Марине, щракни една снимка на карбуратора и на смукача. Ще ти кажа защо - различните смукачи работят различно. При мен на всички мотори е така.
Например, скутерът ми е с автоматичен смукач, който съм настроил на около половин минута през горещи дни, като това време стига до минута зимъс. Тоест, докато стопли ампулата и се разшири, времето е различно. Преди да си поиграя с тази настройка, времето надхвърляше 2 минути и трябваше доста да чакам. Въпреки това, до пълното загряване на двигателя се изискват поне 10 минути работа. Какво се получава - когато настроя оборотите да бъдат в предписаните граници при напълно загрял двигател и светнати светлини, се получава чат-пат гаснене в първите минути след изключване на смукача и трябва да имам едно наум да внимавам на първите две кръстовища. Ако настроя оборотите така, че да не гасне, при загрял двигател стават по-високи от предписаното. Избрал съм първият вариант, тъй като по-лесно се свиква. Причината за всичко това е в твърде лекия колянов вал за кубатурата, който няма достатъчно инерция, но пък за сметка на това е доста по-гъвкав откъм резки промени на оборотите. Отново въпрос на компромис.
На чопъра смукача ми е 3-позиционен. Пали се на 3-та позиция (надавен) без газ. След няколко секунди работа на място се превключва на втора позиция и пътуването може да започне (нещо като полусмукач). В момента, в който се усети прекъсване, се минава на първа (или основна) позиция - изключено. Това е принципа на работа. Ако не се направи точно така (пише в книжката), дори лятно време двигателят глъхне при първоначално палене.
На най-новия дарак смукача има две позиции. Пали се на активиран смукач и оборотите са леко високи. След няколко секунди (максимум 10) оборотите падат, тогава смукача се изключва и може да се кара. Лятно време не се налага да използвам смукача.
При теб може да има откачено жило или смукача да не издърпва докрай, или някоя друга дивотия. Снимай карбуратора там, където е жилото на смукача при активиран и деактивиран. Ако моторчето върви нормално при загрял двигател, нямаш нужда да пипаш настройките. Това си проличава най-добре при рязко подаване на газ на място. Двигателят трябва да реагира веднага без замисляне.