Може би малко встрани от конкретната тема, но...
Личните ми предпочитания по отношение на моторите са насочени към моторетки от началото и средата на 80-те. Защо? Защото аз обичам да пътувам на далеч и по забити и нетуристически места. Отделно нямам бюджет, който да ми подсигури съпорт от джипка с механик и/или неограничени средства, с които да ползвам сервизни услуги на място без да се притеснявам, или да спя по хотели със седмици, докато ми дойде някой електронен модул или някоя засукана част за мотора от на майната си в Западна Европа да речем. Отделно не съм състезател, че да гоня върхови постижения и да търся все по-нови и нови технологии, които е ясно, че са в новите машини. За моите нужди съм разбрал, че ми трябва максимално солиден и опростен мотор, който да мога да търкалям при умерена скорост и умерени грижи до където си искам! Моторът трябва да е ремонтнопригоден в полеви условия, за да може такъв цалапатник като мен спокойно да го позакрепи по пътя, или съответно някой байчо в най-близкото населено място да може да го "ремонтира". По мотори отпреди 80-та не се заглеждам, щото ми се чини, че на тях спирачките им не са достатъчни за едно нормално каране (естествено може и да бъркам, но такива са ми усещанията), а аз все пак взимам един мотор най-вече да го карам, а не да връткам кръгчета в квартала... Отделно (и чисто субективно разбира се), според мен моторите от ссредата на 80-те са уникално здрави и дълговечни с минимална поддръжка, особено ако са били в ръцете на грижовен и добър стопанин преди това, докато нещо правено от счетоводители и корпоративни вълци гонещи единствено и само чистата печалба на всяка цена, наблъскано с безброй датчици и системи (да ме прощавате ама като чуя за електроники в МПС и ми става лошо-виждам какви ли не случаи в работното си ежедневие), олекотено и "изтънено" откъм себестойност до краен предел...Е, не е за мен!
Първо нямам парите да си купувам през две години чисто нов мотор, че да мога да карам спокойно докато е в гаранция (те нещата в днешно време е пределно ясно, че се правят с ресурс до малко след гаранцията), но и дори да мога да си го позволя как точно ще мога да си ползвам гаранцията и сервизното обслужване по някой безумен албански чукар примерно, дето не само сервиз и ппредставителство няма да има, ами и покритие на мобилните оператори обикновено няма?....