Здравей колега,аз не съм най големия разбирач,но общо взето сам се справям с каквото мога.Та ето аз какво съм направил,а ако имам грешки,то по големите разбирачи със сигурност ще се намесят със поправка.
1 сваляне на карбуратора от мотора- сваляш всичките страничните пластмаси,резервоара,като си затваряш крана за горивото,щото иначе ще стане свинщина и ще загубиш гориво.
2 След като си свалил обвивката следва филтърната кутия,която е малко играчка,понеже е от няколко части.Капак,в който е филтъра,и до колкото се сещам в горния десен край от долната страна има маркуч , кутия - средна част,и дъно на което за захванати всмукателите на карбуаторите.
(ако искаш си слагаш различните болтчета в различни кутийки,за да не объркаш нещо в по късен етап на сглобяване,както и като бройка да ти излязат.а може и на всяка стъпка да щракаш по някоя снимка с телефона.Понякога е полезно)
3 разкачане на горивните маркучи,вакуумните маркучи,маркучи от охладителната система,жилата за газта и смукача,от ляво на рамката има и букса ,която е за датчик към карбураторите,разкачаш и вадиш барабар с карбуртаора.разкачаш и централният болт(или и аз незнам сега как да го нарека ) за регулиране на оборотите на празен ход.
4 Взимаш си доста дълга отверка,и най вероятно фенер някакъв и трябва да развиеш 4те болта на основите(които държат карбураторите към двигателя).имат 8 скоби.4 към карб. и 4 към ДВГто.там е заигварка,ама се случват нещата стига да имаш инструмент и нерви.
5 Изваден карбуратора,първо си го оглеждаш визуално за някакви дефекти,цепки,счупености и други неща които не биха ти харесали.после си го почистваш,ей така външно,за да не се освинтотваш постоянно в последствие.
6 От страната на капачката.Вътре има мембрана, сиафрагма,в която стои игла и цялото това нещо е притиснато от пружина.развиваш,като преди да развиеш последният болт леко придържаш капачката(заради пружината).Отваряш,ВНИМАТЕЛНО повдигаш мембраната, хващаш за пластмасовата основа в средата и вадиш.СЛАГАШ НА ЧИСТО МЯСТО,И НЕ ПРЪСКАШ С РАЗНИ РАЗТВОРИТЕЛИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ,ЗАЩОТО ДОСТА ОТ ТЯХ СА АГРЕСИВНИ,И НЕ ИСКАШ ДА СИ ТЪРСИШ НОВИ,освен ако не е наложително.
7 От страната на бензиновата ваничка. развиваш четирите болта и отваряш.Гледаш състоянието на гарнитурите,и дали вътре е свинщина със зеленикави утайки от бензина.Проверяваш,дали подплаваците се движат свободно,без да ги пънеш нали.
8 зависи ,до къде си решил да стигнеш....
8-1 - за да извадиш подплавъка,с нещо тънко бутваш щифта леко в срани,за да можеш да го хванеш и издърпаш,имай в предвид,че на него е закачен детайл,клапанче с остър кумиран връх,който отваря и затваря мисля навлизането на бензин в зависимост от положението на подплавъка(да не говоря глупости на които не се сещам за точното наименувание)
8-2- ВАЖНО преди да извадиш пилотният клапан за регулирането на газо/горивната смес...не започваш директно да развиваши да го вадиш!!! ПЪРВО ГО ЗАВИВАШ ДО КРАЙ,БЕЗ ДА СЕ СТАГА ИЛИ НАТЯГА ДОКАТО ПОДПРЕ-УСЕЩА СЕ ,И БРОЙИШ БРОЯТ НА ОБОРОТИТЕ НА ВСЕКИ КАРБУРАТОР,и си ги записваш на листче. На всеки карбуратор!!!На пилотният клапан има пружинка,шайба и Оринг - в този ред са.проверяваш как са връхчетата на клапана,и за износване,или някакви други наранявания и интервнции.
8-3 следват 2та джета- развиваш,преглеждаш,при нужда почистваш - с накисване,изтъркване с четка за зъби,и продухване с компресор.Без грубянщини.Отделяш време и ако трябва пак накисваш и пак търкаш и така докато се изчистят и дупчиците се виждат проходими и чисти.
ВСИЧКИ ЧАСТИ СЕ РЕДЯТ ПО КАРБУРАТОРИ, НЕ ГИ СМЕСВАЙ!!! ДАЛИ С КУТИЙКИ,ИЛИ С ТОРБИЧКИ ,НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ,НО Е ДОБРЕ ДА СА СИ ПО КОМПЛЕКТИ.НА НЯКОЙ ДВИГАТЕЛИ (ПАК ЦБР 600 ) НА ДВАТА СРЕДНИ КАРБУРАТОРА - 2ри и 3ти ОСНОВНИТЕ ДЖЕТОВЕ СА ПО ГОЛЕМИ ОТ ВЪНШНИТЕ 1ви и 4ти.
9 почистваш си с карбуратор клиинер,(аз ползвам и бензин,а съм чувал за газ за горене)
10 продухваш всичко с компресор,след което може да го оставиш да изсъхне както си требе.
..........
Синхрон ,ако не разбираш,не е хубаво да пипаш там,но как да е......за синхронизиране на паричките-клапи - пеперудки(всеки различно им вика) -За основа се взима 3 карбуратор,тъй като на него е закачен контрола над всичките .за 1ви,2ри и 4ти карб .си има контролно болче за регулиране(вглеждаш се м/у карбовее и ще го видиш) лъскаво ботче за кръстовидна отверка- от тах се настройват,стасично. А по нататък се прави и динамична настройка,със стенд,или пък със хоум мейд уред.и е най-добре д се направи от някой който разбира какво прави.Това че са отворени или в еднава позиция-СЪВСЕМ НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ СА СИНХРОНИЗИРАНИ-Всеки цилиндър си има различна работа и компресия и износвания и от това следва че прави различен вакум и тн и се прави динамична синхронизация.
Връщаш регулиращите газо/горивни болтове,като отново първо ги завиваш,докато не опрат,и после развиваш до положението до което си си записал на листчето.Аз търсих и ПДФ ръководството,ама не видях позицията,но в един форум за цбр_и намерих че положението е оборот и половина до два.
Дано е било от полза поздрави и лека вечер,и наздраве

иии сори ако има много правописни грешки