.:: www.MotoForum-BG.coм ::.

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Смяна свещи на Хорнет (PC41)  (Прочетена 4099 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Firehand

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 529
  • Кара: 600 Hornet '08
Смяна свещи на Хорнет (PC41)
« -: октомври 06, 2013, 08:01:34 pm »

Колеги, поредната ми баш-майсторска тема  :bravisimost: На колата никога няма да се занимавам нещо друго освен течност за чистачки да си сложа сам, ама с тоя мотор някак си ме влече от вътре :D
Та днес около три часа сменях четири свещи...голем зор. Тея японци с такава часовникарска точност са наблъскали всичко едно до друго, че за четири свещи се наложи да сваля почти всичко над и около двигателя. След като вдигнах резервоара на пантите му (като преден капак на кола) най-накрая разбрах къде са напъхали капачката на радиатора:

Заради тея тръби се оказа, че не мога да извадя втората свещ от дясно. Естествено антифриза се оказа, че е до самата капачка :) Източвах през нея с една голяма спринцовка и закачена на нея тръбичка антифриза, за да мога да махна тръбата водеща на дясно (води към радиатора). Чак като махнах тръбата, това зеленото в ляво (май е намотката за две от свещите) и какво ли още не, можех спокойно да махна и тази свещ :)
Другите две от ляво също бяха зор, но не чак като тези. Старите свещи (тези, с които е купен) бяха Дензо. Бяха нагорели малко. Новите са NGK Iridium. На първия цилиндър свеща ме постресна:

Надявам се тая ръжда да не тръгне на някъде. Трябва ли да ме притеснява това? Само една е така. Явно не е била хубаво набита лулата с оплътнението отгоре и е влизало вода.
Навързах намотки и запали  :occasion18: Накрая, така и така бях разглобил половината мотор, го опръсках хубаво с http://www.acf-50.co.uk/ да не клеясва никъде и го сглобих наново.
Резултата: за пръв път ми се случва да въртя гума на трета, а не бях с малка скорост. Имах едно предърпване на ниски обороти - вече го няма. Подивя тоя мотор :D явно предишния собственик го е мързяло да гледа свещите като е видял кво чудо е да стигне до тях и са нагоряли яко. Забравих да направя снимка на другите свещи, които не са ръждясали.
За капак днес времето беше убиец и се изкефих максимално след успешните манипулации и положителния резултат  :bravisimost:

П.С.: Вече имам нова цел за началото на другия сезон. Предния собственик (аз малко почнах да го обвинявам както Б.Б. си триеше ръцете със станишката) ми е оставил и друго "наследство". Като бях махнал въпросната радиаторна тръба видях това:
толкова котлен камък има, че може да се направи реклама на Калгон! На пролет ще взимам някакъв препарат за промивка и ще го почвам, че това ще ми съсипе и водната помпа и радиатора...
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8430
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
  • E няма такъв кеф!
Re: Смяна свещи на Хорнет (PC41)
« Отговор #1 -: октомври 07, 2013, 12:08:25 pm »

Следващия антифриз го разреждай с дестилирана вода.
Активен
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Maurice

• Full Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 55
  • Кара: Honda CB600F '10
« Отговор #2 -: октомври 07, 2013, 10:03:02 pm »

Полезна информация за свещите. Поне ще знам какви главоболия ще ми коства. Решил съм зимата да го прибера на топло, да го разглобя до протони, неутрони и електрони, за да видя какво има за смяна и да действам. Иначе моя резервоар го пребоядисвах скоро, да можех да ти кажа къде е въпросната капачка на радиатора. Понеше бояджията си остави ръцете, даже ме е срам да ви покажа какво е направил. Поне мога да кажа, че имам единствената Хонда със залепени наобратно стикери в БГ. Въпросните свещи които си взел, от къде и колко ги плати, че и аз скоро гледах в сайта на Лоуис за 14 ойро парчето.
Активен

Firehand

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 529
  • Кара: 600 Hornet '08
« Отговор #3 -: октомври 07, 2013, 10:45:40 pm »

За три месеца започнах да запомням кои части къде са най-ефтини горе долу. Но преди да купуваш нещо от германците първо гледай дали го няма в ebay.co.uk. Повечето неща при англичаните са по-ефтини с някои изключения. Ето точния линк на свещите, които купих http://www.ebay.co.uk/itm/151093762617?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
С доставка до БГ всичко ми излезна около 70лв за четерите свещи. Чаках ги десетина дни. Сам сметни от лоуис колко ще излезнат дори и без доставка. Искам да добавя, че има хора в продавалника, които продават същите за 18-20лв парчето, което си е същото.

От германците изкачат много ефтини части на аукцион. Сега чакам оригинални огледало и степенка за по 1(едно) евро всяко и чисто нова слюда GIVI за 22.50(реална цена 75-100), защото моята я счупих като паднах. Забелязал съм, че немците купуват и после гледат дали им става или не (и дали им харесва) и гледат да се оттърват от него. Освен това те изписват частите по-добре от UK, защото пишат типа хорнет в заглавието. Примерно аз директно пиша PC41 в раздела за мото части и ми излизат всички части за CB600F от 2007+. При англичаните не е толкова подредено.
Голям офтопик ударих, но поне може да ви е полезно.

Maurice, не си уцелил майстор. Утре ако не забравя ще ти покажа моя бояджия как ми боядиса подкалника, който беше черна и грозна пластмаса. И един съвет: аз поне като разглабям снимам с телефона мястото преди да го разкостя. Това два пъти ми спаси кожата докато се мъчех със свещите :D Това ако имаш възможност също си изплаща парите: http://i971.photobucket.com/albums/ae198/aniobash/haynes.jpg

А за моята стара ръждясала свещ трябва ли да се притеснявам колеги? То към цилиндъра едва ли е слязло, но не знам в гнездото какво е останало, а там няма бъркане, за да се почисти.
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8430
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #4 -: октомври 08, 2013, 08:53:06 am »

Явно в гнездото на свещта се събира я вода, я просто конденз и заради тях се е окислила. Особено ако моторът не е бил каран дълго време, като преди това е бил измит. При работещ редовно двигател водата или кондензът ще се изпаряват, ако нямат естествен път за оттичане. Та като покараш известно време след като си сложил новите свещи, провери и виж дали пак ще ръждяса някоя.
Активен
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Страницата е създадена за 0.139 секунди с 21 запитвания.