.:: www.MotoForum-BG.coм ::.

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Педалетка или мокик?  (Прочетена 68392 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Гошко

• Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2900
Re: Педалетка или мокик?
« Отговор #40 -: април 24, 2015, 01:16:22 pm »

Да споделя:

Мокикчо се представя много добре и напоследък го използвам почти всеки ден да ходя на работа и да пазарувам. Моторчето е много, ама много удобно. Вече подминах 300 километра. Разходът е около 1,2 - 1,3 с нормално каране.

Тези дни отново ходих да направя един по-дълъг тест на педалетката.
Имаше една сглобена в друг цвят и ми хареса повече от първоначалния оглед.
След това нещо започна да ме гложди и... погледнах отдолу. Гадните педали могат да се махнат и да се сложат същите степенки като на мотопеда.

УЖАС!
Къде съм блял?

Май-май ще взема и нея...   :D
« Последна редакция: април 24, 2015, 02:12:46 pm от Гошко »
Активен

boy3m

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 394
  • Кара: 04`Keeway KEE110; 08`Honda Transapl XL700V; 88`ETZ 150
  • Ето ме! Приятно ми е: Аз съм г-н Ки
« Отговор #41 -: април 24, 2015, 03:20:18 pm »

Ами ще вземеш-Да.
Що не слуша радиото какво ти пя..... ;) 8) :bravisimost:

:cheers: :cheers: :cheers:
Активен
http://www.carspending.com/bg/vehicles/4266-keeway-kee-110   тук е цялото досие на г-н Ки ;)

Цитат от един друг форум:"Колата е за да върши работа , мотора е за да доставя удоволствие. По друг начин казано , колата е жената ,а мотора е любовницата."

Гошко

• Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #42 -: април 29, 2015, 08:58:50 am »

Докато обмислям концепцията, взех че отидох да ми сменят маслото на Он-Оф-а във връзка с габровската разходка.

Бяхме с дъщеря ми, а отвън стояха две вече продадени АТВ-нца. Кой дявол ме накара да насоча вниманието на щуравата ми дъщеря към тях... ей-така на майтап, докато скучаеше: "Виж, тати, кви колички има тука!"

Па тя като се изрепчи: "Искам!"... пък Оги (сервизния инженер) само тва чакаше и пред нас извади едно от кашона, сглоби го и го запали.

Лелеее... голяма драма! Ха кажете сега какво да правя? Скоро детето има рожден ден, пък майка й не знае нищо по въпроса..?
Активен

boy3m

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 394
  • Кара: 04`Keeway KEE110; 08`Honda Transapl XL700V; 88`ETZ 150
  • Ето ме! Приятно ми е: Аз съм г-н Ки
« Отговор #43 -: април 29, 2015, 11:36:14 am »

Ами аз имам предложение към теб. :Devil:
прекръсти темата на:
"Педалетка,мокик и АТВ-за цялото семейство по нещо"  :occasion18:

:bravisimost:
Активен
http://www.carspending.com/bg/vehicles/4266-keeway-kee-110   тук е цялото досие на г-н Ки ;)

Цитат от един друг форум:"Колата е за да върши работа , мотора е за да доставя удоволствие. По друг начин казано , колата е жената ,а мотора е любовницата."

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8432
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #44 -: април 29, 2015, 02:35:15 pm »

На това рокерско яке по ще му отива чопър  ;)
Активен
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Гошко

• Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #45 -: април 30, 2015, 08:29:37 am »

Не ми пали фитилите! :o  ;)
Чопър има за тийнейджърските години. Сега ми се ще нещо по-стабилно за селски и паркови разходки.

Малката много обича да се вози и да управлява мотопеда, качена отпред. Разбира се, с минимална скорост и помощ от възрастен. Мен винаги са ме възпирали и дори са ми забранявали подобни преживявания, дори с велосипед. Мисля да не я ограничавам, за да не се окаже в даден момент, че забраненият плод е най-сладък.

Идеята е вечер след работа да се забием в парка или в училищния двор и там да побръмчим половин час колкото да ни замирише на бензин.
Идея номер две е в някой от неделните следобеди да си правим "турове" из селото ми, в което не липсват крайни пътища, пътеки, дори стадион. Има отдалечени райони с герени, чалтици и просто необработваеми полета, които предлагат часове отмора, особено с такова превозно средство.
Двамата се събираме спокойно на седалката - пробвахме вече няколко пъти. Малката се научи да управлява, подава газ, отнема газ и спира. След още 2-3 урока ще може да ме вози без моя намеса. Разбира се, разходките никога няма да са без постоянно присъствие на възрастен (аз). Хубавото е, че има ограничител на газта.
Вбъдеще, ако някой ден се решим да се пусне сама, предварително ще бъдат инсталирани дистанционен кът-оф и дистанционна спирачка. Дори обмислям подаването на газ да се контролира дистанционно.
Тя вече има навици с електрически мини-автомобил, така че това ще е следващата стъпка.

