Здравейте колеги! След около 6 години неактивност и чакане да навърша години за А категория, сега дойде и моят момент да се завърна и да питам. Юни месец навършвам 24 години и вече що-годе мога да си позволя мотор. С това обаче ми изникват ред въпроси.
Да започнем с подготовката... Ако всичко е точно, април мисля да започвам курса. Въпреки че някои школи предлагат каска и ръкавици, аз мисля да се оборудвам със собствени. Така или иначе след курса ще ми се наложи да си купя. На първо време за курса дали ще са ми достатъчни каска, ръкавици, ботуши и наколенки/налакътници? Мога ли да мина без ботуши? Като си ги избирам да робувам ли на марки (Alpinestar) или има и други, които ще ме предпазват също толкова добре? Можете ли да ми препоръчате магазини в София, пък било то и само за проба, а после да ги поръчам изгодно от Louis примерно?
За каска първоначално гледах модели на Shoei (цени около 700 лева), после гледах Caberg в диапазон 250-300, а накрая шефът ми (спипвайки ме да гледам каски на работа

) ме попита каква е разликата между Caberg-а и неговата неизвестна за 80 лева? Вие какво ще ме посъветвате предвид, че ми предстоят тепърва доста разходи? 250-300 лева достатъчен бюджет ли са за прилична каска? Има ли тънкости или нещо специфично, което трябва да гледам при избор на каска?
Трябват ли ми високи ръкавици или тези до китката са достатъчни? Какво повече дават високите? На какво трябва да обърна внимание? Същото важи и за ботушите? Какъв би бил един добър ценови диапазон, в който мога да намеря прилични ръкавици и ботуши?
Дайте някакви насоки и за наколенки/налакътници? Или там особености няма?
Да стигнем и до мотора, за да определим подходяща екипировка... Почти тотален новобранец съм. Притежавал съм само един 50cc 2Т скутер докато навърша 18, като съм карал и 4Т такъв. Моята мечта е един ден да карам голям и лъскав хромиран чопър, но бюджетът ми засега не го позволява. Затова се оглеждам за naked или пистов, като съм отворен и за всякакви други съвети/предложения. Като бюджет засега съм си определил около 6 000 лева.
Да обясня и каква е идеята ми, за да се спрем и на конкретни примери. Моторът ще го карам през седмицата предимно до работа из София (работя в банка и може би ще трябва да мисля варианти за преобличане). Уикендите се разхождам и да речем се отдалечавам до 300 км от София. Не карам бързо, може би ще го карам до 140, макс 150 километра, но предпочитам да си е способен мотора, ако речем ми се наложи някое по-бързо ускорение/изпреварване. (Имал съм коли 90, 200, и 100 кс. и всички съм ги карал до тази граница)
Предвид че съм 1,90 висок и тежа около 105 кила, за да не изглеждам като магаре, яхнало овца, се заглеждам по Yamaha FZ1 N, Suzuki GSXR1000, Kawasaki ZX10 и т.н. Тези модели прощават ли грешки, понеже в началото все ще допускам такива?
Моля споделете съвети, мнения, имайки предвид че още само си чертая плановете и съобразявам бюджети, така че всичко е възможно да се коригира.