Автор Тема: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?  (Прочетена 30789 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен китан

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1395
 • Кара: изтребител
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #20 -: декември 03, 2019, 06:49:07 pm »
ами аз заредих от някаква малка бензиностанциика и 14 не можа да вдигне 300.мотора видимо работеше зле,а в него имаше поне 5 литра,когато сипах.
та и аз не я ли знам,не сипвам

Неактивен Гошко

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2812
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #21 -: декември 03, 2019, 06:58:44 pm »
А ей тука сега ще зародим спора. Извън темата леко, Гошко защо не пазариш от "гаражни бакалии"? Разбира се не си длъжен да отговаряш, но ми е любопитно? Само ще поясня, че съм в сферата на търговията с бързооборотни стоки, че за това питам.

Защо е нужно всеки път, когато има различни мнения, да се заражда спор? Не може ли всеки да си каже гледната точка и доводите? По този начин можем взаимно да се обогатим, а не да се конфронтираме...
Не пазарувам от малки обекти (тип мама, татко и аз) точно защото съм в същата сфера. Ние сме производители, със собствена логистика. Доставчици сме на всички големи търговски вериги. Всъщност комай на всички вериги... Изнасяме на 5 континента.
От тази позиция сме изключително наясно това какви условия (търговски, количествени, качествени, хигиенни и т.н.) може да си позволи търговец като Метро или Лидл (например)  и какво се случва в обекта на Минчо бакалина...
На Минчо като му кажеш International Food Standart и те гледа като теле. Като му кажеш "първо влязло - първо излязло" и те гледа като тръба...
Минчо поръчва хляба на бройка, щото после си го яде сам. Салама - също. Като не му уйдисат доставчиците и търчи към Метро да снабдява...
Е, що да си го купя от Минчо, ами не директно от Метро? Що да храня преселъра?
И други разни такива, но темата е за бензин.
Предпочитам големите вериги, тъй като те имат стандарти, които много по-трудно се манипулират. Ако OMV се заиграе с качеството и това лъсне, веригата гърми!
Същото е и при мен. Не мога дори да си помисля да се заиграя с качеството или количеството, тъй като това е опасно за живота на структурата ни. Мога да се заиграя с опаковка, мога да правя промоции, мога да измисля хиляди съпътстващи пинизи да добавя стойност на продукта си, но никога не бих продавал лайна.
За разлика от малките. Те могат само това. Нямат други лостове да добавят стойност на продукта си.

Ако действително си в сферата и не си преселър, би трябвало това да го знаеш много добре.
Също така зависи в коя сфера си... сигурно знаеш що вафли, дъвки, цигари са на касова зона... а Минчо ги държи под тезгяха...
« Последна редакция: декември 03, 2019, 07:02:43 pm от Гошко »

Неактивен ВладиЧ

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 483
 • Кара: BMW G 650 GS Sertao
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #22 -: декември 03, 2019, 07:01:53 pm »
То няма никакъв спор тука. Всеки си има някакви критерии и виждания, и според тях си живее живота и си зарежда МПС-то. ;)
Мога да ви дам за ориентир и една такава гледна точка. Да не мислите, че ШЕЛ, ОМВ и на някой друг от големите му пука много много за вашите нужди и МПС-та? Или пък за това, че са големи трябва да им е много хубав бензина? Ако си мислите такива работи, то според мен сте в много голяма грешка... ;) Те са монополисти. Те се договарят и определят цената, и с абсолютна сигурност в България използват някои не много чисти методи за по-високи печалби. Но няма начин данъчните да ги подгонят, защото те са големи, те са определящи за цялата икономика и бля, бля, бля и т.н. освен това, ако има даже и намек, че нещо може да им се случи, и "случайно" ги хванат в крачка, то веднага ще изкарат поне 20 адвоката, за да ги защитават и поне 10 "специалиста" да раздухват по медиите, каква са вода ненапита... Лукойл, които произвеждат горивото в България и са собственици на единствената ни рафинерия имат едни от най-високите цени по бензиностанциите. ;)
 А сега си помислете за една малка частна бензиностанция  в някое село. Дали собственикът и ще рискува да сипва разни бръкальочи в бензина, и нафтата, рискувайки веднага данъчните да го пипнат и да му затворят бензиностанцията, пращайки го светкавично на борсата за безработни.  :( Те такива рибета непрекъснато търсят данъчните, за да отчетат дейност, а не се занимават с големите и силните, щото там бият през пръстите. :)
Харесва ли ви такава гледна точка? ;)
Виж за Минчо и за Метро не знам... Аз не купувам от Минчо бакалина, но и от Метро също не купувам. :)
« Последна редакция: декември 03, 2019, 07:12:06 pm от ВладиЧ »

