.:: www.MotoForum-BG.coм ::.

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Бъдеща покупка на мотор  (Прочетена 64817 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nikknot

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
  • Кара: Yamaha YZF-R1 2004 - Yamaha YZF-R1 2008
Бъдеща покупка на мотор
« -: януари 23, 2017, 09:55:07 am »

Първо преди всичко здравейте на всички ЯМАХАРИ.Както съм написъл в темата търся помощ при първата покупка на мотоциклет от марката ЯМАХА с предпочитания към моделът R1(Модел след 2003).Бих искъл да попитам за места където бих могъл да видя евентуално обяви.(Cars.bg и Mobile.bg) ги гледам постоянно през последните две седмици но някак ми се иска ако може изборът да се уголеми защото от предлаганите там или цената или годината на производство нещо не ми допадат :)Същото така съжалявам ако вече е писано в друга тема но както ще разберете нямам опит в тази област.Преди да почнете с до болка познатите ми изрази от сорта на "ти не си добре,или ще се самоубиеш на първия ден или ще убиеш някой друг" моля спестете ги :) знам и усъзнавам какво ми предстой при първото ми качване на един от най-сериозните мотори изобщо,все пак да кажа за мен че по-принцип се имам за отговорен човек,на 28 години съм и знам какво е отговорност(под първо качване на мотор не броя няколкото хиляди километра на скутерът ми).Искам също така ако някой му се занимава да драсне някой ред евентуално за нещо повече което трябва да се гледа когато се взима мотор втора ръка.Все пак ще отделя между 6000-7000 лева за такъв и последното което би ми се искало е от магазина да се озова в сервиза :)Преди да предложите за съжаление нямам много приятели с подобни машини а и малкото който имам са доста заети и едва ли някой би могъл да отдели цял ден за да дойде с мен на оглед на мотора.

Огромно благодаря предварително на отзовалите се :)
Активен
Everybody dies but not everybody lives

<3 R1

kiko22

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1079
Re: Бъдеща покупка на мотор
« Отговор #1 -: януари 23, 2017, 10:15:46 am »

Преди да почнете с до болка познатите ми изрази от сорта на "ти не си добре,или ще се самоубиеш на първия ден или ще убиеш някой друг" моля спестете ги :) знам и усъзнавам какво ми предстой при първото ми качване на един от най-сериозните мотори изобщо,все пак да кажа за мен че по-принцип се имам за отговорен човек,на 28 години съм и знам какво е отговорност(под първо качване на мотор не броя няколкото хиляди километра на скутерът ми).

Не знаеш и не осъзнаваш!Да гледаш клипчета в Ю туб или да те повози приятел е едно,а да подкараш сам такава машина е съвсем друго.Щом предварително сам зачекваш този въпрос,значи и други хора са ти го казвали и то неведнъж.Щом единствения ти опит на две колела е на скутер,моя съвет е наистина да помислиш сериозно по въпроса.На теб дори и 600 кубиков спортен мотор ще ти е силен,а какво остава за 1000-ка със 180 коня.Може да ти звучи банално и клиширано,но наистина си трябва сериозен опит,за да си адекватен на такава машина.При нея нямаш време да мислиш кое как да направиш.Всичко трябва да е абсолютно обиграно като дишането и дъвченето на дъвка.Според теб имаш ли нужното ниво?!Не подценявай машината и най-вече не надценявай себе си.Залогът е твоя живот!
« Последна редакция: януари 23, 2017, 10:30:45 am от kiko22 »
Активен
Всеки умира,но не всеки живее!

Гошко

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2900
« Отговор #2 -: януари 23, 2017, 12:37:54 pm »

Остави детето да се наиграе. Един повече или един по-малко... все тая.
Активен

kiko22

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #3 -: януари 23, 2017, 01:03:57 pm »

Остави детето да се наиграе. Един повече или един по-малко... все тая.

