Че, не съм решил, че спирачна течност плюс вода разяжда метал.
Споделих, че попаднах на изключително агресивна "течност" - МЕНТЕ, която ми съсипа голяма част от спирачните системи на моторите!!!
Само за информация - не се занимавам от вчера. Знам какво е спирачна система, имам огромен опит с обезвъздушаването, подменям си течността на всеки 2-3 години на всички МПС-та. Поне от 20 години го правя и знам как и какво правя. Знам много добре какво е 3, 4, 5 и 5,1.
Въпросната спирачна течност е БОШ, DOT4 и е изключително агресивна.

В буквалния смисъл ми разяде устройството, с което източвам старата течност и което ползвам от много години. Тази течност ПРЕМИНАВА ПРЕЗ МЕМБРАНИТЕ на спирачните казанчета.
Обяснявам - на спирачното казанче отгоре има капак и мембрана. Под мембраната има спирачна течност, а над нея има въздух с атмосферно налягане. Мембраната представлява преграда между течността и околния въздух, като функцията й е да "пружинира", за да компенсира промяната на нивото на течността.
Въпросната течност беше преминала ПРЕЗ мембраните на ВСИЧКИТЕ МИ МОТОРИ и започна да излиза през капаците на казанчетата. Досега не ми се беше случвало боята на казанчетата да се повреди, тя все пак е малко по-устойчива. Е, налюпи се...
Освен това във вътрешността на казанчетата се появиха ЯЗВИ, които преди това ги нямаше! Не съм малоумен, не съм немарлив. Когато сменям течност, проверявам всичко обстойно, изчиствам с микрофибърна кърпа (да не падат власинки) и т.н., и т.н. - говорим едва ли не за вманиачаване. Досега никога не съм имал язви в казанчетата, а се появиха само за 1-2 седмици.
Два спирачни апарата ми блокираха, а са обслужени тази пролет! Обслужвам ВСЯКА пролет, по един и същи начин. Използвам високотемпературна грес от 470 лева килото... Гумичките бяха АУТ. Капачетата на щуцерите за обезвъздушаване се разкапаха. АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ, които бяха близнати от това чудо на гаражната химия. Някои са 12 годишни, други едва на две години... Всички, до които се докосна тази гняз се разпаднаха!!!
Спирачна помпа на една година се разтече малко след като смених течността с въпросната БОШ...
Досега никога не ми се беше случвало да капне капка върху пластмасата на скутера и да остави следа. Е, този път пластмасата стана ГРАПАВА и се разяде, въпреки, че избърсах точно една секунда, след като капката капна...
За да се убедя 100%, направих експеримент - жертвах две чисто нови нивопоказателни стъкла (немски), по 16 кинта бройката, като ги потопих в две шишенца спирачна течност. Едната беше въпросната БОШ, а другата - ФЕРОДО (която си купих, за да подменя БОШ-а). Познай какво се случи - на третия ден вложката, която придържа стъклото беше станала на парцали... При пробата с течност ФЕРОДО вложката нямаше никакви следи. Да не говорим, че такова стъкло съм го киснал близо година в течност ФЕРОДО точно, за да се убедя, че няма да поддаде...
Направих експеримента в деня, в който написах първия пост. Довечера ще ги снимам, за да видите за каква гняз говоря.
Остана ми около или малко над половин литър. Ако някой иска да си прави експерименти - подарявам я!
Бах му мамата, такова чудо не бях срещал! Споделям информацията, за да не изгори някой друг като мен.
Похарчих няколко стотачки да сменям гумички, цилиндърчета, казанчета и помпи... кой знае още какво ме чака...