Автор Тема: Какво направих когато нямаше какво да правя  (Прочетена 6254 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • Публикации: 8462
  • E няма такъв кеф!
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
Преработих си таблото.
Изглеждаше така

Причината за преработката беше отказът да работят километражът и оборотомерът. Идеята беше да запазя всички останали функции на таблото, като сменя само неработещите уреди. Тук в играта се включи братският китайски народ с ето тези два уреда

Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
Re: Какво направих когато нямаше какво да правя
« Отговор #1 -: март 19, 2017, 12:07:54 am »
Както се вижда, уредите са предназначени за външен монтаж. Поръчах ги малко на око, като имаше известен риск нещо във вътрешността на таблото да им пречи. Корубите им са метални и неразглобяеми. Поне без да заприличат на гъз, де  ;D

Първоначално трябваше да им намеря точните места в корубата. Получи се това

В средата между уредите се вижда мястото за монтаж на показалеца на предавките. Той представлява мониторче, качено върху една доста обемиста платка като за това табло. Някаква стара японска технология. Китайците ги правят в момента далеч по-компактни ;D Пак карах по спомени, понеже платката си остана вързана на кабелите върху мотора, а пък той си остана в гаража на другия край на града. Аз безчинствах с таблото вкъщи  ;D
Дойде ред да се определят точните места за отворите в циферблата. Задачата беше малко сложна. понеже нямаше как да меря директно с него, щото от задната му страна си стоеше уредът на бензиномера. Затова прибегнах до хай тек изпълнения  ;D

Кръговете ги наместих върху стъклото с вградените под него уреди. После на тяхно място сложих циферблата и върху него с няколко паса наместих други два кръга, така че да влязат в съосие с тези на стъклото

I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #2 -: март 19, 2017, 12:17:57 am »
За очертаване на точните места помогна и жената, без да знае  ;D

Нещата взеха лека - полека да се получават

Циферблатът обаче беше жив зян и се налагаше запълване на канала при присадения плексиглас заради стария оборотомер. Това пък от своя страна, както и заради заличаването на старите символи, налагаше и нова боя. Тук падна бая играчка.

Получи се така

Можеше и по-добре, ама като за първи път горе - долу бива  ;D

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #3 -: март 19, 2017, 12:30:59 am »
Както и предполагах, платката на показалеца на предавките си показа рогата. Оказа се малко по-дълга, отколкото ми се искаше, при което минах на план "Б". Наложи се да скъся малко светловода за нощната подсветка на дисплея за предавките и леко да поизпиля платката. Не се гордея мого с този подход, ама друг начин нямаше. В крайна сметка се намести почти както го е измислил Туранага  ;D За сега дисплеят няма да свето нощно време, както и бензиномерът. За тях имам друга хрумка, ама по-нататък ще я пробвам на практика.

Вече с вързани токове

На заден план се виждат подменените уреди за зареждането и за температурата на двигателя. Преди бяха часовници, които също не работеха много добре. Сега са дигиталки. Дето се вика, 20 и 21 век ръка за ръка  ;D

Оборотомерът даже работи

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #4 -: март 19, 2017, 12:50:54 am »
Километражът обаче не тръгна. Оказа се, че хем му е скъсано жилото долу при охлюва, хем и охлювът не работи. Самият охлюв се оказа завъртян нагоре, което се е случило при последната смяна на предната гума. Понеже така или иначе старият километраж беше отказал да работи преди смяната на гумата, въобще не съм обръщал внимание как са монтирали системата. С две приказки са си оставили ръцете. Охлювът явно ще го сменям, жилото също. Гумата я сменях в онзи сервиз за гуми на Сточна гара, дето уж повечето са и моторджии. Винаги сменям там гумите и на моя и на жена ми на мотора. За пръв път обаче се случи издънка, дето ще ме вкара в още разправии. Ама майната му. Очевидно човек трябва да им виси на главите докато си вършат работата, иначе стават фалове. Сево вчера ми разправяше, че са му идвали няколко човека с прецакани охлюви точно заради гумаджии. На моя жилото чак беше застанало под прав ъгъл при охлюва  :violent:

Неактивен ХХХ

• Hero Member
  • Публикации: 1118
  • Родих се изморен и живея за да си почивам:)
  • Кара: скутер WANGYE GRACE 150cc и мечтае за още нещо
« Отговор #5 -: март 19, 2017, 12:18:25 pm »
Като за "направи си сам" е станало добре :)От цялата история най-много ми хареса моментът "......аз безчинствах с таблото вкъщи......." ;D
След всяко надолнище идва нагорнище.

