Някой спомена за каските в ЛИДЛ. Взех една на жена ми от първия им випуск. Ми каската си е направо добра, като се има предвид цената и от 110 лв тогава. Изпускана е многократно и освен някои дребни следи по повърхността и няма нищо. За разлика от други, които като паднат от седалката и се цепят като тикви.
Та накратко, ето характеристиките, които аз имах предвид, когато си купувах първата каска:
1. Да е сертифицирана по европейския стандарт.
2. Да е от известна марка
3. Да е тип "модуларна"
4. Да е с вградени тъмни цайси
5. Да е средно тежка.
6. Да има добро проветрение
7. Да не е прекалено скъпа.
Съвкупността от всичките тези изисквания ме срещнаха с една Каберг Рино. Взех я чисто нова от магазин в Пловдив на цена 280 лв. В София същата вървеше 320 лв. Изтървал съм я многократно и и няма нищо, тук там някоя незабележима следа от острите камъчета. Вградените цайси са страхотна екстра, особено когато влизаш в тунел. С едно движение на ръката ги вдигаш. Ако си със слънчеви очила закачени на ушите, свалянето им в движение с нахлупена каска е невъзможно за кратко време. А в тунел с тъмни очила не е много добре. Вдигащата се муцуна пък е добра екстра за каране със скорост до 60 - 70 км/ч в града и висене тук там по кръстовищата в летните жеги. Известната марка сама по себе си е гаранция за качество, а европейският сертификат е допълнителна гаранция за сигурността на изделието. За не високата цена няма какво да коментирам. Проветрението е изключително важно при каране в жегите със спусната муцуна. В студените дни пък помага да не се запотява визьорът. Е, при температури под 5 градуса първите няколко минути докато температурите се изравнят, се налага да карам с открехнат визьор, ама след това няма проблем.
И един съвет за момента, в който ще се мери каската. Прави го с чорап/маска. Всъщност е по-добре и така да се кара по принцип. Чорапът не позволява да се стича пот в очите. Предпазва вътрешността на каската и по този начин се налага по-рядко пране на тапицерията и. Чорапът се пере в пъти по-лесно. Освен това има разлика в това каската да е сложена с чорап и без него. Специално при мен каската ми хлопа, когато съм без маската. И когато си в магазина и си нахлупила каската за проба, постой 10-ина минути с нея на главата. Почне ли да ти стяга и да те боли главата, търси следващия размер. На пътя реално ще караш не по-малко от час между почивките.