Е как може интелигентен човек като теб да говори по подобен начин?!!Що за цинизъм?!Къде е идеята за братство и взаимопомощ между мотористите?!Та нали това е единственото,което ни обединява и ни спасява от негативното отношение на обществото.
Имаше една реплика на Павел Попандов  от филма "Оркестър без име" : "Нали в музиката немаше такива неща?!Ако е въпроса за кал и да се прави мръсно,аз това си го имам и в сервиза...Що ша напускам и ша ставам музикант?!"...
Анадънмо?Не бива така...
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8432
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #4 -: януари 23, 2017, 01:33:36 pm »

Според мен е поредната провокация. Как пък мине се не мине време и се намира все някой скутерист да скача веднага на R1.

И тук се сещам за онзи виц, дето летец-изтребител и танкист се надхващали на кого бойната техника е по-екстремна. Та разбрали се значи да се повозят един други и да решат спора. Пръв танкистът качил да вози с танка летеца. Подкарал по полигона яко, минавал на скорост през какви ли не оврази, баири, минал по дъното на микроязовира... А бе екшън с две думи. Приключили и летецът казал:
- Не беше зле. Айде сега аз да те повозя на МиГ-а.
Качват се те на 29-ката и онзи му дава ръчка. Това лупинги, тона, форсажи, свредели... Каквото се сетиш. Приземяват се и летецът пита:
- Е, как беше?
 Танкистът отговаря:
- Честно казано, не знаех, че самолетът може такива неща. Ама и аз научих нещо за себе си, което до момента не знаех - че мога да акам с гъза нагоре. ^-^ ^-^ ^-^
Активен
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

dirtlego

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 919
  • Кара: Ducati Diavel
  • Ducater
« Отговор #5 -: януари 23, 2017, 01:43:41 pm »

Веднага му скочихте отгоре.  :director:
Оставете го да си мине по реда, вие на 28 г. не сте ли били? Предполагам всеки от нас би се вълнувал, ако минава от скутер на R1.
Активен
It's nice to be important, but it's more important to be nice.

kiko22

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #6 -: януари 23, 2017, 02:12:24 pm »

Веднага му скочихте отгоре.  :director:
Оставете го да си мине по реда, вие на 28 г. не сте ли били? Предполагам всеки от нас би се вълнувал, ако минава от скутер на R1.

Ха...   ??? Разбира се,че никой не може да му забрани,човека е на цели 28 години...Отдавна е навършил пълнолетие...Само се опитвам да го предупредя,точно защото съм минал по тоя път...И пак моето не беше скок чак толкова в дълбокото... ;D От ИЖ Юпитер 5,на Хонда CBR1000F3-все пак е спорт-турист със 135 коня,а не супербайк със над180...Макар че ако имаше тогава толкова мощни байкове и аз имах парите,не се знае знае ли се...  ;) ;D ;D Но както казва Ивчо,нещо много фалшиво изглежда...Макар че провокация?! От кого и за какво?И без това нямам друга работа... :cheers:
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #7 -: януари 23, 2017, 07:09:06 pm »

Провокация имах предвид за да живва форумът. R1 винаги е била повод за подобни изказвания. Спомням си, че бях чел някъде като малък, как в Европа са забранили в началото да се внасят японски машини с кубатура над 500. Щото юропейците започнали масова да се очистват с по-мощните машини. Колко е вярно нямам представа. просто такъв спомен ми е останал. Но ако е било вярно, сигурно е имало защо.

П.П. Към автора на темата. В българския език не съществува думата "предстоЙ". А пък след "към" и "на" се използва краткият член.

П.П.2 Иначе, първосигнално можеш да провериш и в този сайт https://www.olx.bg/avtomobili-i-avtochasti/mototsikleti-atv/q-yamaha-r1/
Активен
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

apollo11

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 556
  • Кара: TDM900
« Отговор #8 -: януари 23, 2017, 08:03:57 pm »

Стига сте давали акьл..! Ако иска и може, нека и совалка да подкара, тькмо ще разбере дали може да ака с гьза нагоре!
Впечатление ми прави,че все повече хора не могат да пишат правилно...
Щом правописа куца, не искам да мисля за другото..
П.с.
И правя разлика при писане От телефон и неспазване на правилата за правопис на български език..