Неактивен Гошко

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2812
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #23 -: декември 03, 2019, 07:43:18 pm »
Съжалявам, Владич, но у нас, а и в цяла Европа важи правилото "Невинен до доказване на противното".
Ако ти си в състояние да ДОКАЖЕШ написаните обвинения - искрено ти препоръчвам да го сториш незабавно и да осъдиш злосторниците.

Но ако само сипеш обвинения на база възгледите си, да знаеш, че не е Ок!
Все едно някой да те охарактеризира без да те познава!
Изобщо у нас всички успели по презумпция са боклуци...

Това изобщо не е Ок!
Аз за себе си ежедневно чувам какво ли не. Наскоро дори чух, че съм наркодилър... съседите ми така си обясняват финансовото ми състояние. Акълът им е способен да измисли само това, задавайки си въпроса "Тоя как така с една заплата си купи къща за полвин милион? Продава дрога, сигурно..."

Тъй човек се сдобива със сестра курва.

Неактивен ivchotr

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 8249
 • E няма такъв кеф!
 • Кара: Suzuki GSX 1100 E
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #24 -: декември 03, 2019, 09:34:07 pm »
В ОМВ и Шел не съм стъпвал от години. Първите ми сипваха по няколко кила газ повече, отколкото бутилката производствено може да събере. С горивото на другите колата не щеше да върви. Подобни дертове съм имал и с няколко селски бензиностанции.
По отношение на изнесеното в статията - убеден съм, че у нас 98 октана са реално някъде около 95. Съответно 95 са надолу. И те така. Когато заредиш някъде извън БГ, двигателят заработва по-добре. Що ли?
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен ВладиЧ

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 483
 • Кара: BMW G 650 GS Sertao
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #25 -: декември 04, 2019, 09:17:54 am »
Да бе... На никой нищо няма да доказвам. Това тука да не е съд? Всеки си има глава на раменете, която не е за украса, а, за да разсъждава и да си прави изводи.  ;)
И още нещо. Темата тук е за бензина и бензиностанциите. За хранителните и за другите големи магазини, и супермаркети за мен важат други критерии, и изисквания, различни от тези за бензиностанциите. ;)

Неактивен Гошко

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2812
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #26 -: декември 04, 2019, 06:08:45 pm »
Да не мислите, че ШЕЛ, ОМВ и на някой друг от големите му пука много много за вашите нужди и МПС-та? Или пък за това, че са големи трябва да им е много хубав бензина? Ако си мислите такива работи, то според мен сте в много голяма грешка... ;) Те са монополисти. Те се договарят и определят цената, и с абсолютна сигурност в България използват някои не много чисти методи за по-високи печалби. Но няма начин данъчните да ги подгонят, защото те са големи, те са определящи за цялата икономика и бля, бля, бля и т.н. освен това, ако има даже и намек, че нещо може да им се случи, и "случайно" ги хванат в крачка, то веднага ще изкарат поне 20 адвоката, за да ги защитават и поне 10 "специалиста" да раздухват по медиите, каква са вода ненапита... Лукойл, които произвеждат горивото в България и са собственици на единствената ни рафинерия имат едни от най-високите цени по бензиностанциите. ;)

От мен да знаеш, че тия приказки могат да навлекат големо гайле... особено картелното обвинение!
Я си представи , чисто теоретично само, че нещата не стоят баш така?!
И ако утре някой рече да ти търси отговорност за туй, дето си го написал в интернет, а Гугъл ще го индексира (помни) до второ пришестеие, как ще постъпиш?

