Излекуван работохолик.
« Отговор #11 -: декември 17, 2011, 09:37:39 pm »
Даааа, Туловката е сложна машина и трудно може да бъде разбрана от човек без сериозна предварителна подготовка (не се засягай, Колега...).

Връщност, тя има обикновен 1-цилиндров двутактов двигател с чугунен цилиндър, на въздушно охлаждане. Това, което те учудва, е опит за принудително въздушно охлаждане - вентилатор, който да осигури обдухване на цилиндъра. Туловката е замислена като двуколесен всъдеход - мотоциклет с повишена проходимост за калните руски пътища. Затова и гумите са такива. Конструкторите на Туловката явно са съобразили, че с тези гуми моторчето просто не може да развие необходимата скорост, при която двигателят да се охлажда от насрещната струя въздух - затова са осигурили (опитали са да осигурят) принудителна вентилация. Когато моторчето падне на дясната си страна - вентилаторът засмуква тиня и сняг и набива мръсотията в ребрата на цилиндъра. След това - край, следва бутане до най-близкото село и основно разглобяване...

Туловката има и други интересни технически особености, виждат се добре на снимките (ако знаеш къде да гледаш)...
« Последна редакция: декември 17, 2011, 09:49:07 pm от Bushman »

Неактивен hristolichev

• Hero Member
  • Публикации: 309
  • Кара: Kawasaki ZR-7S
« Отговор #12 -: декември 17, 2011, 11:04:26 pm »
Хе хе, да, това обяснява някои неща. Задното окачване изглежда като добър замисъл с добро изпълнение. :)
А хм...предпазителя на задния венец предполагам често би се задръствал с всякакви мръсотии и кал. А този тип дебелопрофилни шшироки гуми може и да са подходящи за джип, ама на мотоциклет изглеждат просто абсурдно.

Неактивен vinixxx

• Full Member
  • Публикации: 50
« Отговор #13 -: декември 18, 2011, 10:45:27 am »
най-калпавият е зле поддържаният мотор

Неактивен Bushman

• Hero Member
  • Излекуван работохолик.
« Отговор #14 -: декември 18, 2011, 11:43:53 am »
най-калпавият е зле поддържаният мотор

Колега, явно никога не си се качвал на руски (съветски) мотор. Огромна заблуда е да мислиш, че с добра поддръжка можеш да компенсираш конструкторските грешки и недомислици, а също всички пропуски и нарушения на технологията при изработката на частите и сглобяването им. Семеринга на задния редуктор на Днепъра се късаше и изпадаше на парчета след 15 - 20 километра каране - хайде обясни ми как ще преодолееш това с качествена поддръжка?

Но ако си убеден в обратното - можеш да си направиш следния експеримент. Всеми си Туловката от обявата и й осигури най-качествената възможна поддръжка - най-скъпо синтетично масло, само най-качествени консумативи и по цял ден да трепериш над нея... Да видим какъв резултат ще постигнеш? Вие по-младите не знаете, но при соца моторите се продаваха почти на части. Добутваш го някак до дома си и там с приятелите започвате да го сглобявате. Ако успееш още същия ден да го запалиш - смятай се за късметлия. Защото имаше и друг вариант - моторът се оказва строшен още от завода или с някой липсващ чарк и започваш да правиш "новото" ИЖ-е преди изобщо да си му чул гласа... За каква поддръжка ми приказваш...

Неактивен vinixxx

• Full Member
  • Публикации: 50
« Отговор #15 -: декември 18, 2011, 12:00:17 pm »
аз руски мотор по шосетата не съм виждал,все си мисля че тънат в ръжда вече,плюс тва не може да искаш от мотор произведен преди деситилетия да държат още.Дали като са били първа младост са давали подобни дефекти??

Неактивен valentyno

• Hero Member
  • Публикации: 823
  • Кара: Majesty 400
« Отговор #16 -: декември 18, 2011, 12:12:55 pm »
Доста мислех преди да се осмеля да понапиша някой и друг ред в тази силно заинтригуваща ме тема, но все пак с риск да оплюя българското машиностроене, не мога да не споделя огорчението си (макар, че силно се гордея с българското машиностроене). Става въпрос за "БАЛКАН М-75",....
- снимки   http://valentyno.snimka.bg/motorcycles/balkan.641397.25865416   (теглех ги от мрежата, защото нямам спомен да съм снимал тази моя гордост)
- относно техническите показатели, мисля че на много хора са известни, но все пак моделът е пуснат в производство през далечната 1971г. и наименуван "Балкан М-75" с работен обем от 75 кубически сантиметра с мощност от 6 к.с. и максимална скорост от 85км/ч. Масата на мотоциклета е 91 кг. и среден разход на гориво от 2,5 литра на 100 км., ако вземем предвид всичко това, май звучи доста добре (ако се има в предвид годините в които се произвежда), но все пак според мен модела не е излязъл достатъчно сполучлив поради факта, че е спрян от производство само две години по късно и по данни са произведени едва 15 000 бройки (на една от тях, бях горд собственик  :notworthy: ).
- надеждност  - изключително НЕ надежден
- икономичност  - както вече споменах по официални данни изнесени от производителя разхода е опоменат като цифрова стойност от 2,5л. на 100км. Откровено казано аз никога не успях да се доближа до този разход, но това нямаше значение ( говоря за годините около 98-ма, тогава не съм чувствал лишения, за което благодаря на родителите си )
- комфорт - тогава ми се струваше доста комфортен (до като баща ми му писна да ми помага с ремонтите и не ми купи скутерче)
- в категория други ще спомена за конкретните ми разочарования. Първо да отбележа, че когато се сдобих с въпросния мотоциклет беше изключително запазен за годините си, като имаше проблем със скоростите (който се е занимавал знае за какво става въпрос). Макар, че знаех за това им слабо място аз реших да притежавам такъв мотор и съответно да го поддържам.  :violent:
 Мога обаче гордо да отбележа, че този мотор ми помогна в техническата мисъл и уменията ми на монтьор, бил съм на 12 - 13 години, а нямаше нещо, което не можех да разглобя, подменя да сглобя и съответно да запали,....  :)
 :director: И любимата ми фраза: Балкан пее моторист плаче,....  :notworthy:
Валентин Андреев

