Автор Тема: Една дискусия за моторните масла (отново)  (Прочетена 29677 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен soadfan

• Hero Member
  • Публикации: 1220
    • Ъ?
  • Кара: F шестнай... две :D
Пускам нова тема, защото мисля, че е добре да се съберат точните мнения на едно място за информация на бъдещите поколения:
Ще си позволя да се цитирам от една друга тема:

Има 6 вида "зимни" (обозначение с число и буква W) и 5 вида "летни" (обозначение с двуцифрено число) и една дузина "всесезонни" (число-буква-число) според момците от SAE.
Зимния индекс означава способността на маслото да си запазва вискозитета при ниски температури (сиреч да не се сгъстява повече от необходимото), летния означава способността да запазва вискозитета при високи тремператури (тестват се при 100 градуса, като числото на самия SAE клас означава температура на околната среда), а всесезонните са комбинация от двете.

т.е. 10W50 "гарантира" добро смазване при студен старт на -20 градуса, както и при 50 градуса температура на околната среда.

Ето ТОВА е интересно четиво по темата, поне от това, което успях да разбера щот' английския не ми е от най-силните страни :D

Защо да караме с 10В40? За нашия климатичен пояс (умерен) не е ли по-добре 15В50 и нагоре (20В50, 20В60).
Логиката ми е следната: Когато един продукт се прави универсален, то се допускат компромиси с крайностите, за сметка на златна среда (едни всесезонни гуми не се представят толкова добре, колкото летни и зимни по отделно, макар че винаги има изключения, ето има "рейсингово" 5В60 масло). Та за какво да сипваме масло от -20 до +40, при положение, че този двигател едва ли ще види студено палене при по-малко от +10 градуса, не трябва ли да се оглеждаме за масло, което е специално измислено да издържа на високи температура и натоварване?

Неактивен kokoVmaxa

• Fan of DUCATI but BMW User
  • Moderator
  • Hero Member
  • Публикации: 4039
  • "RBT Custom motors" Ltd.
    • www.racebiketuning.com
  • Кара: BMW & HD
Re: Една дискусия за моторните масла (отново)
« Отговор #1 -: ноември 22, 2012, 07:21:41 am »
Нещата не са толкова елеменарни колкото ти си мислиш и както ти ги приемаш ;)
My Garage - R1100S Boxer Cup / , H-D FXR Black Death / DUCATI 748R Superbike

Неактивен soadfan

• Hero Member
    • Ъ?
« Отговор #2 -: ноември 22, 2012, 07:33:39 am »
То това е ясно, не коментирам останалите фактори. Фокусирал съм се единствено върху температурните характеристики и като резултат вискозитета на маслото. Ако е замислено за лятно и не се търси вискозитет за студен старт под нулата, няма ли да е по-устойчиво от едно такова всесезонно?
Опитвам се да изясня нещата за т'ва и я пускам темата, като човек навътре в нещата обясни за да е ясно

Неактивен kokoVmaxa

• Moderator
  • Hero Member
    • www.racebiketuning.com
« Отговор #3 -: ноември 22, 2012, 08:49:58 am »
То това е ясно, не коментирам останалите фактори. Фокусирал съм се единствено върху температурните характеристики и като резултат вискозитета на маслото. Ако е замислено за лятно и не се търси вискозитет за студен старт под нулата, няма ли да е по-устойчиво от едно такова всесезонно?
Опитвам се да изясня нещата за т'ва и я пускам темата, като човек навътре в нещата обясни за да е ясно
- Аз точно това ти казах: ВИСКОЗИТЕТА Който ти опоменаваш и начина по който ти го разбираш отдавна не е в такъв вид и смисъл ;)
 Сега вече , новите синтетики и техните вискозитети не са Температурен диапазон във прекия смисъл при топло и студено - Пример масла от типа 5W30 имат показатели като масла с по висок втори индекс да речем 40 ;)
 Идеята е че ти твоят мотор го караш само в топло ама стартираш двигателя при 20'С да речем - нали така ?!?
 При 20'С примерно 10WXX има Х плътност и течливост , масло 5WХХ има % от Х плътност и течливост , идеята е че колкото е по Течливо и с по малка относителна плътност маслото е със по малко съпротивление - икономия , загуби , понижено триене и Т.Н.  при Работна температура (85-95'С на маслото това е горе доло нормална работна температура) да запази максимално близки стойности като кинетична плътност  и течливост до първоначалните или така да ги наречем температура на маслото в покой ........
 Разбираш ли каква е идеята - Хубавото масло трябва да е "тънко" на Студено и "плътно" на топло - заради това вече температурни диапазони и изисквания се следят според сертификати и спесификации от типа - JASO MA/MA2 , спесификация примерно МВ 112.91 , BMW205.43(тва са примерни цифри не реални) и така на сетне - Тия спесификации означават и отбелязват че това масло има даден изискуем вискозитет при определени температури които покриват изискванията и нуждите на даденият агрегат произведен от еди кой си!
 Именно заради това ти казах - 10/40 не означава че е МАСЛО за температури от 10 до 40 градуса........ защото в Двигателя по време на работа температурата винаги се движи в определен диапазон от рода на 80 до 90 градуса....... другите вече са по екстремни ситуации , но там всичко вече е компромис със нещо..........

