Автор Тема: КАСКА - Коя , Каква , Защо ?  (Прочетена 76979 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен BlueOcean

• Hero Member
  • Публикации: 365
Re: каска за новак?
« Отговор #20 -: октомври 17, 2012, 11:11:10 am »
Аз пак не разбирам защо никъде не пише какво е твърдото покритие :( Как точно ще разбереш какво купуваш? Просто по цените - че те са доста субективно нещо, както се вижда от различните цени на един и същи модел в различните магазини :( Все пак каската не е само вентилация и окраска...

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • Публикации: 8457
  • E няма такъв кеф!
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
« Отговор #21 -: октомври 17, 2012, 11:48:24 am »
По етикетите на всяка уважаваща себе си фирма пише от какво е направена съответната каска. Работата е там, че щом е сертифицирана по европейския или щатския стандарт, значи може да и се гласува доверие. Освен това след някое по-сериозно удряне на тиквата в асфалта, почти всички препоръчват да се вземе нова каска, защото ударената може и да не предпази при следващ подобен удар.
И тук всеки си преценява колко пари ще даде за да си крие главата до първото сериозно падане. Дано няма такива, де. Но така или иначе, едно е да хвърлиш каска за 1000 лв, друго е да хвърлиш някоя за 200. А пък пазят по един и същ начин. Шумът, вентилацията и т.н. са от второстепенно значение и тук всеки сам си преценява дали да му е по-евтино и шумно или по-скъпо и тихо.
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен Pancho77

• Hero Member
  • Публикации: 2924
« Отговор #22 -: октомври 17, 2012, 01:32:58 pm »
Аз пак не разбирам защо никъде не пише какво е твърдото покритие :( Как точно ще разбереш какво купуваш? Просто по цените - че те са доста субективно нещо, както се вижда от различните цени на един и същи модел в различните магазини :( Все пак каската не е само вентилация и окраска...

По цената може да се определи единствено класа каска! Иначе конкретно ако си се насочил към модел и си от хората които искат да знаят какво купуват трябва много да се чете! Има къде..  твърдото покритие е различно на различните места по каската.. ( на добрите каски) и е  строго задължително след падане с каска да се смени..вече не пази така, а се чупи така че да предпази!

Неактивен BlueOcean

• Hero Member
« Отговор #23 -: октомври 17, 2012, 01:38:44 pm »
Разбирам... Проблема ми е по-скоро, че в онлайн-магазините не намирам подобна информация, а честно казано дори и в производителските сайтове рядко успявам :/ Иначе ако не пише поне на етикета, като отидеш на крака в магазина, то няма за какво да се гледа каската изобщо. Поне според мен... Аз в момента все още се обучавам и образовам - чета, гледам, не съм стигнала до момента да отида в магазина директно. Иска ми се да разбера предварително, да разгледам и като отида да кажа "харесала съм си еди кой си модел на еди коя си марка, имате ли" - меря каквото съм си харесала, със сигурност ще ми предложат и други и ако имам късмет, ще си изляза с покупка ;) Но по това какво съм си избрала и като съм наясно какво търся, продавача ще се ориентира и какво да ми предложи. Така си мисля...

Неактивен Bushman

• Hero Member
  • Публикации: 2184
  • Излекуван работохолик.
  • Кара: Черна FZ1-N
« Отговор #24 -: октомври 17, 2012, 02:16:52 pm »
Според мен, прекалено се вживявате в проблема с каските. Шумоизолация, вентилация... Като си легна на дивана в хола и си пусна климатика, знаете ли колко ми е тихичкоо и каква чуууудна вентилация има? Нали все пак става въпрос за каране на мотоциклет? Шумно е - двигателят реве, вятърът свири, задушно е - жега и пепеляк, мараня се вдига от напечения асфалт... Ако търсиш комфорт, тишина и добра вентилация - на мотора ли ще ги намериш?

И друго не разбирам - ще караш 500 кубика мотор с 80 - 120 км/час, и си купуваш каска като за Супербайк или F1. Оправдано ли е? Ще кажете - безопасността е важна, животът и здравето нямат цена. Добре де, ако някой е толкова загрижен за безопасността и здравето си, защо ще кара мотор? Да седне в кола с 15 въздушни възглавници, да се опаше с колани... А още по-добре - изобщо да не излиза от дома си. Моторът е риск и всеки от нас е наясно с този факт. Или приемаш риска и караш, или не го приемаш и гледаш. Каската за 1000 лева какво променя?

