.:: www.MotoForum-BG.coм ::.

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: ПЪРВА ПОМОЩ  (Прочетена 2404 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

IAM

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 10
  • Кара: Suzuki
ПЪРВА ПОМОЩ
« -: август 02, 2013, 01:50:23 pm »

Здравейте пускам тази тема защото съм сигурен, че много хора не са на ясно като мен с това което трябва и не трябва да правим когато стане инцидент( дано никому не се случва, но все пак е важно).
Наскоро ми се случи да видя колега, който се беше ударил в кола от зад  за щастие му нямаше нищо, но тогава си зададох въпроса ,кое е правилно.В този случай ударът беше лек с бавна скорост колегата беше добре, ( попитах го как е, изправи се сам, беше в съзнание), изправихме мотора изместихме го отстрани, този с колата беше изчезнал отдавна, накарах колегата да си свали каската поседях с него десетина минути, неговият мотор запали, имаше само счупени пластмаси всичко беше ОК и си тръгнах.
Искам да помоля някой от по компетентните колеги да даде съвет за задължителните мерки които трябва да се вземат в такъв случай.

Активен

Moni

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 874
  • Кара: XL 700
Re: ПЪРВА ПОМОЩ
« Отговор #1 -: август 04, 2013, 05:35:31 pm »

Ми на първо място може да провериш дали диша и има ли пулс.Съответно да се отстрани ако нещо му пречи за тях(глътнал  език,чуждо тяло и т.н.загуба на кръв,ударна,прободна или прорезна рана да се спре кръвозагубата)Изкуствено дишане и масаж да сърцето до започването на самостоятелното им функциониране.Достъп до кислород(да не е на място с пушек или  подобно)Това е горе долу най важно като за начало от там на татък вече са лекарите.
Активен

Maurice

• Full Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 55
  • Кара: Honda CB600F '10
« Отговор #2 -: август 07, 2013, 10:20:24 am »

IAM,колега!! Ти като взима книжка не минава ли тест в БЧК? Не че 90% не го пропускат, но ето че това не е формалност, както и правилника за движение по пътищата. Уверил си се от първо лице единствено число. Та ако разпиташ, ще намериш книжки за оказване на първа помощ. Аз като карах курса за В, беше задължително да си я купя. При едно ПТП трябва много да се внимава какви травми е получил пострадалия. Ако диша сам, не го пипаш с пръст. Може да има счупване по гръбначен стълб и да му навредиш в опита да помогнеш. Ако му изтича кръв от крайници, слагаш го да легне и му вдигаш краката и ръцете, като преди това се опитваш да превържеш раната, за да намалее кървенето. Ако го болят гърдите, може да има счупени ребра или дори пробит орган. Тогава трябва да го държиш в седнало положение. Доста са нещата на които трябва да се обърне внимание, за това който иска наистина да бъде в помощ на колега или другар, по добре да се пореже 3.50 за книжка "Първа помощ на пътя", която ще намерите в някоя книжарница или в БЧК!!
« Последна редакция: август 07, 2013, 10:23:09 am от Maurice »
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8432
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #3 -: август 07, 2013, 01:24:45 pm »

Ммм да. По форумите може и грешна информация да се получи, която пък да коства живота на някого. Например кървящи рани само с превръзка на раната в някои случаи не могат да минат. Трябва пристягане на крайника над раната с някакъв колан и т.н., който да притисне съответния кръвоносен съд, така че да се намали или спре кървенето. Ако се прави това, коланът трябва да се отпуска през определен интервал от време, за да се възобновява кръвотокът в системата. Коланът трябва да се стяга, където крайникът е с една кост, иначе кръвоносният съд може да остане между двете кости и да не може да се притисне качествено (както е под лакътя и под коляното). Такива работи.
Е, ако има колега, който е лекар, може да изнесе една лекция. Няма да навреди  ;)
Активен
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Maurice

• Full Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 55
  • Кара: Honda CB600F '10
« Отговор #4 -: август 07, 2013, 05:35:46 pm »

Така,така!! Има разлика и дали е вена или артерия.... За отпускането има разлика дали е лято или зима... За това пак се повтарям, че в книжките от 30-40 страници има МНОГО полезна информация, която при 1/1000, но може да спаси живот. А няма по-лош момент от това, познат да ти издъхне в ръцете!!
Активен

qko_mlqko

• Крал Иво Дичев
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 375
  • Кара: Мокик Балкан МК50-3 1974г. и Honda CB600F Hornet
« Отговор #5 -: август 07, 2013, 08:03:20 pm »

Нещото което си спомням от БЧК:

Когато има пострадал моторист, в никакъв случай не трябва да се опитваме да му сваляме каската!!! Изчаква се пристигане на медици и те я махат. Друг е въпросът колко бързо идват...

Имаше разни неща в какво положение се поставя човек в безсъзнание: настрани, като краката и ръцете се позиционират по определен начин и го закрепят. Това се прави с цел гарантиране на чисти дихателни пътища и предотвратяване на евентуално задушаване, ако човекът повърне.

Друго: ако има чуждо тяло в човека, не трябва да се прави опит да се изкара!!! На БЧК лекарят ни разказа за случай как са докарали някакъв човек в спешното от селата, с дървен кол в стомаха. Предметът се укрепва по някакъв начин, но не се вади!

Обясняваха и как се постъпва ако човекът си е глътнал езика. Също и как се прави ПРАВИЛЕН сърдечен масаж- много вероятно да се спука ребро при тласъците и това не било проблем... Но и аз съм ги изпозабравил тези неща, беше доста отдавна....
Активен
Тъп въпрос задаваш- тъп отговор получаваш!