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #6 -: март 19, 2017, 01:06:19 pm »
Аз издирвах оригинално табло, обаче намирах само някакви изтормозени екземпляри с неясно състояние по електриките в тях и при това за по-малките версии двигатели. Бях купил едно за предишния модел, което беше с нарязани кабели и щеше да падне работа за да се разбере кой кабел за къде е точно. Имам предвид тези за показалеца за предавките. Освен това "новото" табло изчезна някъде и жена ми упорито мълчи какво се е случило с него ;D

П.П. Темата е отворена за показване на всякакви подобни издевателства ;D

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #7 -: март 21, 2017, 10:23:18 am »
Такаааа...
Охлювът беше в отчайващо състояние. Крачетата, дето прихващат въртеливото движение на джантата, така бяха приплеснати към основата си, че едвам ги извъртях пак настрани. "Новият" ми охлюв се оказа с една идея по-голям външен диаметър и не се побра в гнездото. Минах на план "Б" естествено и от двата охлюва сглобих един, който вече работи. Заради некадърното изпълнение на онзи гумаджия, сега издирвам жило, че на моето бронята е пречупена и ще къса жилото, ако дам да ми направят афтърмаркет. Ама и намирането на ново жило е играчка. От страната на охлюва капачката е с външна резба, а такива по магазините не се срещат. Дал съм заявка на едно място, пък да видим. Ще отскоча и до Микрон, току виж успеят да присадят моите накрайници, ако нямат техни такива.

Неактивен kiko22

• Hero Member
  • Публикации: 1079
« Отговор #8 -: март 21, 2017, 01:47:32 pm »
Не знам за теб,но аз винаги си свалям търкалетата на мотора сам и тогава ги нося на гумара да им смени гумите...Естествено,през цялото време съм му на главата и всичко минава през ОТК... ;) ;D
Иначе това,което си сътворил,не е зле за аматьор...  :bravisimost:
« Последна редакция: март 21, 2017, 01:50:17 pm от kiko22 »
Всеки умира,но не всеки живее!

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #9 -: март 21, 2017, 03:56:59 pm »
Благодаря :cheers: Темата я пуснах да се пълни с подобни изпълнения, ако някой въобще се занимава с такива неща, де.
А пък за гумите си прав, че твоят вариант е най-добрият начин да не се вкарваш във филми. Обаче аз няма къде да си оставя мотора разколачен. В момента е в гараж, където има възможност, но пък гумите все им идва времето за смяна през лятото, когато вече съм освободил гаража. Та затова ходя с мотора директно в гумаджийницата. Следващия път обаче ще нося и Шпагина  ^-^

Неактивен Гошко

• Hero Member
  • Публикации: 2931
« Отговор #10 -: март 22, 2017, 09:44:16 am »
Бая се замислих дали изобщо да напиша нещо, обаче не мога да се сдържа и ще напиша две неща.

Първо... ако трябва да съм учтив, ще кажа едно сподавено "браво". Ако трябва да съм честен, ще кажа "Ама много грозно бреее!" Нямаше ли фрезичка или лъкче нещо за тия отвори? Пък боята с четката ли?

И второ: Е, като смениха гумата, къде ти бяха очите да не видиш, че са скапали охлюва?
Честно, като видя такава изработка и не ми става кеф.

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #11 -: март 22, 2017, 08:02:45 pm »
Благодаря за градивната критика  :cheers:
С фрезичка реших да не пробвам, понеже материалът е на незнайно колко години и имаше опасност да се спука. За целта работих на принципа множество малки отвори с дрелката, един до друг. После загладих ръбовете. Това, което прави отворите да изглеждат така наръбени, е изолирбанд от задната стана, който малко се позакъса  ;D Боята я нанасях със спрей. Тук верно съм аматьор, макар че имам и по-добри изпълнения ;D Малко дебела стана заради заличаването на канала от предишния присаждан оборотомер. Както и да е. На живо не е толкова зле ;D Нямам работилница и всичко правя кажи - речи на коляно.
Днес ми направиха жило за километража и съответно го тествах. Понеже охлювът е разчетен за табло, което е до 240 км/ч, а пък новия часовник е до 180, показва вярно до 140. След това започва да вкарва грешка. Пак е по-добре от предишния. Той работеше вярно до 80 км/ч и след това ставаше чудо. В началото като взех мотора, му изпълвах километража до 160, а отазад разни таралясници ми светкаха да се махам ;D Оказа се, че съм карал реално със 110 ;D ;D ;D
Та за сега толкова от мен.