Сутринта погледнах моя Нолан - има етикетче отзад на тила. Моделът е N83 (случайно и колата ми е E83), пишеше нещо и за материалите, но не обърнах внимание. Взех го преди 2 години нов за 100 лева - без дефекти, просто залежал в магазина по-стар модел. Извадих го от калъфа, отлепих му фолиото на слюдата и го подкарах. Не знам вие какво точно очаквате от вашите каски, може би просто моите изискванията са по-ниски, но съм доволен от него. До момента не се е налагало да ми спасява главата и се надявам така да си остане.
Ако нищо друго не помага - прочети Service Manual!

Неактивен Pancho77

• Hero Member
« Отговор #25 -: октомври 17, 2012, 02:26:31 pm »
Що се отнася за нещо толкова важно каквото е главата, човек трябва да е на ясно какво купува и най-вече какво получава! В ценови диапазон 30 лв ( сейфбет) до 1200 лв. средното е 300-350лв. точно където се  е насочил колегата! Според мен си струва да се кара с такава каска, именно поради факта новак!
А иначе когато отидеш в магазина с пари трябва, освен да си подготвена теоретически и да си яко подкована с аргументи или да си тип темерут ( не ми казвай "що ше даваш толкова много пари за каска - виж тук какви имам за почти безпари" дай ми каквото искам) понеже влизайки  в магазина всеки ще се опита да ти продаде това което има на склад! Хубаво или лошо, отделен въпрос! А отностно информацията е наистина трудно да се отсее кое какво е, информация има, но е много и разнородна... ако искаш да се ориентираш горе-долу добре трябва да четеш независими мнения! Не на фирмата производител и не на фирмата дистрибутор! Всичко това може да се спести, ако говориш със запознат! 

Неактивен Pancho77

• Hero Member
« Отговор #26 -: октомври 17, 2012, 02:40:41 pm »
Аз съм писал и като публикувах тогава видах мнението на Бушман! Да така е, но всеки си има и приоритети, за някой наиситина може би 500 цц.със скорост 80-120  с каска като за МотоГП...е неоправдано, а за други е! Аз лично съм на мнение, че сумата 300 лв. не е като за екипировка ГП! По-скоро е идеалната инвестиция като за начало! 

Неактивен BlueOcean

• Hero Member
« Отговор #27 -: октомври 17, 2012, 03:05:46 pm »
Що се отнася за нещо толкова важно каквото е главата, човек трябва да е на ясно какво купува и най-вече какво получава! В ценови диапазон 30 лв ( сейфбет) до 1200 лв. средното е 300-350лв. точно където се  е насочил колегата! Според мен си струва да се кара с такава каска, именно поради факта новак!
А иначе когато отидеш в магазина с пари трябва, освен да си подготвена теоретически и да си яко подкована с аргументи или да си тип темерут ( не ми казвай "що ше даваш толкова много пари за каска - виж тук какви имам за почти безпари" дай ми каквото искам) понеже влизайки  в магазина всеки ще се опита да ти продаде това което има на склад! Хубаво или лошо, отделен въпрос! А отностно информацията е наистина трудно да се отсее кое какво е, информация има, но е много и разнородна... ако искаш да се ориентираш горе-долу добре трябва да четеш независими мнения! Не на фирмата производител и не на фирмата дистрибутор! Всичко това може да се спести, ако говориш със запознат!

