Автор Тема: За вярата и религиите  (Прочетена 116002 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен AMATAMA

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 81
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1240 -: ноември 01, 2018, 12:14:15 am »
Аз не съм религиозен...сатанизма е религия,будизма е религия,исляма,талмудизма това са се религии.Ако обаче Христос не ни е лъгал, а ни е говорил истината, когато е казал "Аз съм пътят, истината и животът", ако апостолите, мъчениците и отците на Църквата не са ни лъгали, а са свидателствали за Истината-Христос – тогава християнството не е една от многото цивилизации, а е единствената култура на Истината ! "Няма как, обаче да приемем, че разбираш  Божието слово и служиш на възвишени цели. Там няма омраза, няма етническо разделение, няма обиди и квалификации, там никой никого не съди."-
 
 
Божието слово е алфата и омегата-с две думи всичко!в думите ми няма омраза към никoй и никого! има истина защото сам аз служа на истината-ако някои се обижда от нея нека не я чува и не я чете! бог е изтребвал изтребва и ще изтребва народи когато отпаднат от пътя които води към Него! в такива случаи бог сваля своята благодат и ги оставя на сатана! българския народ е отпаднал от божественния план и е остaвен на пълно окончателно и безвъзвратно унищожение от сатана!
 
« Последна редакция: ноември 01, 2018, 12:35:40 am от AMATAMA »

Неактивен dirtlego

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 651
 • Ducater
 • Кара: Ducati Diavel; Harley Davidson Night Rod Special; Yamaha FZ1, Yamaha FZ8; Honda Hornet 600
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1241 -: ноември 01, 2018, 10:14:26 am »
@ivchotr,

Цитат
Я да ви питам, бе специалисти...
Чудих се дали да отговоря, понеже не съм специалист, но ще посъветвам ivchotr да не чете само това, което съвпада с неговите очаквания/вярвания. Ако не греша "Кабала" пише за Лилит и интерпретира първа глава от Битие, че Бог е създал човека и жената от пръст. Всъщност, ако ivchotr беше прочел сам стиховете от 26 нататък щеше сам да види, че т.нар. "Лилит" не е създадена от пръст. Пише единствено, че Бог е създал мъжа и жената:
 
"26. След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие; и да господарува над морските риби, и над небесните птици, (и над зверовете) и над добитъка, и над цялата земя, и над всички гадини, които пълзят по земята.
27. И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори."

В Битие втора глава се казва:
"4. Ето, тъй станаха небето и земята, при сътворението им, в онова време, когато Господ Бог създаде земята и небето,..."

"7. И създаде Господ Бог човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот; и стана човекът жива душа."

Така, сега. В първа глава и в началото на 2-ра е описано хронологично сътворението. След това се описва как е станало, а не че е създал още една жена.

ivchotr, четеш едностранно.

It's nice to be important, but it's more important to be nice.


Активен ivchotr

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 7458
 • E няма такъв кеф!
 • Кара: Suzuki GSX 1100 E
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1242 -: ноември 01, 2018, 08:43:17 pm »
Дъртлего, аз тези текстове съм ги чел лично, а пък за Кабала само съм чувал. Не съм я чел. Обаче я се зачети как Ева е създадена от реброто на Адам, който очевидно е бил под някаква наркоза (Бог е поставил в дълбок сън или нещо такова).
Определено ясно си е записано, че първоначално са създадени мъж и жена и чак в последствие, от една Адамова част е създадена Ева. Какво има толкова да се тълкува? То си е ясно отвсякъде. Просто на вас не ви изнася да е така, защото тогава ще кацнете на моя - тази книга е заблуждаваща и е сбирщайн от всякакви истории, историйки и някакви митологични вярвания, записани от неясни автори. Но с очевидната цел да се наложи непременно именно вярата в Христос.

Онзи фанатик от по-горе - Аматама, е очевиден пример за успеха на това начинание. Колкото повече такива се вържат на измамата, толкова по-добре за тези, които проповядват вярата. Печеливши са духовниците от Църквата. Това е.

Да каже човек, че будизмът е религия, е най-тъпото нещо, което съм чувал. Да, някои неща в него са превърнати във вярване. Но това е учение, пред което Християнството изглежда като Читанка пред Енциклопедия Британика.

