Ще си позволя да споделя личен опит и един експеримент, който стартирах през 2010-та година. Тогава закъсах за акумулатор на един от моторите ми - 125 кубика. По онова време имаше някаква заигравка с оловото, киселините и безопасността, та по една или друга причина цените на акумулаторите рязко се повишиха. Помня, че 7 амперчасов можеше да се купи за 25-30 лева, но изведнъж дори китайските стигнаха 50-60... Което ме подразни и всъщност направо ме вбеси. Замалко да поставя литий-полимер, но освен няколко часа заиграване по балансиращата електроника, ме спря безопасността. Моторът стои без ежедневен надзор до други мотори и коли. Всичко може да предизвика пробив на полимерната батерия - дори мишка (случвало ми се е). Тогава опасността от пожар рязко нараства.
Затова реших да си направя един на пръв поглед безумен експеримент. Безумен, защото реших да поставя възможно най-леката и компактна акумулаторба натерия. И най-евтината. Нито пиковите токове отговаряха, нито капацитета. Всъщност стартовия ток беше страшно далече от този, който беше изписан на "нормален" мотоциклетен акумулатор.
Поставих акумулатор от алармена система. Така наречените "сухи". Могат да се открият във всеки магазин за електроника, при това на много различни цени. Конрад, Викиват, Кузмов, Комет... както и магазинтие за охранителна техника и пожароизвестяване.
Тъй като размерите бяха идиотски, единственият акумулатор, който съвпадна беше подобен на този:

Разбира се, не беше Юаса, а някаква измислена марка и струваше 8 лева.
Първоначално подходих подозрително към конекторите. Не исках да си развалям оригиналните, които се присъединяваха с болтове към оловните клеми на акумулатора и затова направих хитроумни преходници, разбира се достатъчно надеждно изолирани и без излишна маса и обем.
Резултатът е, че след вече 6 години, този мотор пали съвсем нормално,а акумулаторчето е в идеално здраве.
Две-три години го чаках да "заври", да се разтопи, да се деформира... все пак говорим за много по-сериозни пикови токове, отколкото е предвидено да дава. Не мога да си го обясня (или поне допреди няколко дни)...
Та преди няколко седмици, за втори път ми умря акумулатор на един от по-големите мотори. Там токовете са значително по-големи и някакси хич не ми се помисляше да си правя подобни експерименти. Да, ама не... оригиналният 7 амперчаса за 65 лева съвпадаше по габарити на основата със 7 амперчаса "за аларми"... Цена - 16 лева. В същия корпус от Конрад намерих 9 амперчаса... Така се случи, че взех един за служебния ми UPS и се изкуших да купя един за себе си. Рискувах 21 лева (толкова с отстъпката) и с треперещи ръце вързах две жици "за проба"... Какво ми беше учудването, когато стартерът завъртя като бесен и нямаше и помен от загряване на клемите??? Може само да гадаете.
Реших се и монтирах въпросният акумулатор за 21 лева. Вече два месеца той работи прекрасно, с включена аларма и при палене НА ФАР!!!. А защо не му загряват клемите? Ами защото вътрешното окабеляване на отделните клетки на "оригиналните" акумулатори за мотоциклети е 1:1 с това на тези за аларми или UPS-и. Само края на клемите е различен... Как го разбрах ли - ами разкостих няколко стари и истината лъсна.
Споделям тази информация за тези от вас, които имат иновативно мислене, харчат умерено и не са склонни да дадат една шапка пари за нещо, което служи дори по-малко от същото, но по-изгодно.
След тези случки, монтирах такива акумулатори на ВСИЧКИ дву- и четириколесни моторни превозни средства, с изключение на колата. Там БОШ-а още има живец, но като свърши и него ще подменя с "алармен".
След 6-7 години опити, мога да споделя мнението си:
ПЛЮСОВЕ:
1. Много по-ниска цена
2. По-малки тегло и габарити
3. Нулева поддръжка
4. Супер бавен саморазряд
5. Намират се навсякъде
МИНУСИ:
1. Отстъпват при въртене на стартер за повече от 15-20 секунди
2. На различните места цените варират и могат да стигнат колосални стойности
3. Необходима е подмяна на клемите или добавяне на "адаптери"
За колегите, които се заинтригувани, мога да постна снимки на реално монтирани такива батерии на собствените ми МПС-та.