Кьм автора, почети из чуждите сайтове, погледни обяви в немското мобиле и на Острова - поне половината обяви са с "change engine".. ;)
П.с.с.
Готов ли си за поддрьжката,разхода? Екипировката не е като при скутера,знаеш предполагам..
Активен

kiko22

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #9 -: януари 23, 2017, 08:37:40 pm »

Стига сте давали акьл..! Ако иска и може, нека и совалка да подкара, тькмо ще разбере дали може да ака с гьза нагоре!

Абе нали да се намираме на приказка и да убиваме скуката през студените зимни дни...  ;D ;) А пък от друга страна нали иска мнения и съвети?!  ;D  :cheers:
Активен

китан

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1424
  • Кара: изтребител
« Отговор #10 -: януари 23, 2017, 09:36:02 pm »

като си набележиш мотор,пиши тук.все някой колега ще е наблизо и ще ти помогне в огледа.е ще почерпиш по бира,ма поне няма да вземеш някой дарак.
Р1 са три модела от 2004,2005,2006.аз лично бих купил тоя от 2005 ако исках Р1.

имам 2 мотора единия е 600 другия е 1000

с 600 може по няколко дни да не изпадна в ситуация
докато при последното ходене до Монтана (от Берковица съм-23км)
щях да умра 4 пъти

не ме разбирай погрешно,щом искаш Р1,купи си го,живота си е твой.
но поне в началото го покарай леко да му посвикнеш,че тия мотори пият кръв
Активен

apollo11

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #11 -: януари 23, 2017, 10:12:02 pm »

щях да умра 4 пъти
,че тия мотори пият кръв
ами, ти си го казал.. въпреки че теб не те слуша главата, ма тоя път мноу на място сравни кубатурите  :beer:
Активен

nikknot

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
  • Кара: Yamaha YZF-R1 2004 - Yamaha YZF-R1 2008
« Отговор #12 -: януари 24, 2017, 01:38:08 am »

(съжалявам за начина по който ще напиша този отговор но просто не се сдържам - ха ха ха) :D що ли не се учудвам от отговорите нещо !? ти фанеш та питаш за нещо те започват да те ядат с дрейте (българска раота - нормално)Първо до няколкото написали в отговорите - НЕ ПОДЦЕНЯВАМ машината.Не ме е страх но не я й ПОДЦЕНЯВАМ.Второ - ГОШКО - един повече или по малко тук си напълно прав само дето много искам да те питам нещо.Ти някфа гаранция имаш ли че като си легнеш довечера утре ще се събудиш ?(да го не възприемете това като заплаха само :) )Въпроса ми е някой има ли някаква гаранция от някаде дадена,че днеска не му е последния ден ? Че днес като легне утре ще стане ? Нямата разбирасе и няма да имате....Всеки живее така както иска ама айде да не влаам в такива мотивационни глупости. ТРЕТО - от 20 отговора - 2 по темата - ЯКООООО(за което благодаря на отговорилите по темата момчета).За недоразбралите от заглавието на темата исках инфо при огледа на самият мотор преди закупуването му а не глупостите от рода на това за самоубийството и прочие.КИТАН мерси за отговора - качвал сам се на 600 и на 750 но просто самите мотори са ми малки като размери :) 1,89 съм висок и не е особено красива картинка като седнах на тях(все пак всеки човек гледа в малка степен и естетиката на нещата), и друго доста важно което всеки блогър споделя е че трябва да ти е и до някаква степен трябва да ти е удобно и комфортно на самия мотор а не да се чувстваш като наказан на него и да си се прегърбил и свил постоянно.Друго нещо - имам колега който като мен не се беше качвал на пистов мотор и отиде директно и си взе 600.Сподели ми че за по малко от месец му е писнал и го е било яд че не е взел 1000 и напълно искренно ме посъветва да взема директно 1000 а не по-малък и после на по-голям.Относно отговора на Apollo11 - за поддържането и разходите не съм много сигурен.Това което ще напиша не го приемайте като хвалба или като начало на сравнение - работя разбира се и месечния ми доход е 1000-1100 лева чисто(може и повече зависи от месеца).Не съм семеен и нямам много странични разходи.Надявам се ако някой прочете това да каже дали би била достатъчна сумата за тази цел нищо че аз лично смятам че е достатъчна.Ето и една малка сметка която си правя аз - общо 9000 лева имам към момента.Горе долу гледам мотори до 6500 не-повече.Като гледам цените на екипировката,застраховка,преглед и другите консумативи който е почти длъжно да се сменят,че сумата от 3000 ще ми е достатъчна след закупуването му за начало.....Някой ако мисли че няма да е достатъчна да направи забележка бих се радвал ако има нещо което съм опуснал и ми се каже :) Опс бех забрайл нещо....