И пак остава открит въпросът, как са живели хората с вярванията им в най-различни богове, преди някакви тарикати да седнат и да скалъпят Библията? Говорим за стотици хиляди години пред няма и две хиляди от появата на Библията и обясненията за "единствения" бог в нея?

Аматама, задавал ли си си този въпрос или по-далече от носа си не си в състояние да видиш каквото и да било?
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен dirtlego

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 651
 • Ducater
 • Кара: Ducati Diavel; Harley Davidson Night Rod Special; Yamaha FZ1, Yamaha FZ8; Honda Hornet 600
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1243 -: ноември 01, 2018, 11:05:40 pm »
@ivchotr,
Цитат
Дъртлего, аз тези текстове съм ги чел лично, а пък за Кабала само съм чувал. Не съм я чел. Обаче я се зачети как Ева е създадена от реброто на Адам, който очевидно е бил под някаква наркоза (Бог е поставил в дълбок сън или нещо такова).
Определено ясно си е записано, че първоначално са създадени мъж и жена и чак в последствие, от една Адамова част е създадена Ева. Какво има толкова да се тълкува? То си е ясно отвсякъде.
Щом си чел значи трябва да ти е станало ясно, че в Битие 1-ва глава никъде не е казано, че Бог е създал мъжа и жената от пръст, което ти твърдиш. Така ли е? Писано е, че ги е създал мъж и жена, толкова. Описана е хронология.
В 2-глава е писано, че човека е от пръст, а жената е част от него. Стих 7-ми дава подорбности как е сътворен човека:
"7. И създаде Господ Бог човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот; и стана човекът жива душа." По твоята логика излиза, че това е "втори" Адам?!
По-нататък в стих 18 се казва:
"18. И рече Господ Бог: не е добро за човека да бъде сам; да му сътворим помощник, нему подобен."
Т.е. досега човека е бил сам, не е имало жена. Аз така го разбирам, а ти го тълкувай, както намериш за добре.
« Последна редакция: ноември 01, 2018, 11:08:03 pm от dirtlego »
It's nice to be important, but it's more important to be nice.

Активен ivchotr

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 7458
 • E няма такъв кеф!
 • Кара: Suzuki GSX 1100 E
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1244 -: ноември 09, 2018, 07:17:00 pm »
Четете я тази Библия както Дявола - Евангелието ;D

В глава първа дедо Боже запретнал ръкавите и сътворил всичко живо и неживо и накрая, преди да си почине от неуморния едноседмичен труд, създал мъжа и жената. Не се казва от какво ги е създал и тук съм склонен да се доверя на предположението ти, че може да е имало двама Адамовци ;) Принципно, аз постоянно повтарям, че тази книга е написана нескопосано и объркано, и този казус още веднъж го потвърждава. Например Господ казва водата да произведе водни влечуги и птици да хвърчат над земята... Това как го тълкуваш - водата ли да създаде птиците? А в следващия стих се казва, че Бог ги е създал :o Същата работа е и със сухоземните твари. Уж казва земята да ги създаде, а после се оказва, че Той ги е създал. За първите хора, създадени по негов образ и подобие, дето ги е създал мъж и жена, не се указва на някого да ги създаде, а се посочва, че ги е създал лично. Тук малко се обърквам, което е нормално за тази книга, но да речем че е създал двамата първи човеци или на петия или на шестия ден. Няма кой знае колко голямо значение. На седмия ден както е известно, си почива от къртовския труд. С тази почивка започва и втората глава от Библията. След седмия ден хронологично се стига до сътворяването на човека от пръст. Тук нямаме повод да се връщаме на петия или шестия ден, защото по никакъв начин обяснението за направата на човека от пръст не ни прехвърля към предишните двама човека, които са мъж и жена, богоподобни при това. За кирпичения човечец даже не се споменава, че е богоподобен. Тук, ако се върнем назад към началото на темата, можем да разгледаме онази идея, в която казахме, че хората биха могли да са просто едни биороботи, чиято функция е да работят и да поддържат Земята. И ако приемем, че на 5 (6) ден Господ създава двама човека, а известно време след 7-ия ден създава кирпичения човек и после жена му от реброто му, вече имаме поне 4 чиляка. Сексът между тези четиримата би довел до по-малка вероятност да се народят някакви недъгави потомства, ако бяха създадени първоначално само двама човека. Вариантът с първите 4 човека донякъде се връзва и с древногръцките богове, които са изчуквали по някоя и друга земна булка. В нашия случай имаме двама богоподобни и двама правени в час по трудово. И като имаш предвид кога са писали Библията и кога са се предавали от уста на уста и после записвали древногръцките митове, предполагам се сещаш, че в Библията са намерили място някои от тези вярвания. Естествено в някакъв супер окастрен и объркан вариант.