Психично болен, избягал от лудницата- НА СВОБОДА!!!

http

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 44
  • Кара: те
« Отговор #6 -: август 10, 2013, 06:54:35 pm »

Нещата са доста, та:
- 1-во и най-важно - тел. 112
- проверяваш дали е в съзнание. Задаващ въпроси, кой е, от къде е, кой ден от седмицата сме и т.н.
- ако не отговаря, проверяваш за:
  - дишане - каската не се сваля, следиш за "изпъване" гръдният кош, слушаш за дишане около устата и носа и т.н.
   Ако не диша, първо проверете за паднал език, да паднал, не глътнал. Глътнал език не съществува. Проверка за чисти дихателни пътища - може да е повърнал, може да има кръв в устата. При паднал език, мноооогоо внимателно трябва да се дръпне назад главата, за да може езика да освободи дихателните пътища. При повърнато, кръв и т.н. тялото отново много внимателно се накланя настрани и с кърпа около пръстта, се почиства внимателно. Има вариант и да останете без пръсти при тази процедура. 
  - проверяваш за наличие на пулс. Варианти много - китка, сънна артерия, бедра и т.н.
  Трябва да се знае, че при правилен сърдечен масаж, когато няма пулс, дори и на медицинските лица, се случва да счупят ребра. Все пак е по-добре да има движение на кръвта, аз сметка на няколко счупени ребра, освен в случаите, когато заради тях е разкъсан белият дроб. Затова сърдечен масаж, само ако 100% сте сигурни, че няма пулс.
В повечето случай, когато пострадалият е в безсъзнание, няма нито пулс нито дишане. Тогава се прибягва към комбинирано изкуствено дишане и сърдечен масаж. Мястото където се прави масажа е на два пръста над костта, която се намира между и под ребрата. Така нареченият "слънчев сплит". Дланите една върху друга, меката част на долната длан, натиска на посоченото място. Главата на пострадалият е отново "назад", с почистени дихателни пътища. Комбинират се 30 натискания с две вдишвания. Според няколко лекаря, с които съм разговарял, цифрите варират от 15/2, до 60/2.
При кръвотечения е още по-сложно. При вътрешни кръвотечения в коремната област, обикновено той става твърд. Може и да е мек, ако кръвта изтича навън. При силни артериални кръвотечения, каквито са бедрените разкъсвания, а там има артерия с ф=2-3см., са достатъчни няколко минути, и кръвта безвъзвратно изтича, се поставя турникет. Най-важното при турникета, е да се постави бележка в колко часа е сложен. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!! През 30мин. турникета се отпуска, за да може да се ороси крайника. При неспазване на това правило, е възможно да се загуби крайника на пострадалия. При по-леки кръвотечения, се поставя марлен тампон и се притяга. Има още много, но набързо толкова. Най-важното е да не се паникьосвате, да се обадите на 112, и ако не сте сигурни в себе си и в поставената от вас диагноза, да не пристъпвате към действие. Това може да навреди допълнително на пострадалия. Още нещо важно, доста хора се оплакват, че Бърза Помощ не пристига навреме. За информация, в България важи следното правило. В големи населени места, линейката трябва да пристигне не по-късно от 20мин., извън населени места не по-късно от 30мин., на трудно достъпни места, до 60мин. Затова е изключително важно, първо да се обадите на 112, и да отговорите на всичките им въпроси. Не затваряйте вие, нека отсреща го направят, може да им е нужна важна информация, която вие в шока от гледката, да не можете да дадете. Тяхно задължение е да ви питат ВСИЧКО.
Активен

mitakasan

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 112
  • eto tova e kon4eto mi....
« Отговор #7 -: август 12, 2013, 06:19:21 pm »

Към казаното до тук мога да добавя само че тел.112 наистина работи преди седмица имах инцидент и от там ме разпитаха подробно а докато го правеха бяха нереално учтиви и внимателни.След 3 минути дойде линейка и също много внимателни ме прибраха слава богу нямах нищо счупено.Така че 1-во се обаждайте на 112 а после ако е наложително направете това което мислите че сте способни да направите за да помогнете иначе не пипайте .... понякога мислейки че помагаме можем неволно да навредим ... Много и БЕЗАВАРИЙНИ НА ВСИЧКИ  :cheers:
Активен
Понякога взимам такива решения и правя такива неща че чувам как...бръмбарите в главата ми стават прави и ме аплодират...

soadfan

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1220
  • Кара: F шестнай... две :D
    • Ъ?
« Отговор #8 -: август 12, 2013, 08:08:00 pm »

Имам спомен, че сърдечен масаж се прави с изпънати ръце, като по този начин се ползва тежестта на тялото, а не мускулите на ръцете. т.е. шанса да счупиш ребро намалява
Активен

http

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 44
  • Кара: те
« Отговор #9 -: август 12, 2013, 09:55:41 pm »

Имам спомен, че сърдечен масаж се прави с изпънати ръце, като по този начин се ползва тежестта на тялото, а не мускулите на ръцете. т.е. шанса да счупиш ребро намалява
Вярното в изречението е изпънати ръце, и дотам  :cheers:
Активен

soadfan

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1220
  • Кара: F шестнай... две :D
    • Ъ?
« Отговор #10 -: август 13, 2013, 05:12:23 am »

Вярното в изречението е изпънати ръце, и дотам  :cheers:

Така са ни го обяснявали едно време, като имахме такива посещения в училище и така съм го запомнил (а и не е лишено от логика - с тая амплитуда на движението от под 1 см, наистина ще трябва да се потрудиш целенасочено да счупиш някое ребро, ама все пак не съм парамедик, тъй че да не спориме за глупости:D)
Активен

Страницата е създадена за 0.139 секунди с 22 запитвания.