Днес си смених веригата и пиньоните сам. Купих си инструмент за нитоване/разглобяване на вериги. Верига DID 525VX, пиньони AFAM (предния е -1). Главната причина да го направя сам е, че исках да изчистя тинята на предния пиньон и разни други тиняци, които никога не са чистени. Да гресирам разни неща, които не са гресирани от както е купен от магазина и да проверя лагерите на задната гума. Ако бях отишъл на "майстор" никой нямаше да чисти нищо най-вероятно

Изненадах се много като видях, че на предния пиньон няма тиня! Преди две години го чистих с адски зор. Предишния собственик беше пръскал спрейове яко и едва го изчистих с degreaser. От тогава съм го смазвал само с 80W90 трансмисионно масло. Явно с него не се събира тиня.
Имам няколко въпроса и притеснения:
1) Явно малко съм се престарал с натискането на пластината на свързващото звено. Сега то не е толкова гъвкаво като другите. Не се е гипсирало, но малко по-трудно се огъва.
2) Не мислех, че -1 зъб отпред ще окаже такова влияние на дължината на веригата. Като я настроих се оказа, че е малко дълга. Отиде на същото деление където беше старата разтегната верига. Ако знаех щях да махна едно звено преди да я занитя.
3) Как се проверява дали задната гума е центрована, за да не бие на една страна? Направих и от двете страни оста да е на едно и също деление, пуснах на скорост на стойка да върти гумата и с просто око не виждам да мърда, но има ли някакъв по-сигурен начин?
4) За увисването на веригата. Допустимите стойности при мен са 30-40мм. Уж четох, четох, гледах как се прави ама нещо не съм сигурен какво точно съм направил. Меря в средата м/у двата пиньона. Разграфих си на една хартия границите и натиснах веригата нагоре обаче тя няма много ход натам, защото опира в рамото, което е над нея.
От горните най ме притеснява 1). Какво влияние може да окаже това по-стегнато звено? Ако положението е сериозно ще поръчам ново свързващо звено (тъкмо ще я скъся с още едно да не е толкова дълга)
Не ми остана време да го изкарам от гаража да видя нещо дали трака, дрънка, шава и тнт. Утре ако не вали ще го тествам. Ето две снимки: