Автор Тема: КАСКА - Коя , Каква , Защо ?  (Прочетена 77800 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен hristolichev

• Hero Member
  • Публикации: 309
  • Кара: Kawasaki ZR-7S
Re: каска за новак?
« Отговор #40 -: октомври 18, 2012, 09:47:37 am »
Има едно момче от мотофорумите - lichkovg, или нещо подобно. Та той продава мотоекпировка. От него взех за хехе Директорката, Nitro Akido за около 230лв. Та каската има 5 звезди по шарп. И сравнена с моят незнаен IXS за 150 кинта е много по-добре шумоизолирана, по-лека и приготвена за пинлок плака. Та мисълта ми е, че и аз след доста търсене на добрата евтина каска се спрях на нитрото.

Неактивен BlueOcean

• Hero Member
  • Публикации: 365
« Отговор #41 -: октомври 18, 2012, 09:58:47 am »
Записвам си, записвам ;D

То за шумоизолацията - доколкото разбирам, никой няма да ти даде да покараш с каската, че да разбереш как се чува на мотора. Щото едно е да ти говори някой, друго е бумтенето на машинката между краката (хихихихи ::) ).

Неактивен Hesoss

• Hero Member
  • Публикации: 531
  • Кара: KAWASAKI ZX10R 04-05
« Отговор #42 -: октомври 18, 2012, 10:29:43 am »
Записвам си, записвам ;D

То за шумоизолацията - доколкото разбирам, никой няма да ти даде да покараш с каската, че да разбереш как се чува на мотора. Щото едно е да ти говори някой, друго е бумтенето на машинката между краката (хихихихи ::) ).
да за съжаление в Бг едва ли ще ти дадът да направиш едно кръгче с канчето и да видиш дали наистина е твоята каска .... това можеш да го видиш в сайтовете за тестване на каските каква оценка им дават като шумоизолация .... и имаш два варианта
1. харесваш си дадена каска в някой магазин и гледаш в нета какви са и харектеристиките
2. харесваш си в нета дадена каска с опр. харектериситки и почваш да търсиш къде я продават че да я премериш и да видиш наистина ли е твоята каска и как седи на твоята руса главица  :headbang:
аз лично предпочитам вариант 2 :cheers:
"Едно нещо разбрах със сигурност през моя живот - че навсякъде може и без мене."

Неактивен Bushman

• Hero Member
  • Публикации: 2184
  • Излекуван работохолик.
  • Кара: Черна FZ1-N
« Отговор #43 -: октомври 18, 2012, 12:28:16 pm »
Ето няколко картинки на шлема на Директорката:

Отзад пише нещо "карбон - нещо си - кевлар", ама едва ли е истина... Взех я преди 2 години нова, с кашон и чувалче за 100 лева. Отвътре повечето елементи се лепят на "велкро" и могат да се свалят и перат. Директорката се е возила няколко пъти с нея. Още се ядосва, щото при свалянето и слагането на каската си изгубила една златна обеца...
Ако нищо друго не помага - прочети Service Manual!

Неактивен hristolichev

• Hero Member
  • Публикации: 309
  • Кара: Kawasaki ZR-7S
« Отговор #44 -: октомври 18, 2012, 12:52:08 pm »
Нещо много важно за каските да отбележа, което никъде не срещнах. Еми...развалят прическите :headbang: хехехе

Неактивен kokoVmaxa

• Fan of DUCATI but BMW User
  • Moderator
  • Hero Member
  • Публикации: 4039
  • "RBT Custom motors" Ltd.
    • www.racebiketuning.com
  • Кара: BMW & HD
« Отговор #45 -: октомври 18, 2012, 01:16:48 pm »
 ...................... като гледам така - явно нещата са доста опетлани и ще се опитам да помогна по Американски!
 Ще ти дам пример с това как аз бих проверил и "опознал" един шлем/каска
 Вече съм избрал и съм се спрял да речем на следното:
 Марка: BELL Sports
 Модел: RS-1

Търся видео презентация за шлема!
Намирам ето това:

http://www.youtube.com/watch?v=fTjGrvPH_4o
 - от тук: http://www.revzilla.com/sportbike-gear
(Тези имат презентации на почти всички шлемове - правят уникални клипове и показват всичко)

Търся статия и тестове!
Намирам ето това:
http://www.webbikeworld.com/r2/motorcycle-helmet/bell-rs-1/review.htm
 - от тук: http://www.webbikeworld.com/motorcycle-helmets/motorcycle-helmets.htm

След това искам да проверя какво му е качеството и показателите при краш тест:
Намирам ето това:
http://sharp.direct.gov.uk/testhelmetlist?sharp-make=101&sharp-model=&sharp-type=2&sharp-rating=1&discontinued=1
 - от тук: http://sharp.direct.gov.uk/home

Търся втори и по сериозен институт:
Намирам ето това:
http://www.smf.org/cert
 - от тук: http://www.smf.org/
Това е най тежката стандартизация за шлемове във Света - Ако шлема има този сертификат значи има всичко!!!

А за да ти е по лесно наммираш малко по систематизирано инфо на Български и после вече.....
Всичко което трябва да знаем за каските

П.П. Между другото - шлема който съм ти показал за пример BELL RS-1 е уникален и е най-вероятно шлема с който ще карам през сезон 2013
« Последна редакция: октомври 18, 2012, 01:18:23 pm от kokoVmaxa »
My Garage - R1100S Boxer Cup / , H-D FXR Black Death / DUCATI 748R Superbike

Неактивен BlueOcean

• Hero Member
« Отговор #46 -: октомври 18, 2012, 01:48:36 pm »
Много благодаря за съвета - ще се възползвам ::) Въпреки, че всички знаем - дай на жена избор и гледай сеир хахахаххахаха

Неактивен Pancho77

• Hero Member
  • Публикации: 2924
« Отговор #47 -: октомври 18, 2012, 01:57:07 pm »
Може и другояче... задай тема и гледай сеир!!
А за жените, намразил съм ходенето по магазини, и съм се нагледал на "муцуни"!

Неактивен BlueOcean

• Hero Member
« Отговор #48 -: октомври 18, 2012, 02:43:41 pm »
 :bravisimost: Много се изнервям като не намирам нещо, което търся - то и за това предпочитам да отида подготвена в магазина, а не да взема да меря целия им асортимент. Защото накрая ще избия де що видя мърдащо пред мен :-X  :Devil:

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • Публикации: 8462
  • E няма такъв кеф!
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
« Отговор #49 -: октомври 18, 2012, 05:56:48 pm »
Някой спомена за каските в ЛИДЛ. Взех една на жена ми от първия им випуск. Ми каската си е направо добра, като се има предвид цената и от 110 лв тогава. Изпускана е многократно и освен някои дребни следи по повърхността и няма нищо. За разлика от други, които като паднат от седалката и се цепят като тикви.
Та накратко, ето характеристиките, които аз имах предвид, когато си купувах първата каска:
1. Да е сертифицирана по европейския стандарт.
2. Да е от известна марка
3. Да е тип "модуларна"
4. Да е с вградени тъмни цайси
5. Да е средно тежка.
6. Да има добро проветрение
7. Да не е прекалено скъпа.
Съвкупността от всичките тези изисквания ме срещнаха с една Каберг Рино. Взех я чисто нова от магазин в Пловдив на цена 280 лв. В София същата вървеше 320 лв. Изтървал съм я многократно и и няма нищо, тук там някоя незабележима следа от острите камъчета. Вградените цайси са страхотна екстра, особено когато влизаш в тунел. С едно движение на ръката ги вдигаш. Ако си със слънчеви очила закачени на ушите, свалянето им в движение с нахлупена каска е невъзможно за кратко време. А в тунел с тъмни очила не е много добре. Вдигащата се муцуна пък е добра екстра за каране със скорост до 60 - 70 км/ч в града и висене тук там по кръстовищата в летните жеги. Известната марка сама по себе си е гаранция за качество, а европейският сертификат е допълнителна гаранция за сигурността на изделието. За не високата цена няма какво да коментирам. Проветрението е изключително важно при каране в жегите със спусната муцуна. В студените дни пък помага да не се запотява визьорът. Е, при температури под 5 градуса първите няколко минути докато температурите се изравнят, се налага да карам с открехнат визьор, ама след това няма проблем.
И един съвет за момента, в който ще се мери каската. Прави го с чорап/маска. Всъщност е по-добре и така да се кара по принцип. Чорапът не позволява да се стича пот в очите. Предпазва вътрешността на каската и по този начин се налага по-рядко пране на тапицерията и. Чорапът се пере в пъти по-лесно. Освен това има разлика в това каската да е сложена с чорап и без него. Специално при мен каската ми хлопа, когато съм без маската. И когато си в магазина и си нахлупила каската за проба, постой 10-ина минути с нея на главата. Почне ли да ти стяга и да те боли главата, търси следващия размер. На пътя реално ще караш не по-малко от час между почивките.
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен oggie

• Hero Member
  • Публикации: 420
  • Кара: Kawasaki Vulcan 2000 Classic LT
« Отговор #50 -: октомври 18, 2012, 06:01:15 pm »
При Каберг точно слънчевите очила не са особено добре реализирани . Много зле покриват очите . В смисъл отгоре ок но отдолу можеш да надничаш и влиза светлина както и отстрани което направо скапва очите . И двете ми каски имат такива но много рядко ги ползвам

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #51 -: октомври 18, 2012, 06:44:27 pm »
Ами при моя модел нямам никакви проблеми с тъмните цайси. Покриват си идеално без никакви отблясъци отдолу, а пък за отстрани да не говорим. Монтирани са от край до край.
Ето няколко снимки за сравнение между Каберга и немската Крайвит. Правих ги с телефона на лампи, така че не гледайте качеството. Закопчалката на Каберга е с бутон и е много удобна. На Крайвита е с множество зъби и контра, която се дърпа за откопчаване. Изглежда достатъчно надеждна. А маската е с някаква ликра в плата, което я прави разтегателна и съхне бързо.

http://www.snimka.bg/?album;aid=708019

Освен това е хубаво каската да си има торба. Много е удобно за пренасяне. Мяташ на рамо и носиш като чанта.
« Последна редакция: октомври 18, 2012, 06:47:14 pm от ivchotr »
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен oggie

• Hero Member
  • Публикации: 420
  • Кара: Kawasaki Vulcan 2000 Classic LT
« Отговор #52 -: октомври 18, 2012, 06:57:37 pm »
Абсолютно същите са цайсите и на моите но тая дупка дето е за носа е много малка и просто очилата не седят като истински очила а някак повдигнати и можеше да им виждаш долния ръб което дразни . Просто трябва да слизат по-надолу.

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #53 -: октомври 18, 2012, 07:32:43 pm »
Ами не знам. При мен дупката за носа въобще не ми стига до носа. Стоят по-напред. Иначе действително отдолу имат просвет, но въобще не ми пречи. Даже докато не го спомена, не се бях замислял за него.
Както и да е. Има много по-добри каски за повече пари, както и по-смотани за по-малко. Възможно е да има и по-добри за по-малко кинти. А колкото до паданията, предполагам всяка каска ще издържи. Важното е и вратът да издържи. Един колега загина при катастрофа на ван. Човекът заспал на задната седалка, ванът се обърна през таван, счупване на основата на черепа при гръбначния стълб и човекът си отиде. А беше здравеняк. Но в случая се е оказал неподготвен. Та затова не е много добре каската да е тежка. Освен, че изморява, при евентуално лашкане насам - натам може да скърши врата.
А преди 45 години майка ми и баща ми ги блъска камион. Те били с мотор. Каските - от ония кожените с трите ребра на темето. Приличат малко на танкистките. Та в резултат на удара баща ми се озовава в болница със счупен крак и комоцио, а майка ми - със счупен таз, без травми по главата. При това са я намерили на няколко метра от удара. Е, как можем да сравняваме онези каски, които са по-скоро шапки, с днешните. И пак са вършили работа. То е ясно, че и късмет трябва, ама все пак...