Твоето тълкуване е съобразено с твоето си вярване, но според мен е погрешно. Да не говорим, че тълкувайки Библията, на практика се превръщаш в кабалист ;D ;D ;D Само дето даваш малко неверни ключове за разшифроването й. И ако е вярно, че кабалистите още от самото начало владеят тайните ключове за разшифроване на Библията, не виждам защо трябва да отричаме съществуването на Лилит.
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен AMATAMA

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 81
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1245 -: ноември 10, 2018, 05:27:56 pm »
Намирането на Господа за нечестивия продължава дотогава докато не започне да вика към небето : Господи стига ! А срещата с Господа е неизбежна ! За едни тя е завръщане у Дома-пълно сливане със светлината,а за други вечно пребиваване в Ада сред огън и жупел.Защо страда душата в Ада? Ами защото всяка душа е хpuстиянка...Словото няма никакво значение колко е дебело или тънко от значение за едно слово е само това дали е истина ! А словото на Исус е единственната истина на земята-слънцето и звездите ще преминат но не и Hеговите думи !Колкото до творенията на Tвореца казано е : Онзи който е с Бога рабира всичко-а онзи който не е той нищо не разбира...Ako не си с Бога и няма как да го разбереш по същия начин по които една свиня не разбира от кладенчова вода... "И пак остава открит въпросът, как са живели хората с вярванията им в най-различни богове, преди някакви тарикати да седнат и да скалъпят Библията? Говорим за стотици хиляди години пред няма и две хиляди от появата на Библията и обясненията за "единствения" бог в нея?" :Каквото е било това е и това ще бъде!   Не съм фанатик от умерената опозиция сам :)
« Последна редакция: ноември 10, 2018, 05:47:35 pm от AMATAMA »

Неактивен dirtlego

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 651
 • Ducater
 • Кара: Ducati Diavel; Harley Davidson Night Rod Special; Yamaha FZ1, Yamaha FZ8; Honda Hornet 600
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1246 -: ноември 10, 2018, 06:02:41 pm »
@ivchotr,
Цитат
Не се казва от какво ги е създал и тук съм склонен да се доверя на предположението ти, че може да е имало двама Адамовци
Не съм казвал, че има двама Адамовци.
Казах, че в първа глава е описано сътворението хронологично, а в 2-ра са описани подробности. Нищо повече. Не смятам, че съм някакъв специялист открил таийните за тълкуване, просто в това вярвам аз. Ти си свободен да си я тълкуваш, да си правиш изводите и да си вярваш на твоите теории. ;) Няма начин насила да повярваш, това е сигурно.
It's nice to be important, but it's more important to be nice.

Активен ivchotr

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 7458
 • E няма такъв кеф!
 • Кара: Suzuki GSX 1100 E
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1247 -: ноември 11, 2018, 11:35:11 am »
А кое те кара да мислиш, че втората глава пояснява първата? Както е написана Библията, нещата очевидно си се развиват в непрекъсната последователност. И тук пак опираме до това, че за вас Библията е слово, което трябва да се приема като единствената истина (виж какви ги плещи Аматама). А пък то очевидно всеки ред от нея трябва да се тълкува и всеки я тълкува както си му изнася на него. И каква тогава е тази истина, която допуска да бъде тълкувана? Демек може да има няколко истини. Въпрос на гледна точка. А пък мен са ме учили, че истината може да бъде само една. Обаче очевидно не е тази, написна в допускащата тълкуване Библия.
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.