Неактивен MX13

• инж. Мартин Тошков Василев
  • Administrator
  • Hero Member
  • Публикации: 2689
  • работя в ZM-PerfOrmance Варна
    • www.motoforum-bg.com
  • Кара: yz250/RGV250/GSXR1100 '88/GSXR1100 '92/ GSXR711Turbo /TL1000R /RS250 /RD250 /ES175-2 /ES250
« Отговор #4 -: ноември 22, 2012, 09:22:54 am »
и много малко фирми предлагат характеристика на маслото при 100 градуса, което е един от най-важните фактори при избор на маслото. Защото то може да предлага много добър клин на 40 градуса, а на 100 да е помия !

Неактивен BlueOcean

• Hero Member
  • Публикации: 365
« Отговор #5 -: ноември 22, 2012, 10:32:12 am »
Коко, за пореден път се убеждавам че подобна терминология и знание не е за моята руса глава - тотално ми разби логиката (все си мислех, че маслото трябва да си е 'мазно', а да е 'по-течно' не е ок). Ето затова ще питам вас като стигна до този момент!

Неактивен soadfan

• Hero Member
    • Ъ?
« Отговор #6 -: ноември 22, 2012, 10:34:47 am »
Аз съм наясно какво означават САЕ класификациите.
Както и се вижда от първия ми пост.
За това питам едно масло 20в50 (-10 градуса студен старт, +50 градуса околна среда при усреднена стойност 100 градуса работна температура на ДВГ), защо да не е по-подходящо за нашия климатичен пояс при положение, че ще осигури предписания вискозитет (течливост) при студения старт и при натоварването после.

П.П. Не се заяждам, просто разсъждавам логично над САЕ класификациите, а и не обичам да се доверявам сляпо на разни стереотипи.

Неактивен kokoVmaxa

• Moderator
  • Hero Member
    • www.racebiketuning.com
« Отговор #7 -: ноември 22, 2012, 10:57:14 am »
- Даде , ама нито разъждаваш логично нито четеш какво ти е написано по горе ;)
 Има толкова много изписано , че няма къде повече!
 ето ти едно посъбрано инфо:
ЗА МАСЛОТО
 както и Мартин ти каза - Много е важно какво е маслото при 0 , 15 , 40 и 100'С това са трите основни температури при които се разглежда кинетичната плътност при маслото!
 Ти отново се питаш зяа 20-50 което според твойте ГРЕШНИ Разбирания е че ако температурата на околната среда е от 20 до 50'С значи и маслото е Ок..................... е да ама не ;)
 Поинтересувай се какво и защо означава - Кинетична плътност и какво обуславя това............ от какво се влияе , защо масло да речем 10/60 има по голяма плътност при 20'С и по малка при 100'С спрямо продукт на друга фирма със индикация 10/50 или 5/40 и така нататък!
 изписали сме страшно много по въпроса за маслото и смятам , че ако поне малко се поровиш и четеш и то дори само във Този форум , ше си повишиш знанията и нивото във пъти над сегашното ,  а следователно и ще можеш да правиш елементарни изводи за себе си и да правиш някакви по-правилни заключения!
 Вземи прочети материала по горе и когато придобиеш малко по голяма яснота по въпроса ще си поговорим на по нормално ниво от Супер бейсик незнание на най-ниско ниво без обща култура относно маслата!
« Последна редакция: април 28, 2020, 08:38:47 am от kokoVmaxa »

Неактивен soadfan

• Hero Member
    • Ъ?
« Отговор #8 -: ноември 22, 2012, 11:48:39 am »
ЗА МАСЛОТО

Да, де. Ама аз съм задал конкретен въпрос, строго специфично за САЕ класификацията. Нито ми отговоряте, нито изглежда четете какво съм написал.

