.:: www.MotoForum-BG.coм ::.

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: СВЕЩИ  (Прочетена 86317 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Freeman

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 223
  • Кара: 636
СВЕЩИ
« -: февруари 11, 2012, 01:55:59 pm »

Искам да попита нещо за свещите.
Чета и гледам за иридиевите свещи. Някой има ли наблюдение -  какъв е ефекта?
Би трябвало да има по-добра искра, по пълно изгаряне, което съответно да някаква степен подобри вървенето и мъъънинко намали разхода - един вид да компенсира с по-пълно изгаряне нашия и без това "супер" бензин. Четох че завода производител дава да се сменят на 24,000 km. /15,000 miles.
Аз все още ги нямам 24 хил. км. тъй че си карам още с оригиналните, те си работя и всичко е наред. Но просто ми беше интересно да науча нещо повече.

Питах един познат който има такива и той ми каза "ооо разликата е огромна, все едно да сравняваш 95 и 100 октанов бензин" т.е. с такива свещи все едно караш с 100 октанов бензин един вид.
Така ми разправяха и за спортния филтър "направо ще ти скъса ръцете мотора". А пък то - ала бала. И сега по същия начин ми говорят и за свещите и за това реших да попитам тук.
« Последна редакция: февруари 11, 2012, 01:59:36 pm от Freeman »
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8430
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
  • E няма такъв кеф!
Re: СВЕЩИ
« Отговор #1 -: февруари 11, 2012, 02:10:45 pm »

Най-важното за свещите е да отговарят на температурното число, което е указано в ръководството на мотора, просветът между електродите да е предписаният и да са оригинални. При изпълнени тези изисквания, иридиевите наистина са по-добри. Но са и по-скъпи. Обаче всичко останало по хранителната и запалителната системи трябва да е ток, иначе все едно като те болят зъбите, да ядеш само пюрета  ;)
Активен
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Valentin Krasimirov

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 162
  • Кара: KTM 660 SMC SuperMoto 03`
« Отговор #2 -: февруари 11, 2012, 02:13:53 pm »

От една страна са ми казвали-По хубаво всеки сезон сменяй свещи от по 15лв...

От друга донякъде съм на принципа-хубавото струва пари.

Все пак поръчах една такава свещ (не е дошла още) пък да видим какво ще излезе.....
Активен
Не върви по чуждите стъпки,защото няма да оставиш следа !

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8430
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #3 -: февруари 11, 2012, 03:08:08 pm »

Свещи от истинския производител карат много километри. Ментаците са на късмет. Имаше скоро тема по този въпрос с най-различни мнения. Аз лично си купувам свещи и на мотора и на колата от по 6-7 лева парчето и досега проблеми не съм имал. И ги сменям през незапомнен период от време. Даже си държа старите за резерва. Но както казах всичко останало трябва да е точно по двигателя.
Активен
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

to4nia

• Full Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 54
« Отговор #4 -: февруари 11, 2012, 06:50:06 pm »

Ако пали при по-хладно време и си работи нормално не бутай нищо.Могат да изкарат и над 70000км.иридиевите.За бензина си наливай 95+.
Активен

Freeman

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 223
  • Кара: 636
« Отговор #5 -: февруари 11, 2012, 07:07:13 pm »

Мотора си пали и в хладно време и си варви нормално - всичко си му е ОК.
Иначе знам че за всеки мотор трябва да се вземат свещите които са предписани от производителя - например за моя гледах в мануала свещите са CR9E. Намерих такива иридиеви за по 28 лв. парчето /имаше и по-евтини/

Не съм се засилил да купувам - както казах мойте са си наред все още. Просто ми е любопитно да понауча нещо повече.
Активен

mad_devil_k6

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 507
« Отговор #6 -: февруари 11, 2012, 09:24:38 pm »

аз карам с модела CR9EIX ,който се води универсален за доста модели...донесоха ми ги от англия за 90 лв / 4бр/
за разхода  в града ми смъкна 1,5 л/100км...а извън града на 150 км пробег ми смъкна около 2 л
за вървенето не мога да ти кажа нищо конкретно,то там си зависи от машината и бензина с който се зарежда.....със 100 октана на OMW има разлика осезаема
в студено иридиевите свещи палят по бързо.... :occasion1: :occasion1: :occasion1: :occasion1: :bravisimost: :bravisimost: :bravisimost: :cheers: :cheers: :cheers:
Активен

