...
Старите машини не са толкова "напилени",и имат пре-достатъчен резерв/аванс(80-та година от 1000 кубика изкарваха 90-110 коня при 8-9-10 000/об,...в момента знаете...-190-200 коня на 12-13-14 000/об),в същото време заради постигането на такива обороти се налага зверско олекотяване на детайлите(а и заради сваляне на общата маса с цел по-добро представяне),а от това което съм виждал съм разбрал едно нещо -"килограмите важат като стане дума за здравина"...няма как например, да не е по-здрава 1-вата скорост на едно ЦБ 750 80-ти набор,от 1-вата скорост на последното ЕР 1,при условие че само едното зъбно колело на ЦеБе-то сигурно тежи колкото целия комплект зъбчатки на вторичния вал на еР-1цата,...отделно дето ЦеБе-то е три пъти по-умряло,и "боя" които носи това зъбно колело е много по-..."мижав"! 
...
Цялата работа е че сме бедни и търсим под "вола теле",...ако имам възможност да си сменям мотора на две-три години дали ще ми пука колко е здрав и издръжлив?!

Това не означава че "новите" или пък "старите" са по-лоши,...-просто са продукт на своето време със всичките си плюсове и минуси! 
...
Ами това е, колегата го каза с две думи и не мога да не се съгласяа с него. Ние искаме от моторите си характеристики като на F1 (конска сила на килограм), пък после ревем, че машините не могат да изкарат 20 години и искат скъпа поддръжка.
Май тази тема е мястото да споделя едни мои подозрения... Много сме спорили с приятелите и стигнах до един извод - и на мотоциклетните фирми не им е лесно. Има жестока конкуренция между тях, това е ясно. Та въпросът е -
как да те накарат да си купиш техен мотор, но да не го караш 20 години, а само 5 (примерно)? И - след това да го махнеш, и (най-важното) - ПАК да си купиш от техните, само че по-нов модел? Не мислете, че тази задача е толкова лесна, колкото изглежда на пръв поглед! Сигурен съм, че цели екипи от специалисти си блъскат главите как да постигнат това... Те лесно могат да направят мотор, който да се строши на 5-тата година, но ако двигателят ти закове или рамата ти се сгъне - кога ще си купиш мотор от същата марка? Значи с основните агрегати (като двигател, спирачки, окачване, рама и др.) компромиси не могат да правят. Аз мисля, че постигат същата цел по няколко други (заобиколни) пътища:
1. Правят мотора така, че ти сам да си го строшиш. Дали не могат фабрично да му сложат краш-тапи и роул-бари? Дали не могат да приберат малко мигачите, така че да на хвърчат при първото падане? Също и кюнецът, и стъпенките, и капаците на двигателя, особено пластмасите - едно (дори - леко) падане и всичко се разхвърчава по пътя. Да не говорим за челен удар - защо да няма вградени в рамката някакви демпфери, които да се деформират и да поемат енергията на удара? А сега даже и професионалните майстори вдигат рамене пред изкривените и сцепени рамки от алуминиеви сплави. Не можеш да се сърдиш на фирмата-производител, сам си паднал (блъснал мотора). Моторът пак може да се кара, но вече няма вид - не прилича на нищо след падането...
2. Правят моторите да са трудни и скъпи за ремонт. Знаете колко струва един комплект спойлери, нали? А защо да бъде така, какво толкова има в тях? Нали е половин кило пластмаса, егати...? Сигурен съм, че цели екипи от технолози са работили усилено години на ред, докато измислят пластмаса, която да става на парчета при удар, да не може да се залепи с НИЩО и да не може да се боядисва. Същата работа е с капаците на двигателя - те са като алуминиевите картери на автомобилите. Обяснете ми - ЗАЩО капаците на двигателя да не бъдат от черна ламарина, тенеке? Хем ще бъдат евтини (ще се правят на преса), хем лесно ще се ремонтират (изправяш с чука, заваряваш на телоподаващото, пилиш с флекса, шкуриш). Ама не - то е магнезий, то са алуминиеви сплави шибани, и се леят центробежно и под налягане... А след няколко години - няма повече части за твоя модел, и това е! Повече примери няма да давам, щото се ядосвам, мамка му...
3. Въдеждат мода при моторите. Това е транспортна машина, а не моден аксесоар - значи можеш да го ползваш докато работи. Но не - сега излизат на мода стрийт-файтерите (примерно). После пак ще бъдат пистовите (шосейните), после изведнъж ще се напълни с ендура. Понякога измислят и нови типове-кръстоски - супермото, например. Понякога измислят пък съвсем изчанчени, като Ямаха BT 1100 Булдог или МТ-01. За мен и V-Maкса е нещо подобно - пробват кое ще се приеме. Няма лошо да се пускат нови продукти, лошото (според мен) е, че налагат някакви модни линии и тенденции, и по този начин "те натискат" да си смениш мотора. Отделно пък вдигат показателите със всеки нов модел - що да караш "стария" модел (отпреди 5 години), като новия има 15 коня повече, по-лек е с 4 кила има 5Nm по-висок вртящ момент? А кога реално ще усетиш тези "подобрения" при нормално каране - дето вика колегата...
Сигурни има и други способи, с които те карат да изхвърлиш съвсем редовен мотор и да си купиш нов. Нов, но от същата марка.