п.п. има един съфорумец с подпис категоризиращ видовете форуми...е много е прав за българския тип

Неактивен Hesoss

• Hero Member
  • Публикации: 531
  • Кара: KAWASAKI ZX10R 04-05
« Отговор #9 -: ноември 22, 2012, 12:20:35 pm »
ЗА МАСЛОТО

Да, де. Ама аз съм задал конкретен въпрос, строго специфично за САЕ класификацията. Нито ми отговоряте, нито изглежда четете какво съм написал.

п.п. има един съфорумец с подпис категоризиращ видовете форуми...е много е прав за българския тип

да де но нали се сещаш че едно масло не е само тази класификация ми от значение са още доста други фактори .... не разбирам много от такива неща но като цяло все едно да кажеш на даден автомобил му трябва безоловен бензин но дали ще е 95 или 100 няма значение като фактор ... и подкарвайки някое ламбо с 95 да изпляка двигател на излизане от бензиностанцията .... ако определяш маслото само по температурния диапазон в който ще го ползваш то тогава си вземи М10Д и наливай на машината и то е масло и по тази класификация ще е широко приложимо
"Едно нещо разбрах със сигурност през моя живот - че навсякъде може и без мене."

Неактивен soadfan

• Hero Member
    • Ъ?
« Отговор #10 -: ноември 22, 2012, 12:54:40 pm »
В момента говоря само за сае класификацията, това не означава че при избора ще гледам само това. За да съм ясен, ще дам пример:
На рафта има два мотул-а да речем, пълни синтетики, ако характеристики им са сходни, то защо да избера 10в40 за сметка на 20в50?

Неактивен Hesoss

• Hero Member
« Отговор #11 -: ноември 22, 2012, 01:07:48 pm »
В момента говоря само за сае класификацията, това не означава че при избора ще гледам само това. За да съм ясен, ще дам пример:
На рафта има два мотул-а да речем, пълни синтетики, ако характеристики им са сходни, то защо да избера 10в40 за сметка на 20в50?
защото примерно 10в40 може да има по добри харектеристики при 100 градуса темепратура на двигателя спрямо другото или обратното ..... няма как да избираш масло само заради един единствен показател климатичния пояс или по точно дневните температури през който ще палиш и караш въпросния мотор... или можеш но то си зависи от теб разбира се  :cheers:
"Едно нещо разбрах със сигурност през моя живот - че навсякъде може и без мене."

Неактивен soadfan

• Hero Member
    • Ъ?
« Отговор #12 -: ноември 22, 2012, 01:09:49 pm »
Ама то маслото си се тества при 100 градуса, вие наистина не четете какво пиша...

Неактивен Hesoss

• Hero Member
« Отговор #13 -: ноември 22, 2012, 01:13:48 pm »
Ама то маслото си се тества при 100 градуса, вие наистина не четете какво пиша...
тогава защо даваш въпросната САЕ класификация за избро на масло като те интересува вискозитета на дадено масло при различните температурни диапазони на работа на двигателя ? или нещо аз съм тъп и не успявам да вдена защо питаш за едно опоменавайки нещо съвсем различно ?

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • Публикации: 8457
  • E няма такъв кеф!
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
« Отговор #14 -: ноември 22, 2012, 01:17:17 pm »
Важно условие при избора на маслото трябва да бъде и моментното състояние на двигателя. Едно и също масло ще върши различна работа при двигател на 10 000 км пробег и при друг на 50 000, да речем.
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен soadfan

• Hero Member
    • Ъ?
« Отговор #15 -: ноември 22, 2012, 01:33:38 pm »
тогава защо даваш въпросната САЕ класификация за избро на масло като те интересува вискозитета на дадено масло при различните температурни диапазони на работа на двигателя ? или нещо аз съм тъп и не успявам да вдена защо питаш за едно опоменавайки нещо съвсем различно ?

Второто число означава температура на ОКОЛНАТА среда, не на двигателя. Маслата се тества при симулация на 100 градусова работна температура. Т.е. ние в България последните години виждаме едни доста топло лета, за т'ва дали не е по-добре горния клас?

