.:: www.MotoForum-BG.coм ::.

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: промяна на мощността в талона на мотора!!!  (Прочетена 10278 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tikvenika

• артист - моторист
  • Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 158
  • Keep on riding!

Здравейте колеги! Имам следния проблем: Продавам си Хондата и ми се обадиха от една фирма, искат го за учебен. НО!!! Трябва им за А2, и съответно с мощност от 25 до 35 киловата. Моторът е 400кубимов и е 32киловата, а на големия ми талон пише, че е само 18... И това е сериозен проблемммм. Говорих с някакъв в Кат, който ми каза, че по техните каталози могат да определят точната му мощност и тя да бъде записана в преиздаден талон (вероятно означава и нов номер), но пък един приятел ми подшушна, че ме грози технотест. Това така ли е и ако да, каква е цената му и въобще как да действам. Благодаря предварително!
« Последна редакция: юли 09, 2013, 07:19:39 pm от tikvenika »
Активен
Honda Silver Wing 600i (2005)
Cagiva Raptor 650 (2000)
Suzuki DR 800 BIG (1991)
Honda XL 600 V Transalp (1987)
Honda CB 400 N (1981)

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8430
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
  • E няма такъв кеф!
Re: промяна на мощността в талона на мотора!!!
« Отговор #1 -: юли 09, 2013, 09:37:30 pm »

Отиваш в представителство на Хонда. Казваш им за проблема. Те по номера на рама и двигател ти вадят от тяхната система точния модел на мотора с кубатура, мощност и т.н. и ти дават фирмен документ, в който са записани тези данни. На тях няма как да не им повярват и би трябвало да минеш без технотест. Някъде из наредбата за регистриране на МПС (ако не се лъжа) беше записана опция, че при несъответствие с данните в талона, собственикът трябва да направи постъпки пред съответните органи, за промяна на тези данни.
Активен
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

tikvenika

• артист - моторист
  • Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Keep on riding!
« Отговор #2 -: юли 10, 2013, 07:52:03 pm »

Мерси колега, аз точно на това се надявах, да мине както се казва по ръба, без да падаме в пропастта! Има я тая наредба и ще ходя утре до Хонда България (между другото, само за информация,  са на Ботевградско шосе, след караулката по посока детелината на околовръстното) и след това се мятам към Кат... Да видим...
Активен
Cagiva Raptor 650 (2000)
Suzuki DR 800 BIG (1991)
Honda CB 400 N (1981)

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #3 -: юли 10, 2013, 07:53:19 pm »

Ми напиши после как е минало всичко  ;)
Активен
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

tikvenika

• артист - моторист
  • Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Keep on riding!
« Отговор #4 -: юли 12, 2013, 09:28:12 am »

Г Р Е Д А !!! Едно мъничко човече с работна мантия на каналите се запъна, извика началника си, той извика някакъв примат, който почна да обяснява как „то таа беуежка си я изтегуѝл от интеунет и немаа стане с неа.” Има печат, подпис от официалния вносител на Хонда... Йок! Това, че те не познават фирмите за дистрибуция на мпс в държавата мой проблем ли е? А стана мой. И същото човекоподобно седи и вика „а то теа киувати са пуи едни обоооти дето некога да си ги дигал? 9000?” И му казвам ами хайде да идем до оборотомера и да видим къде започва червената зона (над 12000) и се оказва, че теоретично (че и практически) моторът поддържа такава мощност... Ама не можело. Както и да е, искат Дака или подобна инстанция технотест... А тия пък от своя страна искат 700лв за целта... Проектът пропада.
Само се чудя кога ще закрият това „нещо” без никаква функция — Кат. Спокойно всичките разправии по регистрация могат да се извършат в общината. Има нужда само от техн.сектор, в който да ти сложат номерата. И глоби, и книжки с талони, и документалната част за регистрации и други дейности... Всичко това е за общината. Аман от хрантютници. Щото на тия дебили всички ние им плащаме заплатите с данъците си, а те работа не вършат, само важност си придават.
« Последна редакция: юли 12, 2013, 09:33:57 am от tikvenika »
Активен
Cagiva Raptor 650 (2000)
Suzuki DR 800 BIG (1991)
Honda CB 400 N (1981)