Не защитавам известните вериги, не ме разбирай криво! Но и не ги хуля. Това е мноооого опасно.
Не бива да се пишат обвинения без покритие на публични платформи. Това ми е мисълта. Или сечи с острата секира, или пас.
« Последна редакция: декември 04, 2019, 06:10:57 pm от Гошко »

Неактивен ivchotr

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 8249
 • E няма такъв кеф!
 • Кара: Suzuki GSX 1100 E
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #27 -: декември 04, 2019, 07:25:32 pm »
Aз на шефката на обекта на ОМВ в Младост 1А в София и предложих да се прегърнем. Тя ме гледа учудено и пита "Защо". Пък аз и казах, че просто повече няма да се видим, та затова ;D Освен, че колонката отчиташе с няколко литра повече от максималния обем на бутилката, колата вдигаше разхода в сравнение с газта от другите вериги бензиностанции. В момента нямам идея правят ли същите номера или не. Просто не ме интересува. Те ме загубиха като клиент. За подобен род измама прокуратурата не си мръдва пръста, защото стойността на щетата е малозначителна. И тези играчи са наясно с това.
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен apollo11

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 556
 • Кара: TDM900
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #28 -: декември 04, 2019, 09:20:00 pm »
Забравяте нещо - джойнт-венчър..това относно големите и малките бензиностанции и връзката с качеството на горивата ;)

Неактивен ВладиЧ

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 483
 • Кара: BMW G 650 GS Sertao
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #29 -: декември 05, 2019, 08:54:06 am »
Забравяте нещо - джойнт-венчър..това относно големите и малките бензиностанции и връзката с качеството на горивата ;)
Отделните бензиностанции в същност са на различни собственици, само че всичките са под една шапка. Така е при ШЕЛ например. ;)

Неактивен Гошко

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2812
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #30 -: декември 05, 2019, 10:12:23 am »
Джойнтвенчър... това е несериозно!
Като цяло идеята е несериозна:
Някой някъде написал в Интернет, че Едикойси ( в случая ADAC - забележете Немска (написано погрешно Германска)) направил "измервания".
Само за да съм точен, ще спомена, че въпросният ADAC е клуба на немските автомобилисти - една много сериозна организация, но какво от това?

Та въпросната статия, написана от някой си Петко Стоянов (идея си нямам кой и какъв е този човек), освен общи приказки не казва абсолютно нищо конкретно.
С едно изречение статията може да се разкаже така:
"Според ADAC, използването на премиум горива не води до чудеса и всичките предимства са в рамките на 1% до 5%, което не може да бъде усетено от обикновения потребител."

Е, какво да очакваме от 3% разлика в октановото или цетановото число или от някаква "добавка"???
Аз досега не съм видял масов автомобил/мотор, който да е произведен за бензин над 95 октана по RON. Пък да не говорим, че RON и MON са две различни неща...
Така че германците са прави от собствената си гледна точка - разликата в цената не оправдава и бездруго неясните "ползи".
Пазарът го предлага, защото е длъжен и защото има все пак някакво търсене. Затова има кренвирши от 3 лева и от 10 лева - докато има търсене, ще има и предлагане. Никой не предлага стока, която не се продава.

А сега за големите вериги и малките играчи - ако се замислим само за миг и се поставим на мястото на собствениците на тези обекти, как ще се почувстваме?
Да предположим, че съм собственик на веригата ОМВ. Дали ще имам интерес да лъжа потребителите? Естественият отговор е НЕ. Откъде да печеля? Ами ако залагам името си и искам империята ми да не експлодира, ще печеля от всичко друго, но не и от заигравка с качеството и количеството. Тук идва тънкия момент с човешкия фактор - мога ли да съм сигурен, че всички мои служители са изрядни и не лъжат на дребно? Е, отговорът отново е НЕ. Знаейки това, аз не тегля чертата на съответната верига или бензиностанция, защото в почти 100% от случаите става дума за човешка грешка или субективен фактор. Големите вериги печелят от надценка, от услуги, от хиляди други съпътстващи неща и продукти, но не и от умишлена злоупотреба.
Защо баничките в ЕКО са двойно по-скъпи, отколкото в магазина? Защо колата е с 30 стотинки надценка над обичайното? Защо се предлагат толкова много ненужни джунджурии (от ключодържатели през плюшени играчки, та до дискове с музика)?. Защо са всички тези промоции, карти за отстъпка и т.н.?
Елементарно - колкото повече хора посетят обекта, толкова повече продажби се генерират и толкова повече печалба има. А самото естество на тези обекти гарантира голямата добавена стойност на иначе тривиални продукти. Ами че тези вериги генерират много повече печалба от тези неща, отколкото от горива...
Възможно ли е всичко във и около обекта да блести от чистота, а горивото да е боклук? Горивото, както и цигарите и алкохола е акцизна стока. Абсолютно всички резервоари на големите вериги са на видно място и имат възможност за денонощно публично наблюдение...