Неактивен dirtlego

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 651
 • Ducater
 • Кара: Ducati Diavel; Harley Davidson Night Rod Special; Yamaha FZ1, Yamaha FZ8; Honda Hornet 600
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1248 -: ноември 12, 2018, 09:00:10 am »
@ivchotr,
Цитат
А кое те кара да мислиш, че втората глава пояснява първата? Както е написана Библията, нещата очевидно си се развиват в непрекъсната последователност. И тук пак опираме до това, че за вас Библията е слово, което трябва да се приема като единствената истина (виж какви ги плещи Аматама). А пък то очевидно всеки ред от нея трябва да се тълкува и всеки я тълкува както си му изнася на него. И каква тогава е тази истина, която допуска да бъде тълкувана? Демек може да има няколко истини. Въпрос на гледна точка. А пък мен са ме учили, че истината може да бъде само една. Обаче очевидно не е тази, написна в допускащата тълкуване Библия.
Очевидното е, че за теб всичко е очевидно.  :cheers:
Моето е вяра.
It's nice to be important, but it's more important to be nice.

Активен ivchotr

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 7458
 • E няма такъв кеф!
 • Кара: Suzuki GSX 1100 E
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1249 -: ноември 12, 2018, 06:57:35 pm »
Очевидно четеш Библията както дявол Евангелието ^-^ ^-^ ^-^
Прочел си я някак, разбрал си я погрешно и си повярвал в тази грешка. И целия си живот си подчинил на погрешната си вяра. Думи нямам...
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен dirtlego

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 651
 • Ducater
 • Кара: Ducati Diavel; Harley Davidson Night Rod Special; Yamaha FZ1, Yamaha FZ8; Honda Hornet 600
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1250 -: ноември 12, 2018, 08:13:09 pm »
@ivchotr,
Цитат
Прочел си я някак, разбрал си я погрешно и си повярвал в тази грешка. И целия си живот си подчинил на погрешната си вяра. Думи нямам...
Това, което си написал моге и аз да го напиша и ще има същата тежест, не мислиш ли?
Т.е. и ти си чел някак, разбрал си нещо и си повярвал на това. И целият си живот си го подчинил на този мироглед. Няма думи и аз.  ;D
Само, че аз първите 20г. от живота си съм разсъждавал, като теб, или по-скоро подобно на теб. Докато ти никога не си бил от страната на вярващ човек. Има разлика, нали?
It's nice to be important, but it's more important to be nice.

Активен ivchotr

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 7458
 • E няма такъв кеф!
 • Кара: Suzuki GSX 1100 E
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1251 -: ноември 12, 2018, 09:00:20 pm »
Ама на теб трябва да ти е станало вече ясно, защо не съм вярващ човек. Просто не съм спрял да разсъждавам.
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен dirtlego

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 651
 • Ducater
 • Кара: Ducati Diavel; Harley Davidson Night Rod Special; Yamaha FZ1, Yamaha FZ8; Honda Hornet 600
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1252 -: ноември 13, 2018, 10:18:40 am »
Вярата не пречи на разсъжденията, или поне на мен.
It's nice to be important, but it's more important to be nice.

Неактивен Rossonero76

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 109
 • Кара: Kawasaki Versys 650 '09
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1253 -: ноември 13, 2018, 07:42:41 pm »
Цитат
Само, че аз първите 20г. от живота си съм разсъждавал, като теб, или по-скоро подобно на теб. Докато ти никога не си бил от страната на вярващ човек.

Аз обаче съм бил от страната на вярващ и религиозен човек. Само, че в обратна на твоята последователност. Познанието което имам до момента ме е отдалечило от това да съм религиозен.

Цитат
Вярата не пречи на разсъжденията, или поне на мен.

Не мисля, че си прав. Всеки човек вярва е определени неща. А това е обусловено от много фактори - познание, опит и т.н. Вярата на човек влияе върху мирогледа на всеки един от нас.


Неактивен dirtlego

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 651
 • Ducater
 • Кара: Ducati Diavel; Harley Davidson Night Rod Special; Yamaha FZ1, Yamaha FZ8; Honda Hornet 600
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1254 -: ноември 13, 2018, 07:59:19 pm »
@ Rossonero76,
Надявам се правиш разлика между вярващ и религиозен. Аз не считам себе си за религиозен. Вярата, която имам се базира на търсене, четене, размишления, опитности, които са дълбоко лични. Не смятам, че аз съм допринесъл с нещо да бъда вярващ, просто се случи, не мога да го обясня как.