Firehand

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 529
  • Кара: 600 Hornet '08
« Отговор #5 -: юли 12, 2013, 09:41:36 am »

Аз вчера прехвърлях мотор в КАТ и се отвратих. Скоро не бях ходил. Има едни бележки, че системата не работи, които сигурно седят от години. Хората се събират на километрични опашки, а в същото време мургави субекти направо отиват на гишето с тъмни очила и им прекарват документите на момента. 50 човека пред гишето, една оправя документи, 3-4 отзад пият кафе или си говорят по телефона за разсада от домати....
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #6 -: юли 12, 2013, 02:57:31 pm »

Тези неща дето ги приказвате тук, по-добре да ги бяхте казали на началника в КАТ с подобаващата врява.
Активен

Firehand

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #7 -: юли 12, 2013, 03:07:36 pm »

Само където до "архитекта на матрицата" ще стигна по-лесно отколкото до началника на КАТ...
Активен

ivobivo

• Full Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 58
  • Кара: 2001 Suzuki GSX 750F Katana
  • Мотоциклета е най-безпощадното превозно средство!
    • bikepics.com и мойте мотори...
« Отговор #8 -: юли 12, 2013, 03:33:22 pm »

Аз не бих се отказал...отиди и си запиши час в приемното време на "баш" началника на КАТ, а ако трябва викни и господарите на ефира  :director:
700 лева за техно тест защото са им стари регистрите е прекалено :violent:
Активен

ex Yamaha TDM900A, ex Honda CB 500S, ex Honda NTV 650 Revere, ex CZ 350-6V

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #9 -: юли 12, 2013, 05:12:10 pm »

И то при положение, че пак те са записали по-ниската мощност в талона, а не която си е заводската, и за която имаш документ от официалния представител на производителя.
Тактиката ти би трябвало да е насочена към това, да ги накараш да се замислят защо някой техен колега или те самите са записали по-ниската мощност. Може би за да направят някому услуга, за да плаща някоя и друга такса по-тънко или за да може някой да кара мотора, без да има това право, ако си е с истинските данни в талона? И все в този порядък, със съответния намек, че нещата наистина могат да придобият медиен характер. Който и да било началник би се замислил кое е по-изгодно за него. В крайна сметка в случая няма да направят нещо нередно, а даже ще поправят нередността.
Активен

Firehand

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: юли 12, 2013, 05:41:09 pm »

Ivchotr е много прав тука. Могат да се замислят искат ли да се разбере как това е минало 'легално'
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #11 -: юли 12, 2013, 10:05:46 pm »

Преди време една позната я бяха върнали от КАТ при регистрация на някакво БМВ, което тъкмо си беше купила, понеже не и се свалял прозорецът на шофьорската врата  :o Чичкото със синята манта и казал да ходи да си го прави и пак да минава на канала. Тя тръгнала да търси майстори, нещо не намерили машинка (беше с ел. стъкла, пък тогава частите бяха кът), срокът за регистрация изтича вече... Та мадамата сподели за проблема. Отиваме двамата в КАТ, карам аз, идва ни ред за канала и не щеш ли, попадаме пак на същия хитрец. Докато аз вдигам капаци да сверява номерата, онзи го гледам как взе да се заглежда в нея и явно се сети за стъклото. Обърна се към мен и ми вика: "Я спуснете стъклото на предна лява врата". "Поради каква причина да го правя" - питам аз. Онзи се облещи, ама запази спокойствие и взе да ми обяснява, че не регистрирали автомобили, които са технически неизправни. Лека полека взе да се заформя скандал, викнахме някакъв началник, и като стигнахме до въпроса как аджеба регистрират УаЗ 469, чиито прозорци се свалят с половината врата и според тяхната логика са заводски неизправни (което до някъде си е чиста проба истина  ^-^ ^-^ макар, че има и сполучливи екземпляри) и още препирни от сорта, накрая кандисаха.
Активен

Maurice

• Full Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 55
  • Кара: Honda CB600F '10
« Отговор #12 -: юли 13, 2013, 12:50:13 pm »

Колегата хем го боли, хем го сърби!! Значи си е взел мотора веднъж с подправен талон, за да може да плаща по-малък данък, но сега когато му трябват реаалните параметри - греда! Преди да въведат компютрите в КАТ, мой приятел таксиджия имаше 4 коли на негови име, всичките с преправени години и наполовина мощност. Номера ставаше при нов внос с фалшив чужд талон. След време конкуренцията пускаха жалби в КАТ и се наложи да им преразгледат документите с новите компютърни системи. Прибраха му колите за 1 месец, но след като си плати на някой, му ги върнаха и му казаха да ги продава по най-бързия начин, докато проверката не е приключила (с всичките обжалвания в съда и прочие)! Та колите ги продаде почти на половина от пазарната им стойност. Относно подправянето на документите, вече няма кой да се навие да прави тези измами в КАТ. Нали знаете при проверката в столичния КАТ какво се оказа с регистрацията на крадените луксозни возила!! Не е правилно когато се опитваме да клецаме дявола във въздуха, после другите да са ни виновни.
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #13 -: юли 14, 2013, 10:22:07 pm »

Всъщност данъка на моторите се определя според кубатурата им, а не според мощността. В конкретния случай едва ли е гонен по-нисък данък. Нещо друго може би  ;)
Активен

tikvenika

• артист - моторист
  • Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Keep on riding!
« Отговор #14 -: юли 16, 2013, 08:11:50 am »

Именно в това е въпроса! Въобще не ме интересува какво ми пише в тъпия талон, кубатурата е определяща за размера на данъка, щото лелката в общината гледа една таблица и ти казва : еди колко си лева! Ако ще и 3 коня да го напишат, какво ми пука на мен! Той мотора не върви повече или по-малко спрямо онова, което е записано на хартия! Тук става дума за някой дребен хитрец, който преди време е решил да прецака системата, и ако барем не може да намали кубиците, поне конете да свали по талон! Хубаво, ама на мен ми трябват реалните параметри! И тук нито сърби, нито боли, тук става въпрос за принцип!!!!!!!
Между другото, тези неща вече ги изказах на началник "регистрация на МПС" в КАТ, записах си час, написах всичко в молба и обяснение как човекът н канал номер 1 е създал ситуацията, как са ме третирали като престъпник и накрая парите, които предварително си плащаш на гишетата за оформяне на документацията си остават при тях! Абе цялата работа е много позната на всички...
Активен
Cagiva Raptor 650 (2000)
Suzuki DR 800 BIG (1991)
Honda CB 400 N (1981)

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #15 -: юли 16, 2013, 09:48:16 am »

Да ти пожелаем успех тогава. Като минат нещата при шефа на КАТ, пусни някакво инфо за развоя на събитията  ;)
Активен

Firehand

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #16 -: юли 16, 2013, 10:34:02 am »

Доколкото знам има разлика за конете ако имаш катализатор. Ако си до 100 коня имаш право да се възползваш от 50%-ното намаление на данъка с катализатор.
Активен

KroGh

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 177
« Отговор #17 -: юли 16, 2013, 10:36:43 am »

Доколкото знам има разлика за конете ако имаш катализатор. Ако си до 100 коня имаш право да се възползваш от 50%-ното намаление на данъка с катализатор.

Мисля,че колега изобщо не пита за намаление на данъка  :bravisimost:
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #18 -: юли 16, 2013, 03:34:21 pm »

Това е опция, която важи както за автомобилите, така и за мотоциклетите. За последните, независимо, че данъкът се изчислява спрямо кубатурата, при наличие на катализатор и мощност до 74 киловата (което прави 100.64 конски сили или следвайки математическото правило за закръгляне към цяло число, става 101 к.с.), данъчната ставка се намалява на половина.
Активен

Firehand

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #19 -: юли 16, 2013, 03:48:38 pm »

Това е опция, която важи както за автомобилите, така и за мотоциклетите. За последните, независимо, че данъкът се изчислява спрямо кубатурата, при наличие на катализатор и мощност до 74 киловата (което прави 100.64 конски сили или следвайки математическото правило за закръгляне към цяло число, става 101 к.с.), данъчната ставка се намалява на половина.
За това ми се прииска да сваля 3-4 коня от моя :( голяма прецаквация. Баш на границата съм и катализатора не ми върши никаква работа(финансово :D ).
Активен

Страницата е създадена за 0.144 секунди с 22 запитвания.