Верно ли съм толкова труден за разбиране?

Неактивен Hesoss

• Hero Member
« Отговор #16 -: ноември 22, 2012, 01:37:38 pm »

Второто число означава температура на ОКОЛНАТА среда, не на двигателя. Маслата се тества при симулация на 100 градусова работна температура. Т.е. ние в България последните години виждаме едни доста топло лета, за т'ва дали не е по-добре горния клас?

Верно ли съм толкова труден за разбиране?

ми не защото теб реално те интересува КИНЕТИЧНА плътност на маслото а не околната среда тя има значение при студен старт на двигателя и оцедливоста на маслото тоест като си запалил мотора после си го загасил и колко от маслото е останало по двигателя и колко се е отцедило в картера преди да го запалиш отново

Неактивен soadfan

• Hero Member
    • Ъ?
« Отговор #17 -: ноември 22, 2012, 02:14:57 pm »
да, разбира се, защото то това масло не се охлажда или ако се охлажда то си се охлажда с еднаква скорост и при 30 и при 50 градуса на околната среда

Неактивен kokoVmaxa

• Moderator
  • Hero Member
    • www.racebiketuning.com
« Отговор #18 -: ноември 22, 2012, 03:29:52 pm »
 Приятел - Проблема на повечето юзъри като теб в БГ форумите е че ТЕ НЕ ЧЕТАТ Какво е изписано по някоя тема!
 За пореден път ти казвам - първо достигни някакво основно ниво знания за да постигнеш някакво елементарно виждане по въпроса което да не е базирано на приказките в кварталното кафе!
 - Обясних ти го , не четеш ............... огромна статия съм написал ползвайки доста източници и губейки много време - не четеш ....... Е добре де как да стане , да това са българските форуми но заради такива като теб , които не си правят труда да прочетат поне малко и да се поровят и интересуват поне минимално - ти си от типа хора:
 Тука един ми каза , и аз като разгледах картинките из интернет...........
 Или седни и попрочети това което ти е дадено като информация - само ще ти кажа че само в БГ форум можеш да получиш толкова много информация и то толкова лесно!
 - Ако ти беше задал този си въпрос в някой UK , USA или друг форум до сега темата ти нямаше да има нито един отговор ......... или просто отговор с линк към елемнтарно общо въведение на някой производител!

Неактивен OBI_1

• Hero Member
  • Публикации: 596
  • Кара: Kawasaki GPZ500S Ninja Kawasaki ZX-9R Ninja Kawasaki ZXR 750 Ninja Kawasaki ZR-7
« Отговор #19 -: ноември 22, 2012, 04:36:39 pm »
и 20в50 и 0в50 ще вършат работа при палене на 15 градуса, само дето 0в50 ще я вършат по-добре, защото освен, че запазва някакви качества при -40 градуса има по-добри качества при 15 градуса. При двигателите и маслата може да се каже, че има 2 критични момента: При студено палене дори да е 40 градуса на околнота среда пак, двигателя няма да е в номален работен диапазон и работата е стресова за всички части и износванията тогава са най-големи, и тогава маслото с по-добри параметри при температури преди достигане на работната пазят двигателя най-добре. Противно на това трябва, когато двигателя загрее до например 100 градуса работна температура и нагоре ако се товари по-екстрмено маслото пък трябва да запази определен вискозитет и да не стане на "вода" , и както казах студения старт е най критичен, но двигателя основно прекарва живота си (повечето време) в работна температура, затова всички параметри на маслото са важни от студения старт, до най-тежката лютеница, която може да види.
Ако гледаме само вискозитета то 0в60 е най-доброто масло, но на практика масла 0в40 може да са по-добри при студен старт, а други 10в60 може да са по-добри от 0в60 при вече високи температури.
Вискозитетите са просто едни минимални прагове които са покрити, и оттам нататък материята има много теория и практика, която ако те интересува трябва много да се чете.
А температурата на околната среда я забрави, защото някои двигатели  работят на 80 градуса, а други на 120 и това при една и съща на околната среда.  Отделно от двигател до двигател има разлика, относно хлабини и т.н.
И понеже си мислиш, че с вискозитета написан на опаковката всичко се изчерпва, защо според теб една и съща марка предлага различни модели масла и всичките са 15в50
« Последна редакция: ноември 22, 2012, 04:41:46 pm от OBI_1 »