То и на динамометричните ключове човек не може да има вяра. Виждал съм как приятел къса с динамометрията болт, хем го беше сложил на средно усилие.
Aз на мойте им вярвам и то безприкосновенно използвам само - BETA Tools при това всяка година минават тариране .
Въпроса е че при ДУКАТИ стягането на Биелите е във много стъпки + контролен натег , като освен това има и обороти на въртене при затягане , по това време аз нямах Станок за затягане на биели към колянов вал на Дукати ( вече имам де но преди нямах ) и не съм изпълнил последна проверка след затягането.............
Стандартна стоманена биела
стъпка 1 - затягане на 35 н/м
стъпка 2 - отхлабване 1 оборот
стъпка 3 - затагяане на 23 н/м
стъпка 4 - затягане ма 35 н/м
стъпка 5 - затягане на 35 н/м + 35'
Контролно силово проверяване Ключът на 73 н/м нито един болт не трябва да мръдне
Титаниева биела 748R/749R/999R
стъпка 1 - затягане на 30 н/м
стъпка 2 - отхлабване 1,5 оборота
стъпка 3 - затагяане на 23 н/м със 60 оборота в мин
стъпка 4 - затягане ма 35 н/м със 30 оборота в мин
стъпка 5 - затягане на 35 н/м + 65' със 20 оборота в мин
Контролно силово проверяване Ключът на 75 н/м нито един болт не трябва да мръдне
при разглобяването установих че на проблемната биела единият болт беше на 68Nm при предписания , за проверка на затягането , то трябва да е в норми от 76 до 108......... говорим за 0,6кг/м грешка която най-вероятно е моя , поради факта че не съм проверил дали болтовете са стегнати във норми.....
Та както казах най-вероятно е грешката да е при мен........... но така или инъче , цилиндрите които купих от един Чех се каза че са с нарушен никасил , някой който ги е правил е поспестил материал от покритието , и сега се връщаме на стандартен диаметър