Неактивен Bushman

• Hero Member
  • Излекуван работохолик.
« Отговор #17 -: декември 18, 2011, 01:02:50 pm »
аз руски мотор по шосетата не съм виждал,все си мисля че тънат в ръжда вече,плюс тва не може да искаш от мотор произведен преди деситилетия да държат още.Дали като са били първа младост са давали подобни дефекти??

Нали ти казвам - руския мотор го купуваш чисто нов (още консервиран в грес) от Мототехника, забутваш го до вас и започваш да го правиш, преди да си го запалил още... Трябва да се радваш, ако поне всичките му части са сложени или ти ги дадат с него. Помпаш му гумите, монтираш калниците, опъваш веригата, сипваш електролит в акумулатора, закачваш спирачките, правиш му центровка на запалването, проверяваш дали има масло в скоростната кутия, затягаш свещта, сипваш му бензин, регулираш нивото в карбуратора и започваш с първите плахи опити да ги възпламениш. Може да се окаже, че са ти го дали без бубина или акумулатор - връщаш се в магазина да се разправяш. Затова ходиш да ги взимаш заедно с всичките си приятели, като предварително се уговаряте кой за какво да гледа и да внимава. Като (ако) запали - това си е голям успех, всички се радват, возите се и същата вечер черпиш (даваш банкет).

Балкан 75 аз също съм имал, още като ученик, някъде 1982 - 83г. Вярно, че по цял ден ръчках по него, но като цяло съм останал с хубави спомени. Продадох го преди да вляза в казармата 1985г. Ако наистина са направени само 15 000 бройки - направо си е за яд, сега щеше да бъде уникат...

Неактивен васко-57

• Hero Member
  • Публикации: 684
  • Кара: Honda VT-750C, Honda ANF 125i Wave
« Отговор #18 -: декември 18, 2011, 02:21:15 pm »
Един глас за Карпати като най-калпав мотор. Лично не съм го имал, но мой комшия (живееше над мен) го имаше и като стар балканджия съм участвал в ежедневните ремонти на въпросното возило, защото този урод не може да се нарече мотор. В сравнение с Балканчето Карпатито се чупеше в пъти повече, то и си е заложено в името де, Карпати т.е. "кара и пати", но ако може да го подкараш.
Чисто ново не можа да стигне 300 километра и беше разкостено и раздадено на части. Много добре никелиран преден калник имаше и Балканчето ми все още е с него, дори след 25 години на открито, калника изглежда много добре.
А Днепъра от снимката е стигнал до към 400 км. по киломераж, което в сравнение с Карпатито, което познавах е направо рекорд. За съжаление нямам база за сравнение с други марки и модели, но залагам на Карпатито като най-калпавия мотор, просто не мога да си представя нещо с по-кофти конструкция и изпълнение.

sith_of_darkness

• Гост
« Отговор #19 -: декември 18, 2011, 02:52:56 pm »
Най-калпавия...
Подобно на Werty, аз съм си имал работа с друга соц бънгия. Съкрати ми животеца... MZ ES 175, снимки нямам - ще пусна от нета. Грозен мотор - въпрос на вкус... Цвят - бял
"Чудото" превъртя конуса на съединителя и няма оправя.. Та един вал, та 2-ри, та друг двигател, та 3 пъти нова електро инсталация, то не беше вадене от тъмни мазета, бутане до откат и после още толкова, крака ми беше омалял на манивелата, то не бяха ремонти .. То не беше чудо.

http://www.youtube.com/watch?v=mWMvc1F4opo&feature=related

Друга Бънгия е легендарния агрегат на Хонда - VF 750  :D :D
За грозен - изобщо не е и вози много хубаво, но двигателя е бая ****** .. На мен ми падна клапан в предния десен цилиндър. Всичко на сол. Вечни проблеми с 2-та ангренажа и карбураторите, соленоида на всичките заминава. Лесно прегрява, има фабричен дефект с охлаждането и мазането на задната глава. Много хора си го преправиха и отстраниха този проблем, но говорим принципно.
Разхода на гориво е плачевен.. Особено за вървежа и конете си... Това все пак не е CBR 1100
Хубавото на японските мотори, за разлика от СОЦ събратята си е... Когато нещо е много скапано или счупено и го смениш .. Мотора почва да работи, докато СОЦ возилата - не  ^-^ ^-^

ЕДИТ:
Не съм имал, но помагах в ремонтите на брат ми, по неговата 'бънгия' ХТЗ 660 Тенере... Този модел карбуратори са издънка, голяма издънка...
« Последна редакция: декември 18, 2011, 02:56:55 pm от sith_of_darkness »