П.П. За гумата и охлюва. Аз обикновено гледам какво правят. Обаче охлювът трябва малко старание за да си пасне на мястото. Щом не ми е направил впечатление, явно е изглеждал добре сложен. Вчера като си махах колелото за да оправям бакиите, ми направи впечатление, че оста не беше добре стегната. Болтовете на планките, които стягат оста от долната страна на коловете, също ми се сториха не добре стегнати. После при монтажа установих, че на охлюва му трябва много малко усилие при не добре стегната ос, за да се извърти на ебем ти страна. Онези като мен стягат на усет, но при мен не мръдва. Все пак съм практикувал върху Чавдари и БТР-и  ;D ;D ;D
« Последна редакция: март 22, 2017, 08:10:18 pm от ivchotr »

Неактивен kiko22

• Hero Member
  • Публикации: 1079
« Отговор #12 -: март 23, 2017, 12:05:57 am »
Ма цялата тая галимация върху Сузукито 1100F ли е? И като се сетя в колко теми си го давал като пример...Пък то ни вървенето му можеш да изчислиш,ни разхода... ^-^ ^-^ :cheers:
Всеки умира,но не всеки живее!

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #13 -: март 23, 2017, 10:26:43 am »
Ма цялата тая галимация върху Сузукито 1100F ли е? И като се сетя в колко теми си го давал като пример...Пък то ни вървенето му можеш да изчислиш,ни разхода... ^-^ ^-^ :cheers:

Сузукито е "Е"  ;)
Разхода го изчислявам лесно, защото предишните собственици са монтирали допълнително велосипеден километраж, който отчита изключително точно както скоростта, така и изминатото разстояние. Него съм го засичал с друг мотор в движение с всякакви скорости и съм сигурен, че е точен. Той ми е и еталонът, по който сравнявам китайщината.
А пък го давам за пример, щото си е истинска машина, макар и на почти 35 години и въпреки всичките аматьорски доработки върху него  ^-^

П.П. Цялата галимация я сътворих, защото ме дразнеше предишния вид на таблото. Сегашните показания на километража също ме устройват, защото аз така или иначе не карам с повече от 160 км/ч. Винаги мога да му туря и друго табло. Освен това подсветката на новите часовници е вградена в тях без опция да се подменят лампите, диодите или каквото там са им набучили да свети. Та като изгорят един ден, със сигурност ще има подмяна. Ама и като се има предвид, че двата уреда излязоха къде 30 лв общо, какво има да ги мисля. Сега поне всичко е прогонено.

Неактивен Гошко

• Hero Member
  • Публикации: 2931
« Отговор #14 -: март 23, 2017, 03:33:48 pm »
...предишните собственици са монтирали допълнително велосипеден километраж, който отчита изключително точно както скоростта, така и изминатото разстояние...
...аз така или иначе не карам с повече от 160 км/ч...

Бааах... амчи ако има такива колелета, дето дигат по 160, аз що давам пари за бинзин?
 :o  :P  ^-^

Шегувам се де.

Встрани от майтапа - мой приятел наскоро сменя табло. Има цели комплекти (скоростомер, оборотомер, индикатор за бензин, индикатор за скорости, мигачи, неутрална и т.н.) за по 60-80 лева, а от Китай излизат по 40-50. Май е по-удачен вариант.
Това, което монтира приятеля ми ме впечатли! Мисля, че ако реши, може да го покаже и в тази тема. Мнооого красиво решение.

А относно точността - тя може да се настройва.

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #15 -: март 23, 2017, 07:08:59 pm »
Сигурно, обаче моите уреди са капсуловани. Не виждам как ще натягам пружини вътре или както там се регулира точността. Долу при червяка едва ли има начин.
Аз всъщност си бях приготвил друг материал за циферблата, който щеше да удържи на фрезата. Обаче уредът на бензиномера ми е хванат странно за оригиналния циферблат и ако се бях опитал да го махна, определено щях да го счупя. А пък той поне показва вярно и явно си съответства с нивомера в резервоара. Не съм много сигурен дали друг уред за таблото ще си пасне с нивомера. Както казах, сега всичко вече ми е прогонено и някой ден мога да сменя циферблата, за да стане работата съвсем както трябва. Този сезон обаче ще кара така. Тъкмо ще проверя доколко боята ще издържи на Слънцето.

П.П. Твоят приятел нека пусне историята на неговата преработка. Ще е интересно.