Неактивен gufi

• Hero Member
  • Публикации: 819
  • Кара: ZX12R и Юпитер 5 с кош
« Отговор #54 -: октомври 18, 2012, 08:12:57 pm »
Ами не знам. При мен дупката за носа въобще не ми стига до носа. Стоят по-напред. Иначе действително отдолу имат просвет, но въобще не ми пречи. Даже докато не го спомена, не се бях замислял за него.
Както и да е. Има много по-добри каски за повече пари, както и по-смотани за по-малко. Възможно е да има и по-добри за по-малко кинти. А колкото до паданията, предполагам всяка каска ще издържи. Важното е и вратът да издържи. Един колега загина при катастрофа на ван. Човекът заспал на задната седалка, ванът се обърна през таван, счупване на основата на черепа при гръбначния стълб и човекът си отиде. А беше здравеняк. Но в случая се е оказал неподготвен. Та затова не е много добре каската да е тежка. Освен, че изморява, при евентуално лашкане насам - натам може да скърши врата.
А преди 45 години майка ми и баща ми ги блъска камион. Те били с мотор. Каските - от ония кожените с трите ребра на темето. Приличат малко на танкистките. Та в резултат на удара баща ми се озовава в болница със счупен крак и комоцио, а майка ми - със счупен таз, без травми по главата. При това са я намерили на няколко метра от удара. Е, как можем да сравняваме онези каски, които са по-скоро шапки, с днешните. И пак са вършили работа. То е ясно, че и късмет трябва, ама все пак...

За мен резултатът от евтина каска беше: Спукан череп,спукана горна челюст,увредена ретина на дясното око,частична загуба на обонянието,в десният ми синус все още има дребни костици.
Вярно че ми спаси живота,но ако беше качествена каска вероятно нищо нямаше да ми има защото ударът не е бил с повече от 50-60км.ч.Каската ми се е разцепила почти до тилът,слюдата на парчета,очилата ми също.Рано или късно късметът свършва.

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #55 -: октомври 18, 2012, 08:22:11 pm »
Ами я кажи каква марка и модел е била евтината каска, че да не налитаме на такива.

Неактивен ixidor

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 15
« Отговор #56 -: октомври 20, 2012, 02:36:25 pm »
Така, драмата се задълбочава :D
Днес намерих време да пообикалям малко и да меря. Резултати:

Scorpion EXO-500 & Scorpion EXO-750 (motopower.eu)[
Ушите ми не пасваха добре в дупките за уши :) Стояха един вид по-надолу от предвиденото. Може би защото ми е голяма главата (имам предвид разстоянието от веждите до върха на главата).
Имаше Double D заключване. Останалото беше ОК.

Airoh Pit One (eдимото)
Тук ушите бяха на място, но някакси много ми бяха притиснати.
Старото заключване.
Пробвах да си я изхлузя от главата с повдигане от зад - не успях, но не ми хареса колко много ход има.
При дълбоко дишане през уста се запотяваше визьора, през нос - не. Нормално ли е?
Нещо ми се видя доста "пластмасова" каска :(

L от Scorpion ми беше като M на Airoh-a. Или поне продавачката ме убеди, че М ми става.

Ще търся още, но:
Колко е нормално да се отпусне каската след известно време носене?
Колко добра идея е ако съм пробвал дадена марка да си купя друг модел от някой интернет магазин?

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #57 -: октомври 20, 2012, 02:47:17 pm »
Всеки модел е хубаво да го мериш на място. Ако си мерил дадена каска, но цената ти се вижда висока, а някъде в нета я има на по-ниска цена, можеш да рискуваш. Но различните фирми като нищо имат и различни размери, така че по нета става малко несигурно. А иначе моята я нося от 3 години и нямам усещането да се е отпуснала.

Неактивен ixidor

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 15
« Отговор #58 -: октомври 20, 2012, 02:52:06 pm »
Имах предвид различни модели на един производител  :D

Неактивен Pancho77

• Hero Member
  • Публикации: 2924
« Отговор #59 -: октомври 20, 2012, 03:50:25 pm »
Някъде по-горе спомена, че трудно се изхлузва... това е добре,... при компромиса със сигурността тук ползата е за удобство и сигурност.. е на ден по много пъти сваляме и слагаме каските, а много по-рядко катастрофираме, ама да не дава Бог да е обратно!
Иначе и мен, честно да си кажа ми е неудобно като започна да слагам, но сложа ли я пък прилепва добре!

Л и М наистина са си за марката,.. това  всеки си прави и си слага негови си М и Л, като при дънките!