Защо си мислите че при покупката на такъв мотор и без опит първото нещо което ще направя е да му тествам максималната скорост или с колко ще мога да "легна в някой завой",че ще тръгна да го "ръчкам и изправям на всякаде" ? Никой не го е написал никаде но текста в отговорите ме навяват тези ваши мисли....
Нима не мога да взема големия и супер мощен мотор и първите 2-3 или повече месеци докато му свикна да го карам нормално ? да не го вкарвам в повече от 3-4к обороти и да го возя на 2 максимум 3 предавка или на 5 с 70-80 км/ч ? (леле тоя отговор стана като роман).Колко от вас са направили това което аз съм решил да направя ? и колко са успели или са се провалили ?Това че някой чул недочул нещо и веднагаааа - хоп на новака с мисълта за R1.Както и да е :-) дъвчете си устите и си уплътнявайте времето с още такива отговори(много ме кефят btw).Ако някой може да даде още нещо по темата ми за евентуално магазини или сайтове или за това какво трябва да се гледа преди вземането на мотора - Бих бил благодарен за помощ :)
« Последна редакция: януари 24, 2017, 02:04:36 am от nikknot »
Активен
Everybody dies but not everybody lives

<3 R1

Гошко

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2900
« Отговор #13 -: януари 24, 2017, 06:54:58 am »

Добро утро от мен!
 ;D
Активен

китан

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1424
  • Кара: изтребител
« Отговор #14 -: януари 24, 2017, 07:33:18 am »

1000 не е по голям от 600.просто 1000 е много по сложен за управление,МНОГО.
НО,ако те кефи ускорението и нямаш намерение да се учиш да залягаш по завоите вземи си 1000.просто внимавай много,че набираш по-бързо от колкото спираш и на пътя е пълно с идиоти.повечето колеги загиват щото някой е изкочил ненадейно пред тях,имай го в предвид.

тия мотори не търпят компромис с консумативите.
искат само най-доброто и съответно и най-скъпото
с малко дебнене из нета и нацелване на правилните марки около 1000 лева ще са ти необходими да започнеш сезона

какво да гледаш при покупката
оригинални разцветки и оригинална боя по спойлерите.
в чужбина ги карат по пистите със спойлери за писта и така оригиналните са като нови.тук ги купуват като топъл хляб ;D ;D ;D ;D
скоростния лост и задната спирачка за износване
няма начин да са на 20 000км и да са износени
капаците на двигателя и балансьорите на кормилото за надраскване
сигурен симптом че е срещнал асфалта

всичко по мотора трябва да работи на 6,без изключение
да завива еднакво лесно на ляво и на дясно

сигурно забравям доста неща,нека колегите ме допълнят,че нямам време сега.
ако имаш още въпроси,питай
Активен

apollo11

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #15 -: януари 24, 2017, 08:07:39 am »