Иван Байчев

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 140
  • Кара: Honda VFR750 RC36 , Honda VT1100C Shadow
« Отговор #7 -: февруари 11, 2012, 10:27:28 pm »

И аз откакто минах на иридиеви NGK съм много доволен.Мотора спря да прекъсва когато е студен и мисля че повече няма да се върна към обикновените свещи,макар че в началото бях доста резервиран.Разликата е осезаема.
Активен

tomahouk

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 872
  • Кара: HONDA CBR 900 RR
« Отговор #8 -: февруари 11, 2012, 10:51:41 pm »

Преди 2 седмици си сложих иридиеви. Мотора ми със старите пристуден старт на смукач  пропушваше малко черно, след смяната никакъв дим, осезателна разлика. Лятото ще видим разхода. Поръчах си ги от BG.RIDER  от WEMOTO , виж си там за твоя мотор цените.
Активен

petrucii

• Full Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 78
  • Кара: Hornet 900
« Отговор #9 -: февруари 11, 2012, 11:23:48 pm »

...
за разхода  в града ми смъкна 1,5 л/100км...а извън града на 150 км пробег ми смъкна около 2 л
...

Без да имам какъвто и да е опит с иридиеви свещи това просто ми звучи невероятно. Все пак 2л надолу само от свещи си е ууааааууу.
Интересно ми е какъв ти е бил разхода преди това и само свещите ли смени, без никаква друга профилактика?
Активен
Imagination is more important than knowledge.

vaskooo95

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 172
« Отговор #10 -: февруари 12, 2012, 02:11:17 pm »

ето малко инфо, мисля че ще е полезна за доста хора http://www.kosser.net/Polezno/IskroviSvesti.php
Активен

BGRIDER

• Спонсор на MotoForum-Bg
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 732
« Отговор #11 -: февруари 13, 2012, 12:55:28 pm »

Основен принос за добрата работа на двигателя имат свещите (естествено, че и горивната и изпускателната система трябва да са наред, но свещите могат да компенсират дори и леко обогатената смес). Всъщност тогава повечето хора казват, че с иридиеви свещи върви повече мотора, защото те определено правят много по-добро възпламеняване и няма разсейка на искрата, което щади и двигателя, защото появяването на нагар намалява в пъти.

Избиват си парите, поради доста по-увеличения "живот", който имат, а и наистина влияят на разхода, макар и минимално.
Активен

Пламен Шопов

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2356
  • Кара: Honda Hornet 919 03'/Honda Hornet 600 01'/Honda SLR 650 98
    • http://plamenshopov.snimka.bg/other/plamen.493734.18331532
« Отговор #12 -: февруари 27, 2012, 08:38:39 pm »

Ето какво ще кажа аз. На 13-ти февруари си смених свещите. Сложих иридиеви по каталог за моя мотор. Разлика почти няма. Това, че гори по-малко и върви повече са глупости. Разликата е  в това, че малко по-добре работи при студен старт.  НО наистина е минимална разликата в това. Плюса от иридиевите свещи е, че имат по-дълъг живот наистина.
Може би аз не усетих очакваната разлика защото преди да премина към НГК Иридиум бях с чисто нови стандартни свещи НГК.
Може би си струват парите (иридиума), но ако нямате намерение да карате години наред този мотор не са оправдана инвестиция според мен. Все пак с нови стандартни свещи или  нови иридиеви свещи няма да усетите разлика в работата на двигателя.  Разликата ще дойде след като минете 20 000 километра и стандартните са за смяна, а иридиевите ще имат още живот.
Активен
Honda Hornet 919 03'/ Honda Hornet 600 01'/ Honda CBR 600 F4 00'/ Honda CBR 600 F2 91'
                                               Honda The Power Of Dreams

silver_vlado

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 497
  • Кара: търся си... нещо :)
« Отговор #13 -: февруари 27, 2012, 10:00:53 pm »

... На 13-ти февруари си смених свещите....