Ами при мен проблема е, че нямам никой познат, който да е запознат с моторите и да се занимава с такива :( Сама се образовам, чета (тук, по други форуми, разни статии) и се опитвам да отсявам правилното. Пределно ми е ясно, че каска за 1000 лв няма да купя като начало, но поне да е добра - да не е фибростъкло, за да не стане така, че първото ми падане да ме откаже, щото главата ми е на пихтия... Ето сега гледам, че не съм си отбелязала кое беше по-доброто покритие - кевлар или въглеродни нишки. Пък най-доброто е трипластово, но като не мога да разбера коя каска с какво покритие е, не мога и да разбера колко вървят като цена. И докато при другата част от екипировката определено ми е по-лесно да отсея мнения и информацията е повече, за каските все още ми е пълна мъгла и си гледам като теле в железница (може би за някои от вас съм си и теле де или крава :) ). Искам да подходя достатъчно отговорно към карането на мотор и един ден и аз като Бушман да казвам, че каската не се е налагало да ме спасява вместо да се оплаквам как заради липса на каска съм си променила фасона (сладък все още за някои, та искам и така да си остане).

Съжалявам, ако мажа темата на ixidor, надявам се чрез опита на предишните да успея да се екипирам и после да искам съвети за мотор (щото нали техническа част с блондински мозък трудно се съвместява) :)

Неактивен ixidor

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 15
« Отговор #28 -: октомври 17, 2012, 03:51:07 pm »
И друго не разбирам - ще караш 500 кубика мотор с 80 - 120 км/час, и си купуваш каска като за Супербайк или F1. Оправдано ли е?
+1

Съжалявам, ако мажа темата на ixidor
споко, мажи си :D нали е по темата

Събота ще обикалям по магазини да меря как стоят на кривата ми глава... до сега съм мерил само 1 единствена каска - Shoei някакъв. Доста ми беше по-мярка.. в смисъл леееко даже ми стягаше тиквата.
Това ОК ли е? :)
В магазина ме убедиха, че ми става, но им нямам вяра... Нямаха по-голям размер да сравня...

Неактивен Pancho77

• Hero Member
« Отговор #29 -: октомври 17, 2012, 03:58:14 pm »
Ама ти блондинка ли си?? Аааа, с това да беше започнала...не се занимавай с каски, вземи една тенджера!

Шегувам се!

Правилно се насочваш,
Сама се образовам, чета (тук, по други форуми, разни статии) и се опитвам да отсявам правилното.
освен всичко мога да ти кажа, че е доста важна и след като купиш каска тя да се оказва на главата ти винаги когато караш, и да е закопчана... 10 % от случаите каската пада понеже не е закопчана,,..
Най-сигурната система за закопчавана е doble D  две халки с формата  D които притискат една ремъчето и не му дават да мръдна, като недостатък се води малко неудобното ( бавно по-скоро) охлабване, но с малко ремъче на едната от тях мисля, че е постигнат задоволителен резултат!
Този въпрос го проучвах преди години когато аз реших да си купя каска!

DD системата е леко наудобна, но много сигурна!

Неактивен Pancho77

• Hero Member
« Отговор #30 -: октомври 17, 2012, 03:59:49 pm »
Това ОК ли е?

Не, трябва да е удобна!

Неактивен oggie

• Hero Member
  • Публикации: 420
  • Кара: Kawasaki Vulcan 2000 Classic LT
« Отговор #31 -: октомври 17, 2012, 04:05:51 pm »
По принцип леко трябва да ти стяга каската но не до толкова че да ти е некомфортно . С времето уляга и пасва перфектно. Според мен за сега си купи фулфейс . Не робувай на марки а си купи това което най-много ти хареса като визия и все пак не купувай от евтините кофи дето за нищо не стават. То е ясно че първата каска няма да я нацелиш да е перфектна щото нямаш и идея какво да търсиш а от четене в нета най-много да се объркаш още повече . В магазина гледай издишания въдух да контактува минимално с визьора . Слагаш си каската на главата затваряш си визьора и дишаш вътре няколко пъти нормално ако почне прекалено да се изпотява значи работата не е на добре . Огледай и зрителния ъгъл хубаво е да виждаш колкото може повече .Виж отдолу каишката дали ти е удобна и като я затегнеш развърти глава наляво надясно рязко и виж дали се клатушка каската ако има някакво приплъзване просто я зарежи. Виж и какво се чува докато си с каската - примерно със затворен визьор чуваш ли добре какво ти говори продавача . Ако всичко ти е комфортно си я купи и след определено време ще почнеш да и намираш кусурите така като идеш да си купиш следващата каска ще си наясно какво точно искаш . И ако ти се стори че каската е прекалено скъпа запомни точния модел, размер и цена и виж колко струва в действителност по чуждестранните онлайн магазини че тука отвреме на време направо се самозабравят с надценките.