И сега другата крайност - селските бензиностанции. От какво печелят те? От маржа ли? Колко да се спечели от марж? Кога си чистят резервоарите и как? Какво наливат в бензина и къде изобщо го съхраняват?
Ще споделя малко личен опит - от 2004-та до днес съм наливал само три пъти от селски обект. Двата  в Раковски, а третият в Царацово. И в трите случая бях принуден от обстятелствата.
При първото зареждане в Раковски, в прозрачното контейнерче на колонката видимо плуваха парцали от боклуци... Спрях в мига, в който го видях. Това беше през 2007-ма.
Вторият случай беше в Царацово през 2016-та. Свърши ми бензина в един от мотопедите на входа на селото. Нямах избор и налях. Отне ми много време да изчистя лайната, които влязоха с този бензин. До този момент филтъра на кранчето ми беше кристално чист. От този миг нататък, се наложи да промивам два пъти резервоара, за да извадя това, което ми наляха...
Третият път беше това лято, отново в Раковски. Забравих да заредя бензин за един от моделите си и налях в реновирата им бензиностанция. Разчитах на филтрите, които имам в системите за зареждане на самолета. Освен, че си провалих целия летателен ден поради невъзможност да настроя режим на двигателя, се наложи да изхвърля цялата филтърна система...

Въпреки това не слагам чертата нито на едните, нито на другите. Просто вече си опичам акъла...

Неактивен ВладиЧ

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 483
 • Кара: BMW G 650 GS Sertao
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #31 -: декември 05, 2019, 11:16:47 am »
Че има нещо не в ред в тая система това е ФАКТ! Както и абсолютен ФАКТ е, че извън България  бензинът е с много по-добро качество. Без значение турски, или европейски. Значи нещо в нашата система куца. Какво, къде, как и кога аз не знам, и не се наемам да обясня. То не ми е и работа. Може да заредиш лош бензин на ШЕЛ, но може да заредиш и хубав. Може да заредиш лош бензин на селска бензиностанция, но може да заредиш и хубав. Малко, като на лотария е работата. ;D Факт е също, че на Марешки безиностанциите са с едни от най-евтините горива в България. Значи може! ШЕЛ, ОМВ, Лукойл и др са с 20-30 стотинки по-скъпо гориво, но не и по-хубаво. ЗАЩО? Кой, как и от какво печели е тъмна Индия, но има нещо не в ред!
Един приятел игра на търг, за да спечели зареждане с гориво на една община. Там детски градини, кметство, училища и други. Даде само ЕДНА СТОТИНКА печалба за себе си на литър над цената, на която ще купува горивото от рафинерията на Лукойл в Бургас. И остана на второ място в класацията. Тоя, който СПЕЧЕЛИ търгът даде цена на литър С ДВЕ СТОТИНКИ ПО-НИСКА от цената, на която ще купува горивото от рафинерията. Става въпрос за цена на едро нали, а не тази по бензиностанциите.
Ето така се прави бизнес в България! Купуваш нещо на една цена, продаваш го на по-ниска цена от тази, на която си го купил, обаче ПЕЧЕЛИШ И ПРОСПЕРИРАШ?!?!?! :-\  :-\
« Последна редакция: декември 05, 2019, 11:18:36 am от ВладиЧ »

Неактивен Гошко

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2812
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #32 -: декември 05, 2019, 01:02:53 pm »
Влади, разбери, че недоказаните твърдения не са здравословни. Ако приятелят ти има реални доказателства защо не сезира прокуратурата???
Имало търг, ама единият дал цена под себестойност и видиш ли, ставало шашма...
Реалната ситуация я знае само участника в търга. Всичко друго са предположения.