Е, ми то гумите му са само 1000 лева..и заюинават страааашно бьрЗо!
За.екипировката нищо не чухме, майната му на огледа!
Искаме да се множим мотористите, не да мрат новаците по пьтищата, затова пак да питам - екипировката!?
Па и 1000ка, щял да я кара на 5та с 50!!  :notworthy:

Китан зачекна какво да гледаш..обаче мпс само с гледане не става, трябва и да се подкара..затова поизчалай да се пооорави времето - сьедимитрл,скорости,спирачки се тестват не само с поглед.
Активен

apollo11

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #16 -: януари 24, 2017, 09:32:33 am »

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=237769145&isSearchRequest=true&scopeId=MB&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&usage=USED&minFirstRegistrationDate=2004-01-01&maxFirstRegistrationDate=2005-12-31&makeModelVariant1.makeId=26000&makeModelVariant1.modelDescription=R1&pageNumber=2

с намалена мощност..
ако се разровиш, няма мотори под 3500 евра и под 50000 км ;)
сравни състоянието,километрите и цените, за да знаеш какво да гледаш тук.
друго което може би не знаеш, немците са доста стриктни към измамите, та затова от тук може много добре да се ориентираш за всяка модификация и цена  ;)
Активен

kiko22

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #17 -: януари 24, 2017, 11:03:55 am »

Сега,пичага,не се впрягай чак толкова.Нормално е по-старите и опитни мотористи да се опитваме да поучаваме по-младите и неопитни.Правим го отчасти за да ви предпазим,отчасти да покажем колко сме опитни и колко знаем. ;) ;D А и ти сам провокира такива изказвания и съвети още с първия си пост.Както и да е...
Какво да гледаш...Ами на първо място разучи всичко за марката и модела,който си решил да купуваш до най-малката подробност-разцветки,форми,особености и прочие...Опитай се да намериш информация по форумите за характерни особености,слабости и дефекти на модела и провери първо тях при огледа.Съвета ми е да гледаш машината да е пълен оригинал или максимално близо до оригинала,пък ти после си я боядисвай и тунинговай колкото щеш.Макар че,както каза Китан,мотора може да е като нов откъм спойлери,а да му е взет огъня по пистите...
Започни с общ поглед на машината-изглед,стойка,съостност.Погледни я отпред,отзад и огледай за криви или посукани елементи.Изправи кормилото и клекни отзад или отпред и виж гумите дали са в една линия.Ако километража показва малко километри и собственика твърди,че са реални,огледай борда на джантите-ако са наранени на много места,това показва,че гумите са сменяни много пъти,следователно е навъртял километри.Също така индикатор може да ти бъде донякъде радиатора-ако тук-там има криви пластинки,добре.Но ако целия е с изкривени и огънати ребърца,значи си е покаран бая.Огледай коловете за теч на масло.Хвани дисковете на предната спирачка здраво и се опитай да ги мърдаш напред-назад и настрани-не трябва да има луфт.Накарай собственика да наклони мотора на ляво както е на пачия крак докато се вдигне задната гума.Хвани задната гумас две ръце и се опитай да я мърдаш наляво-надясно.Не трябва да има луфт.Ако има,опитай се да установиш дали е лагер на шарнира или втулки и лагери на оста.При всички положения ако има луфт не е добре и също показва,че мотора си е каран доста или е имало предни и задни гуми...Искай преди да идеш на оглед,мотора да не е загрят,а да е студен.Запали двигателя и слушай за шумове и тракания.Огледй доколкото ти е възможно двигателя за течове.Докто е още студен,подай му газ (не до прекъсвач) и гледай какво излиза през ауспуха.Може да изпуши черно-сивкав пушек,но не и синкаво-бял.Да не се объркаш от парата и конденза,които излизат при по-студено време.Докато работи двигателя,стисни и пусни няколко пъти съединителя-разликата в шума на двигателя не трябва да е голяма или изобщо не трябва да има.Всичко по таблото трябва да работи.Светлини,габарити,мигачи,стоп-също.Хвани задния зъбак и се опитай да го мърдаш напред-назад.Луфт не трябва да има.Огледай зъбите на зъбака-не трябва да са изпилени и криви от едната страна.Кто го подкараш,трябва да е на достатъчно прав и широк път,за да можеш да включиш поне до 3-та предавка.Предавките трябва да влизат плавно и прецизно.На втора подай интензивно,но плавно газ,като внимавш да не се изправи мотора на задна гума.Не трябва да изключва предавката.Мини на висока предавка с малка скорост и виски обороти и подай газ,като се ослушваш за боксуване на съединителя.Опитай се да спреш плавно,но интензивно и се ослушвай за вибрации.Ако има,най-вероятно са криви дискове,разбити лагери на трипътника или напълно износени накладки.Засега толкоз.