Познавам и други хора, които трърдяха, че са вярващи, но в последствие отпаднаха. Дали въобще са били вярващи, незнам, но е факт, че поради многото "знания" се възгордяха.

Цитат
Вярата на човек влияе върху мирогледа на всеки един от нас.
Така е, съгласен съм. Същото важи и за неверието. Влияе, но не пречи на човек да разсъждава и размишлява.

Не е така при религиозните, обаче.
It's nice to be important, but it's more important to be nice.

Неактивен Rossonero76

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 109
 • Кара: Kawasaki Versys 650 '09
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1255 -: ноември 13, 2018, 08:35:54 pm »
Цитат
Надявам се правиш разлика между вярващ и религиозен.

Именно затова сложих две категории - вярващ и религиозен човек.

Цитат
Така е, съгласен съм. Същото важи и за неверието. Влияе, но не пречи на човек да разсъждава и размишлява.

Да, това важи и за неверието, съгласен.
Относно вярата, всеки вярва в нещо. Независимо дали отговаря или не отговаря на истината. Да сложим общ знаменател между религиозни християни ( независимо от различните деноминации ) е много по концентрирано, отколкото да сложим общ знаменател между вярващи. Аз също вярвам в определени мои си виждания, но не мога да ги докажа. Следствие на това, не мога да претендирам, че това в което вярвам е истина. И също така да натрапвам на хората моите виждания. Мога само да ги споделя, но не мога да претендирам за достоверност. Тази грешка я правят религиозните.


Неактивен dirtlego

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 651
 • Ducater
 • Кара: Ducati Diavel; Harley Davidson Night Rod Special; Yamaha FZ1, Yamaha FZ8; Honda Hornet 600
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1256 -: ноември 13, 2018, 09:59:16 pm »
@Rossonero76,
Цитат
Аз също вярвам в определени мои си виждания, но не мога да ги докажа. Следствие на това, не мога да претендирам, че това в което вярвам е истина.
Не е необходимо да ги доказваш. За теб това е истината.

Цитат
И също така да натрапвам на хората моите виждания. Мога само да ги споделя, но не мога да претендирам за достоверност.
Във всички мои отговори съм се опитвал да не натрапвам вярата си. Незнам дали се е получило. По-скоор се опитвам да защитавам вярванията си и да се опитам да провокирам тези, които "нападат" моите убеждения. Особено, когато техните са също базирани на "вяра", но от друг тип.
It's nice to be important, but it's more important to be nice.

Неактивен AMATAMA

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 81
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1257 -: ноември 14, 2018, 01:25:28 pm »
 Не може да осъзнаете божественното ако не сте се очистили от греховете сu! Както никога не бихте подушили мириса на парфюм ако сте паднали в яма с лайна!Това правеше Божия син на земята-очистваше от греха И ни пока3а начина за очистение! ИСУС ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ОЧИСТВА ГРЕХОВЕТЕ НИ! ТОЙ ни е казал И показал всичко!!! Исус ше дойде за своите-очистените от греха-те са божия народ на земята!!!

Неактивен Dr.Ago

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 186
 • Всички гласове в главата ми казват, че съм добре.
 • Кара: Suzuki SV650
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1258 -: ноември 15, 2018, 12:40:11 pm »
  Първоначално си помислих, че ivchotr се шегува за това с Адам и първата жена (и Ева  ;D). Изненадах се, че настоява на това. Мислех, че е очевидно: Адам е създаден 6-ия ден, а по-късно (следобед може би) е била създадена Ева... и първата жена  ;) - в един и същи ден.
Всички минуси, погледнати през средния ти пръст са плюсове.

Неактивен dirtlego

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 651
 • Ducater
 • Кара: Ducati Diavel; Harley Davidson Night Rod Special; Yamaha FZ1, Yamaha FZ8; Honda Hornet 600
Re: За вярата и религиите
« Отговор #1259 -: ноември 15, 2018, 04:52:44 pm »
A, не, няма шега при него. Здраво се хванал да търси кусури на християнството. Даже се учудвам колко късно го "докара" това в дискусията.  ;D
It's nice to be important, but it's more important to be nice.