Неактивен BlueOcean

• Hero Member
« Отговор #32 -: октомври 17, 2012, 05:15:52 pm »
Ама ти блондинка ли си?? Аааа, с това да беше започнала...не се занимавай с каски, вземи една тенджера!

Шегувам се!

Правилно се насочваш,
Сама се образовам, чета (тук, по други форуми, разни статии) и се опитвам да отсявам правилното.
освен всичко мога да ти кажа, че е доста важна и след като купиш каска тя да се оказва на главата ти винаги когато караш, и да е закопчана... 10 % от случаите каската пада понеже не е закопчана,,..
Най-сигурната система за закопчавана е doble D  две халки с формата  D които притискат една ремъчето и не му дават да мръдна, като недостатък се води малко неудобното ( бавно по-скоро) охлабване, но с малко ремъче на едната от тях мисля, че е постигнат задоволителен резултат!
Този въпрос го проучвах преди години когато аз реших да си купя каска!

DD системата е леко наудобна, но много сигурна!

^-^ Записала съм си за DD системата - казват, че другите системи не са толкова надеждни и може да се окажеш без каска, точно когато най-много ти трябва... Така знам и за трислойните, ама пусто - досега не съм открила някъде да пише "ей тая каска е трислойна/кевлар/въглерод" >:(

А за тенджерите - с тях бая сме скарани, та една такава ще ме остави да се пречукам на пътя и няма хич да й пука ^-^ ^-^ ^-^

Неактивен gelen4o

• Hero Member
  • Публикации: 262
  • Кара: Honda CBR600 '99
« Отговор #33 -: октомври 17, 2012, 06:53:37 pm »
Със здравете си човек не бива да рискува ! Крак, ръка, кожа зарастват, но евентуален удар по главата може да е фатален или да ти остане за цял живот. Както един колега писа на предишната страница - каската е най-важната част от екипа. Не случайно по закон си длъжен да караш с каска, а не с наколенки.

Тук може да провериш сигурността на различните видове каски, които се предлагат на пазара - http://sharp.direct.gov.uk/

Цъкаш 5 звезди, сортираш по цена и си избери това, което най-много ти допада/ пасва на бюджета (цените са в паунди). За 350 лева (144 паунда) не очаквай кой знае какъв комфорт, но едното винаги е за сметка на другото, освен, ако нямаш една солидна сума.
Като си избереш, има достатъчно колеги/ магазини, които да ти помогнат с евентуална поръчка или дори може да я имат в наличност.

Неактивен Stan4o_12

• Hero Member
  • Публикации: 512
« Отговор #34 -: октомври 17, 2012, 07:19:42 pm »
Айде да сложа някой линк още,нямаше ма гледам пак се заиграхте:
http://www.teamgreen.bg/product/ctgr140/HJC-%D0%9A%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8.html

http://www.motoboom.bg/catalog.php?pageNum_row=0&totalRows_row=12&cCat=4_82_94

Не си писал от кой град си,може да го има магазинът при вас.

Лелеее,щях да забравя шлем супер за не много пари-Nitro.
За някой може да е смешно,но са доста добри от нискобюджетните  :cheers:
http://www.motoshop-bg.com/index.php?page=shop.browse&category_id=35&option=com_virtuemart&Itemid=2

Потърси също OGK  ;)

Неактивен Pancho77

• Hero Member
« Отговор #35 -: октомври 17, 2012, 08:18:02 pm »
Ето, инфо има...
Закопчаването е важно, но има и други които са не по-малко важни при избора.... антифог покритие,,, и т.н. и т.н.
събирайки откъслечна информация по-скоро ще е случайно ако вземеш найй-доброто за парите си! Но имайки приблизителна цена шлемовете не се различават, чак толкова, че да си кажеш..".минах се" след като си го купиш!
п.п. карам с SHARK RSR II купих я доста скъпо, и съм доволен и то много, но карайки в порой съм очарован от видимостта...

Неактивен BlueOcean

• Hero Member
« Отговор #36 -: октомври 17, 2012, 10:26:11 pm »
Тук може да провериш сигурността на различните видове каски, които се предлагат на пазара - http://sharp.direct.gov.uk/

Цъкаш 5 звезди, сортираш по цена и си избери това, което най-много ти допада/ пасва на бюджета (цените са в паунди).

Ето тук вече ме хвърли в потрес - 5-звездна каска от фибростъкло.... И сега целия ми свят се преобърна и разби на пух и прах информацията, която бях събирала :(

Определено и другите характеристики са от значение - дали лесно се драска визьора, антифог, възможности за Пин-лок, ако пък липсва нещо и Пин-лока може да го оправи... Но здравината за мен си е най-важното нещо и после ще гледам останалото - главата ми е важна част от тялото и не мисля да я губя (все пак като начинаеща мотористка не си правя илюзии, че всичко ще е по мед и масло).

Неактивен Bushman

• Hero Member
  • Публикации: 2184
  • Излекуван работохолик.
  • Кара: Черна FZ1-N
« Отговор #37 -: октомври 18, 2012, 08:02:05 am »
... Така знам и за трислойните, ама пусто - досега не съм открила някъде да пише "ей тая каска е трислойна/кевлар/въглерод" >:(

Нещо подобно пишеше отзад на Vemar-а, който купих за Директорката. Ще сложа няколко снимки да видите.

Относно материалите - гледахме си каските с един приятел от форума. Неговата - някаква скъпа марка, изцяло карбонова, хубава на външен вид и невероятно лека. Абе нищо общо нямаше с моя кастрон, направо ме изяде завист... Но той се изказа много зле за нея - била неудобна, шумна, а при по-висока скорост се вдигала нагоре и подбрадникът щял да го удуши, такива работи... Та материалът и здравината не са всичко, трябва да можете и да карате с тази каска.
Ако нищо друго не помага - прочети Service Manual!

Неактивен Pancho77

• Hero Member
« Отговор #38 -: октомври 18, 2012, 08:28:54 am »
а при по-висока скорост се вдигала нагоре и подбрадникът щял да го удуши, такива работи.

Това никак, ама никак не мога да го нарека хубава каска!
Тъкмо мислех да обърна внимание на момичето, че наистина сигурността е важна, но не е само тя... т.е. сигурността идва и от това колко удобно караш... преди много години карайки сутрин ми се запотчваше визора, при което нищо не виждах, при което го вдигах малко за да влезе студен въздух,.  при което ми се насълзяваха очите от студа, и пак нищо не виждах! За каква сигурност говорим! Това не беше визор, а беше плексиглас огънат на пара, на коляно, а каската беше купена след дълго търсене от някакъв джамбазин! За номерация никой не отваря дума!

Смомням си още един красноречив случай,,,, с каска взета на заем пътувам към Търново, но ми убива толкова много, че  след половин час свалям каската и карам докато ми виси на лакета! Скоростта и пътя си остават същите!

Неактивен Hesoss

• Hero Member
  • Публикации: 531
  • Кара: KAWASAKI ZX10R 04-05
« Отговор #39 -: октомври 18, 2012, 09:27:30 am »
за мен каската трябва да е сертифицирана това е най важното .... не трябва да е прекалено здрава за да може да абсорбира удър но пък и не трябва да е като правена за Лидл да се пукне като великденско яйце .... предполагам че в началото едва ли ще караш със скорости над разрешеното тоест шумоизолацията няма да е от чаааааааак такова значение за теб .... но на висока скорост това си е проблем .... преди имах едно канче беше със сертификации ДОТ и СНЕЛЛ но на висока скорост вътре беше малка война шумотевица безобразна и при по дълго каране почваше да ме боли главата от шума ..... тази с която карам в момента е доста добра и от към провретрение и от към шумоизолация надявам се да не изтествам здравината и макар че е висок клас

ще използвам темата ти да попитам КОКО относно въпросните каски БЕЛЛ ... гледах ги по разни сайтове но не познавам човек който да кара с такава и да даде мнение ..... тези който въобще са чували за тази марка като цяло знаят само колездачната и серия
"Едно нещо разбрах със сигурност през моя живот - че навсякъде може и без мене."