П.П. Всички тия обяснения няма да имат никакъв смисъл,ако нямаш нужния опит.Затова ако го нямаш,по-добре намери приятел с такъв и гледайте двамата.Успех!
« Последна редакция: януари 24, 2017, 11:22:05 am от kiko22 »
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #18 -: януари 24, 2017, 11:32:38 am »

съжалявам за начина по който ще напиша този отговор но просто не се сдържам - ха ха ха...

Продължавам да мисля, че темата е провокация. Ако не е... Още по-зле. Винаги ми се е струвало странно желанието на човек да се впуска в спринт преди да се е научил да ходи що годе нормално. Просто няма как да стане. Който е гледал малко дете, знае - падането е неминуемо. С моторите обаче е далееееч по-болезнено. Едно невинно преминаване през дупка или легнал полицай и неволно навиване на газта на такава хилядарка е пратило сума народ в болница. А и те са имали намерението да карат внимателно в началото. Просто този мотор не е за бавно каране.
Та затова ги приказваме тези неща. Онзи твоят приятел, дето му е умаляла 600-ката за един месец, може и да е роден талант. Ама едва ли се е научил да вземе нормален завой като хората за това време. Примери бол. Освен това обикновено жените избират машините по външни белези - форма, цвят и т.н. Ако си се навил да ставаш моторист, можеш да си вземеш всякакъв друг вид мотоциклет, който хем ще отговаря на ръста и теглото ти, хем ще върви бързо, но няма да е толкова сприхав. Туристите и шосейните ендура са такива мотори. И ще те научат какво е да си моторист наистина. Пък после, вече придобил опит, ако не са ти влезли в кръвната група, можеш да си вземеш и пистарка. Ама поне ще си подготвен донякъде.

П.П. Пиша ги тези работи в случай, че темата не е провокация. Имам си и друга работа, но ако мога да помогна с нещо някой да не се пребие, предпочитам да си кажа мнението по въпроса. Наистина никой не може да бъде сигурен дали ще се събуди на другата сутрин. Но пък със сигурност човек може да се прости със здравето и с живота си, ако сам си търси белята неподготвен с подобни мотоциклети.
Активен

Moni

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 874
  • Кара: XL 700
« Отговор #19 -: януари 24, 2017, 06:58:41 pm »

Тези думи все още не мога да си ги редактирам.''За един месец му омаля 600.''Честно. :violent:Колкото и да ти е приятел тези думи може да произнесе единствено човек,който не знае какво говори или знае на кой да го говори.Сигурно днешната младеж е прескочила таланта за,който спомена ''ivchtor'' и се раждат направо пилоти.Много бих се радвал на края на сезона да пишеш в същата тема нещо от рода на-''Ей капути добре,че не ви послушах за избора на мотор.Цял сезон карах и се кефих на воля събирайки много положителни емоции.Не ми давайте акъл защото виждам,че нямате.''
Активен

Страницата е създадена за 0.179 секунди с 24 запитвания.