Неактивен ВладиЧ

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 483
 • Кара: BMW G 650 GS Sertao
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #33 -: декември 05, 2019, 01:22:55 pm »
Стига с тия искания на доказателства и с приказките за недоказани твърдения... Това, което съм написал са факти и аз съм го отбелязал, даже с главни букви... Нямам намерения с никаква прокуратура да се занимавам, а също и моят познат, за чиито "приключения" ти разправях. Няма нищо незаконно в това да дадеш по-ниска продажна цена на един търг от цената, на която ще купуваш дадена стока. Както няма нищо незаконно и в това общината да избере най-ниската и изгодна оферта. А как от това ти ще спечелиш вече си е твоя работа. Но явно така може да се печели в България.  ;)
Стига с тая прокуратура и с великият, и много справедлив български съд... Къде си мислиш, че живееш? Това е България. Ти все едно не живееш тука в тая държава, а някъде другаде?  :-\
« Последна редакция: декември 05, 2019, 01:38:51 pm от ВладиЧ »

Неактивен ivchotr

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 8249
 • E няма такъв кеф!
 • Кара: Suzuki GSX 1100 E
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #34 -: декември 05, 2019, 06:37:14 pm »
И какъв му е проблемът на онзи играч да даде по-ниска цена от тази, на която ще купува от рафинерията? Марешки да не би да купува от Лукойл? А пък дори и от Лукойл да зарежда играчът, рафинерията сваля цените в даден момент. Понякога ги и вдига. Така че в рамките на договора в общи линии човекът може да излезе на печалба. В краен случай може да оджурка нафтата с газьол, който е по-евтин. Случвало се е многократно. Нали все пак живеем в БГ.
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен ВладиЧ

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 483
 • Кара: BMW G 650 GS Sertao
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #35 -: декември 05, 2019, 07:27:19 pm »
Абе ще я разгадаем ние тая работа и ще и хванем цаката.  ;D  ;D  ;D  ;D
Сега се сетих още един интересен факт. Когато през 2016 год ходих до Грузия с мотора, то тогава литър грузински бензин А 95 струваше по, около 1,50 лв. Цената тогава на бензина в България беше 2,00-2,10лв за литър А 95. Интересното е, че в един момент тогава грузинците ми се похвалиха, че купуват бензина си от Лукойл - Бургас. ;)
« Последна редакция: декември 05, 2019, 07:46:34 pm от ВладиЧ »

Неактивен ivchotr

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 8249
 • E няма такъв кеф!
 • Кара: Suzuki GSX 1100 E
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #36 -: декември 05, 2019, 09:56:05 pm »
Половин литър бутилирана изворна вода "Девин" този септември в бензиностанция на Лукойл в Констанца струваше по-евтино отколкото в която и да е българска бензиностанция на веригата. Цените на определени стоки се определят от различни фактори. Дори у нас горивото на една и съща верига бензиностанции се предлага на различни цени в различните населени места.
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен Гошко

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2812
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #37 -: декември 05, 2019, 09:57:37 pm »
Цената на бензина е едно, а акцизът му - съвсем друго!!!

Въпроси:
1. Колко струват 20 грама тютюн?
2. А 300 милилитра етанол?

Отговори:
1. 2 стотинки без акциз и 5 лева с акциз
2. 2 лева без акциз и 7 + с акциз.

При горивата е същото.

Неактивен ivchotr

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 8249
 • E няма такъв кеф!
 • Кара: Suzuki GSX 1100 E
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #38 -: декември 05, 2019, 10:21:12 pm »
Акцизът у нас е един за дадена стока. А пък по едно време бензинът и газта на Лукойл в София и Пловдив бяха с 10 - 15 стотинки разлика. У нас цените се образуват основно следвайки психологическата нагласа на потребителите да плащат за нещо. Например има две бензиностанции на фирма "Ивкони", едната от които е на магистрала "Хемус" малко преди разклона за Ботевград. Казват, че горивото им е много добро и на по-ниска цена от на повечето големи вериги. Явно са намерили своята ниша.
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен Гошко

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2812
Re: Какъв бензин да употребявам за мотора си ?
« Отговор #39 -: декември 06, 2019, 10:04:03 am »
Еко до нас продава на едни от най-ниските цени.
Газ преди 2 седмици - 76 стотинки след отстъпка.
Него ден Еко - франчайз на наше село (на магистрала А1) същата газ беше 1,09!!!
 :o :o :occasion1: :o