E точно това ти е грешката... да беше на 12-ти или 14-ти... щеше да си по-доволен  :D :cheers:
Активен

award

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 608
  • Кара: CBR 1000 RR
« Отговор #14 -: февруари 27, 2012, 10:32:41 pm »

Като, че ли с иридиевите ниските обороти на мотора станаха по спокойни, ... и като , че ли гори по малко. Но не мога да съм сигурен в твърденията си. Факт е обаче, че спря да прекъсва, ама те стандартните ми си бяха за изхвърляне. За 2 литра надолу не но има твърдения за половин до 1 на 100 надолу. В комбинация със спортен филтър  :bravisimost:
Активен

Пламен Шопов

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2356
  • Кара: Honda Hornet 919 03'/Honda Hornet 600 01'/Honda SLR 650 98
    • http://plamenshopov.snimka.bg/other/plamen.493734.18331532
« Отговор #15 -: февруари 27, 2012, 10:49:05 pm »

Като, че ли с иридиевите ниските обороти на мотора станаха по спокойни, ... и като , че ли гори по малко. Но не мога да съм сигурен в твърденията си. Факт е обаче, че спря да прекъсва, ама те стандартните ми си бяха за изхвърляне. За 2 литра надолу не но има твърдения за половин до 1 на 100 надолу. В комбинация със спортен филтър  :bravisimost:
Разликата колега е дошла от това, че старите ти свещи са били лоши. Не случайно аз поясних, че до скоро бях с нови стандартни свещи НГК и след като сложих иридиевите, разликата беше само в по-лесния старт при студен двигател. Ниските обороти както каза ти докато загрее се успокоиха малко. Но друго нищо. Разхода е същия, вървежа е същия. Тези дни покарах и му навъртях около 150 км, достатъчно за да видя колко гори с новите свещи и да разбера как върви. Но никога до сега не ми е прекъсвал, нито студен, нито загрял. Кабелите също оказват влияние. Предполагам ако не продам мотора иридиевите свещи ще си избият парите рано или късно.
Вчера ги свалих за да видя как са работели и забелязах, че както ги сложих така ги извадих... след 150 км каране не бяха почернели дори... предполагам, че няма да хващат нагар и след 10 000 км (макар, че и стандартните ми все още не бяха хванали никакъв нагар).
Активен
Honda Hornet 919 03'/ Honda Hornet 600 01'/ Honda CBR 600 F4 00'/ Honda CBR 600 F2 91'
                                               Honda The Power Of Dreams

mx rider

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 120
  • Кара: CRF450R
« Отговор #16 -: февруари 28, 2012, 12:56:58 am »

Сложих и аз миналото лято иридиеви свещи.Със старите ми свещи нямаше никакви дертове,мотора си работеше мн.добре,но реших да пробввам как ще е с иридиеви,защото доста ги хвалеха по форумите :)
С новите свещи празния ход на двигателя наистина стана с една идея по-устойчив и при подаване на газ с една идея по-отзивчив! Студен и топъл си ми пали както с обикновените,вървенето си е същото,а разхода не ми мръдна въобще! :) Така ,че колегата може да му сложи едни иридиеви свещи,няма да е минус! ;)
Активен

VENTO

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 918
  • Ремонт и обслужване на мотоциклети. 0878-725-667
    • Мото гараж.
« Отговор #17 -: февруари 28, 2012, 07:53:08 am »

Кой каквото ще да пише! Физиката и фактите са на лице. Аз не ползвам иридиеви свещи защото мотора ми не е претенциозен. Един цилиндър, въздушно охл. ... с две свещи... абе няма смисъл. Обаче, факт неоспорим е, че има ли качествена искра, ще има и качествена работа. Това за разхода и мощността не са измислици, но не всеки може да ги усети осезаемо.
Активен

mad_devil_k6

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 507
« Отговор #18 -: февруари 28, 2012, 12:34:27 pm »

на бензиностанцията на пълен резервоар....а разхода ми беше 10-10,5 л.....но не съм карал градско с 50 км/ч.....разхода се смъкна най-осезаемо на дълъг път........градско на месец правех между 30-50 км на ден...така 4е няма как да не се забележи...до колко
К &N филтъра помага не знам...теста съм го правил само на пълен резервоар :bravisimost: :bravisimost: :bravisimost: :bravisimost: :bravisimost: :bravisimost: :bravisimost:
Активен

award

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 608
  • Кара: CBR 1000 RR
« Отговор #19 -: февруари 28, 2012, 02:30:01 pm »

Активен

Страницата е създадена за 0.15 секунди с 27 запитвания.