АТВ-то не се регистрира и съответно не може да се кара по пътищата.
90 кубика, 4-тактово, с автоматичен съединител (многодисков в маслена баня), хидравлична дискова задна спирачка, барабанни предни с жило. Няма диференциал.
Предни два амортисьора, регулируеми; централен заден, пак регулируем.
Гуми... някакви.

Разход, скорост - Божа работа!

Евентуално ще мисля за някакъв вентилатор за двигателя, но това ще е... евентуално.

Ха, сега кажете какво мислите? Дали такъв подарък е удачен за рожден ден на 5-годишно момиче?
Активен

китан

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1424
  • Кара: изтребител
« Отговор #46 -: април 30, 2015, 08:43:58 am »

мой приятел си купи атв на сина си(5 години),а атвето с мен 110кг правеше 90 от воле.на друг баща му му подари мотор когато беше на 5 годинки и той самия сега казва че е било прекалено рано.няма лошо,но трябва постоянен контрол и серизен катинар за гаража,че сакатлъците стават за миг.
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #47 -: април 30, 2015, 05:11:40 pm »

Бях на 6 години, още не можех да карам колело, когато баща ми ме научи да управлявам Възхода. Той естествено се возеше на задната седалка за да пази равновесие, а аз отпред управлявах, газ, спирачки, скорости... Голям кеф беше. Малко след това се научих да карам и колело. Имахме уговорка да не барам мотора без разрешение, която аз естествено спазвах. След време, вече пълнолетен, му вземах Явата, която той беше позаебал, та нямаше сръдни. Баща ми почина преди две години, а Явата чака да я възстановявам...
Но определено никога няма да забравя първите си стъпки с моторите.
Активен
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

китан

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1424
  • Кара: изтребител
« Отговор #48 -: април 30, 2015, 08:08:54 pm »

Бях на 6 години, още не можех да карам колело, когато баща ми ме научи да управлявам Възхода. Той естествено се возеше на задната седалка за да пази равновесие, а аз отпред управлявах, газ, спирачки, скорости... Голям кеф беше. Малко след това се научих да карам и колело. Имахме уговорка да не барам мотора без разрешение, която аз естествено спазвах. След време, вече пълнолетен, му вземах Явата, която той беше позаебал, та нямаше сръдни. Баща ми почина преди две години, а Явата чака да я възстановявам...
Но определено никога няма да забравя първите си стъпки с моторите.
и никога не си "крал"мотора? :o :o :o
Активен

ХХХ

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1118
  • Кара: скутер WANGYE GRACE 150cc и мечтае за още нещо
  • Родих се изморен и живея за да си почивам:)
« Отговор #49 -: май 01, 2015, 06:40:28 am »

По-добре й купи електрическо АТВ Гошко, детето е още малко за моторно и може да стане някоя бела. Едни познати купиха на 4 годишната си дъщеря такова, само че е с три колела моторчето, доста е голямо и бая мощно, става и за вкъщи. Струвало около 200лв и е много готино, с разни светлинки и звуци, има запаметени мелодии, струва ми се по-добър вариант като за малко дете на 3-4 5-6 години.
Активен
След всяко надолнище идва нагорнище.

Гошко

• Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #50 -: май 01, 2015, 07:16:50 am »

Колега, благодаря за разумната препоръка!!! Всъщност аз очаквам точно такива мнения, за да мога да взема най-правилното решение не само за придобиването на такава машинка, а най-вече за нейната експлоатация.

Малката има електрическа кола, която вече й омалява. Колата побира две дечица по на 2 години или общо тегло до 25 килограма. Има дистанционно, но може да се управлява и от вътре. Музики, светлини и так далее. Тази играчка ни помогна много в отглеждането на детето, защото с нейна помощ разходките в свободното време станаха наистина приятни. Малките деца търсят постоянно внимание, а хиперактивните (като нашата) нонстоп се нуждаят от контакт с възрастен и физическа активност от негова страна. Взимане в ръце, носене, дюндюркане, забавления... една разходка се превръщаше в трудно физическо упражнение, след което се прибирах скапан и каталясал.
Електрическото автомобилче реши този проблем, защото детето до такава степен се захласваше с возенето и музиката от различните копчета, че за 3-4 часа забравяше за своята хиперактивност и се наслаждаваше на разходката. Впоследствие се научи да управлява сама. Сега неделните разходки са в село. Докато малката си бръмчи из огромния парк, с жена ми най-после имаме време за разговоди.

Сега, обаче, е дошло времето за нещо по-различно. Малката расте, тийнейджърските години наближават. Баща й е моторист (е, псевдомоторист, ама все пак моторист). Ще започне да се интересува, чат-пат да се изкушава да кара... баба й (моята майка) на 6 години успява да открадне Симсона на вуйчо си и да отпраши към града. Затова гледам да направя така, че да няма забранен плод. Лека-полека возенето и моторите ще й омръзнат само защото не я ограничавам.
Това е основната причина да я "зарадвам" с едно червено, лъскаво возило, което тя надали някога ще управлява сама. Пъклените ми планова са следните: АТВ-то се закотвя на село и една неделя в месеца отделяме два часа да си направим разходка из селските кърища. Така избягваме закона за возене на малко дете на мотор (щото не е по пътя), аз си правя кефа, а детето ще си мисли, че кара само. Това е идеята.
Всъщност тази играчка ще вози възрастен и дете и НИКОГА само дете.
Играчката има ограничител и максималната скорост може да бъде ограничена да бъде по-бавна и от човашки ход. Един вентилатор ще ми реши проблема с охлаждането.

А след 3-4 години... може да си направя ъпгрейд на мотопеда. Двигателят е същия като неговия, само че с автоматичен съединител и доооооста по-мощен. ;)  ;)
« Последна редакция: май 01, 2015, 07:24:30 am от Гошко »
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #51 -: май 01, 2015, 02:18:10 pm »

и никога не си "крал"мотора? :o :o :o

Само веднъж и взе, че му се скъса жилото на газта. Позакрепих я някак си, обаче баща ми ме хвана в крачка  ;D Нали казвам, имахме уговорка - ако искам нещо, си казвам. Ако има как, той ми разрешава. Ако нямам правата, участва и той. Правил съм доста бели като малък и покрай пердаха научих важните неща за живота и взаимоотношенията между хората, собствеността и т.н. ;D А пък уговорката тръгна след една друга моя издънка - бях прецакал един пистолет, който негов приятел му беше оставил за някакъв дребен ремонт. Баща ми беше военен и покрай него бях свикнал с оръжията. Служебния му Валтер го разглобявах без проблеми. Веднъж обаче, бил съм към 8 годишен, набарах въпросното оръжие в един шкаф. Разглобих го, нали съм любознателен, обаче сглобяването нещо се закучи. Пробвах и с инструменти, ама не ставаше и това е  ^-^ Та някак си му предадох сглобен вид и го върнах на мястото му, надявайки се, че баща ми няма да разбере. Случи се така, че той беше заминал в някаква командировка баш когато трябваше да ходим на почивка. Та заминахме само с майка ми и брат ми. Той дойде 2 - 3 дни по-късно. Беше разбрал за подвизите ми, ама му беше минало. Оказа се, че след моята интервенция ремонтът станал по-сериозен. Като се прибрахме, ми показа къде съм сбъркал. След около 30 години ми попадна в ръцете оръжие от същата марка и собственикът му остана ей така  :o като му го разхвърлях в рамките на 2 - 3 секунди.
Та мисълта ми беше, че децата са любопитни и ако родителят има правилния подход, сакътлъци стават далеч по-рядко, отколкото когато се налагат само забрани.
Активен

Гошко

• Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #52 -: май 02, 2015, 06:25:14 pm »

Хм... Започва да прилича на нещо, ама на какво..?
 :o  ;)
« Последна редакция: май 02, 2015, 06:55:31 pm от Гошко »
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #53 -: май 04, 2015, 10:01:50 am »

Ако беше на черни точки, щеше да прилича на калинка. Обаче така прилича на отровна гъбка, която кой знае защо е най-често рисуваната в детските книжки.
Активен

габрово

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 404
  • Кара: моторетка
« Отговор #54 -: май 04, 2015, 01:35:41 pm »

Нали тъщите четат най-често приказките. За това ги рисуват червените мухоморки. За да се подлъгват тъщите  ;)
Активен

Гошко

• Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #55 -: май 04, 2015, 02:09:08 pm »

"Гъбката" е люта и наточена. Двигателчето е добре познатото (като на Ки-тата), но 90 кубика и без скорости.
Ряз има МНОГО за тези размери на возилото. Ограничил съм газта на минимума и пак идва доста... ще слагам по-дълъг болт (ограничител).
Два дни си играя да го изпипам. Нагласих хлабината на веригата и настроих амортисьорите на мекичко. Веригата ме озори, защото начинът на регулирането й е "комбиниран" - трябва да се спази и ъгъла на задната ос... което с две 6 милиметрови болтчета, разположени близо към центъра ме изпоти. В крайна сметка стана перфектно.
Предната спирачка е с две жила, което също ми даде зор при настройката. Сега иска малко каране и спиране, за да се напаснат накладките.
Минах кюнеца със скочбрайт и го пръснах с термоустойчив мат. Скрит е, но все пак е добре да го защитя.
Белите точки са моя хрумка, но станаха добре.
Сега... само чакам рождения ден и търся подходяща панделка.  :D

Всъщност идеята ми допада все повече. Няколко дни подред вечер правим разходка с мотопеда из двора на близкото училище и малките улички в квартала. По тях не се движат коли. Има една, изцяло затворена за автомобили и друга, представляваща нещо като локално платно. Мотопедът върви бавно с човешки ход на втора и това ни дава повече от час невероятно забавление и почивка. През това време жена ми може спокойно да си почине, да настърже салатата и изобщо да остане на спокойствие от глъчката на малката.
А аз съм особено доволен, тъй като хем й намирам занимание, хем се забавлявам и се кефя. Надявам се АТВ-то да донесе още по-пълноценна забава и отмора.

Активен

Гошко

• Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #56 -: май 11, 2015, 07:48:31 am »

Колеги, имам една молба:

Възможно ли е да ми снимате двигателя на едно Ки?
Разбира се, доколкото е възможно, може и с телефон. Интересуват ме външни признаци и общ изглед.

Освен това ме интересува дали Ки-тата имат принудително въздушно охлаждане или се охлаждат от свободния въздушен поток.

Освен това, ако някой си е правил проби... много сериозно се интересувам от това как и колко загряват тези двигатели? колко бързо достигат нормалната си работна температура и дали "фъщи" цилиндъра при пипане с наплюнчен пръст.
Също така ме интересува дали някой от имащите Ки е мерил температура на цилиндъра (мери се около свещта)?

Причината да задавам тези въпроси е, че новото АТВ на дъщеря ми има като че ли подобен двигател с автоматичен съединител, но БЕЗ скорости. Двигателят е 100% същия като на мотопеда ми, с изключение на съединителя (респективно неговия капак) и скоростите. В горната лява част на цилиндъра (черната част) има щампована кубатура. Пише 72сс, но кой знае защо се води 90сс. Може и книжката да ме подвежда.

Както и да е, в почивните дни успях да монтирам охлаждане и термостат на 95 градуса, тъй като се притеснявах от прегряване, въпреки че конструктивно не би следвало да има проблем. Въпреки това се притеснявам много, тъй като двигателят е доста "забутан" и загрява доста бързо. По книжка му дават 10 минути почивка на всеки час каране, ама докато не го изкарам на "трасето" няма как да знам дали няма да прегрява.
Както казах, термостатът ми е на 95 градуса с 8 градусов хистерезис. Турбинката се включва след 2 минути работа на място и се изключва минута след като изгася двигателя...

Та...
Ако ми помогнете с информация за загряването на едно Ки, ще мога да подбера по-адекватен термостат.
Активен

Гошко

• Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #57 -: май 13, 2015, 01:38:37 pm »

500 километра с мотопед!!!  :occasion18:

Досега абсолютно никакви ядове. Тези дни ще сменя отново маслото и... очаквам лятото, за да си правя така очакваните разходки!

Активен

Гошко

• Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #58 -: май 26, 2015, 12:16:17 pm »

Късно снощи приключих с подготовката на малкото АТВ. Тъкмо на време - тази вечер е официалното връчване на ключовете.
Активен

Гошко

• Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #59 -: май 27, 2015, 11:56:30 am »

ОГРОМНИ благодарности на дилъра "MOTODRAG - www.motor-bg.com" за емоцията, която изживяхме!!!
Благодарение на тях имахме щастието да подарим незабравими мигове на група дечица. Надявам се вбъдеще положителните емоции от тази покупка да се превърнат в ежедневие.
Още веднъж - БЛАГОДАРЯ!!!
« Последна редакция: юни 01, 2015, 10:41:01 am от Гошко »
Активен

Страницата е създадена за 0.152 секунди с 22 запитвания.