??????? ?·?’?°??????????????????? ?‘???‚?„–?’?¤?????????????????? ?·?’?°??????????????? ?‘?’?µ? ?? ?????????? ?‘???‚?„–?’?¤?????????????????? ?·?’?°???????????????????? ?‘???‚?„–?’?¤??????? ?‘?’?µ? ?? ??????? ?·?’?«???‚?¦????? ?‘?’?µ? ?? ????? ?‘???‚?„–?’ > ??????? ?·?’?°??????????????????? ?‘???‚?„–?’?¤?????????????????? ?·?’?°??????????????? ?‘?’?µ? ?? ?????????? ?‘???‚?„–?’?¤?????????????????? ?·?’?°???????????????????? ?‘???‚?„–?’?¤??????? ?‘?’?µ? ?? ??????? ?·?’?«???‚?¦????? ?‘?’?µ? ?? ????? ?‘???‚?„–?’

Лоша работа...

<< < (2/3) > >>

китан:
това наистина е лоша работа.лека му пръст на колегата и скорошно оздравяване на пасажера.

изненада ме изказването на полицая от клипа,явно има мислещи хора и от тях.

ВладиЧ:
Най-важното е да се кара БАВНО! От време на време си пускам клипове с катастрофи на мотори, за да ме отрезвяват и държат в напрежение, и кондиция, за да не си въобразявам, че щом съм на мотор съм най-бързият, най-маневреният, най-добрият и т.н. и т.н. и съм най-безсмъртният.... Над 90% от случайте за всяко произшествие е виновна СКОРОСТТА и БЪРЗАНЕТО! Бързо да мина от тук, бързо да се провра от там, бързо да спестя 10 секунди, бързо, аз съм на мотор, няма да ги чакам тия с колите.... И става гафа! Това разбира се важи за всички МПС-та, а не само за мотори, но мотористите са особено уязвими поради липсата на тенекиена клетка, около тях.
Останалото след катастрофата вече са подробности. Дали колата е била Голф, или Опел. Дали е карана от циганин, или от 80 годишен пенсионер... Дали е направила обратен завой на непрекъсната линия, или точно на кръстовище, дали колата е излязла от черен селски път без да се огледа водача и, дали някой е пил и реакциите му са забавени, и т.н... Това са подробности. Опасното във всички случаи е СКОРОСТТА!
Карай по-бавно и ще живееш по-дълго! Това е! ;)

габрово:
Владич +1

dirtlego:
Жалко за младият живот.
Единственото, което зависи от нас е да спазваме правилата за движение, ние самите. Другото, отнето предимство, "не те видях", "бързах", не зависи от нас. Пази Боже.

tomahouk:
Да почива в мир колегата и дано никой не го сполита подобна съдба.
Ще си позволя да дамо един съвет на всички "зелени" колеги: При екстремно спиране, гледайте да задържите мотора изправен, а не да легнете и да се хлъзгате по асфалта, както е направил колегата /което виждам на снимките/. По този начин е вероятно да прескочите колата и да намалите удара на вашето тяло. Колегата е спрял на място при удара в долната част на колата, което го е убило.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия