Автор Тема: преса за изправяне на колове и др.  (Прочетена 4188 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен rumensat

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 7
    • acs
  • Кара: Honda CBF250
преса за изправяне на колове и др.
« -: април 18, 2019, 11:58:14 am »
Имам HONDA CBF250 12500км , след като регулирах клапаните - с изпилване върху магнит на пуловете и микрометър, реших да направя преса за изправяне на предните колове. Но имам трудност с подпиращите части , пробвах с дървени но се пръскат от налягането.
след като ми направиха пластмасови подложки от инструментална пластмаса,
днес изправих колците перфектно под 0.1 мм кривина.
пресата работи идеално, единственотое че трябва да се разглобят.
крикът е 5 тона

следващото нещо е ойлер
« Последна редакция: април 18, 2019, 11:59:58 am от rumensat »

Неактивен Гошко

• Hero Member
  • Публикации: 2931
Re: преса за изправяне на колове и др.
« Отговор #1 -: април 19, 2019, 06:23:45 am »
Колега, поздравления за ентусиазма!

Обаче аз виждам лоши технически решения и любителски подход...
1. Тази "преса" явно работи по занаятчийския метод - "на око"... Евтин крик и две релси... къде е прецизността?
2. Този "ойлер" как работи? С натискане на мяхчето с пръст ли? И как е закрепена иглата? А какво се случва при движение с по-висока скорост с тази тръбичка?
И тази тръбичка от система ли е?

Неактивен rumensat

• Jr. Member
  • **
    • acs
« Отговор #2 -: април 20, 2019, 07:12:22 am »
не е на око при затягане всеки 0.01мм кривина прави невъзможно завъртането, освем това от горе има дупка за микрометър за краен тест. натискаш докато започне да се върти с еднакво усилие на 360 градуса.
ойлера работи с натискане на помпичката - прозрачното мехче
иглата е за кръвопреливане около 1мм в ясна дупка в пластмасата и не мърда изобщо но може да се закрепи и със скоба ако е необходимо, тестван е около 340 км - без проблем.

Неактивен rumensat

• Jr. Member
  • **
    • acs
« Отговор #3 -: април 21, 2019, 07:03:53 am »
освем това няма друго техническо решение в света за изправяне на колове и даже на машинни валове
явно нищо не разбираш от механика и инженерство може би си журналист или литератор.

Неактивен valentyno

• Hero Member
  • Публикации: 823
  • Кара: Majesty 400
« Отговор #4 -: април 21, 2019, 08:38:02 am »
Как беше....?  Вземам пуканките и сядам да чета...   ;D
Валентин Андреев

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #5 -: април 21, 2019, 09:02:19 am »
Ей ся, ей ся ша изригна...
 ;D

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #6 -: април 21, 2019, 09:38:08 am »
Колега, аз не съм инженер и никога няма да бъда. Това е невъзможно...
Ще си позволя да обясня защо за малко щях да умра от коремни спазми, породени от силния и непринуден смях, който ме споходи, след като прочетох тези 3 бисера:

1...след като регулирах клапаните - с изпилване върху магнит на пуловете и микрометър...

2... подложки инструментална пластмаса...

3...днес изправих колците перфектно под 0.1 мм кривина.
пресата работи идеално, единственотое че трябва да се разглобят.

По бисер N1 мога да кажа, че вместо "драснипалниклечица", казваме "кибрит". По същия начин устройството с магнит(на маса), дето си го гледал... се нарича шлайф.

Бисер N2 кърти миФки. Всъщност ти влезе в историята, човече!
Ашколсун!!!
Как влезе в историята ли? Ами напиши в гугъл "инструментална пластмаса" и... ще си първият, въвел този "термин". Гугъл ще индексира твоят израз на първо място... просто защото второ не съществува. И ще продължи да показва тази върховна глупост още бая време. Затова е хубаво да се мисли ПРЕДИ да се пише в нетя.
Да беше написал "полиацетал", "полиетилентерафталат", дори само "полиамид", щеше да върже дикиш...

Време е за бисер номер 3:
За мен 0,1 милиметър крива предница е за коша. И... аз ги оправям без да ги разглобя... давам назад със същата скорост и ги хаквам в същия бордюр и се изправят от самосебеси...
 :violent:
За още нещо си прав - 
освем това няма друго техническо решение в света за изправяне на колове и даже на машинни валове
  като твоето... обикновено хората ползват ето такива:

https://youtu.be/ldMOBRcgC8k

Толкоз за "пресата".
Забравих да кажа защо никога няма да стана инженер. Защото няма как да се случи - работя като консултант на инженери. Като се оакат или забуксуват, ги вадя от лайната.
Но дори те (инженерите) не пазаруват от магазина за детски играчки "Raider"!

Сега сериозно: критиката ми е градивна. И за пресата, и за ойлера. Тази "преса" не е прецизна, защото няма въртящи центри и е кекава - няма спънки по диагоналите. С нея не можеш да локализираш с точност мястото и кривата на кривината.
Ойлерът е средношколско изпълнение. Как си представяш в движение да дозираш маслото? И защо от външната горна страна на веригата, където мигновено ще се разхвърчи? Щуцерите на ойлерите най-често се монтират долу, точно пред венеца, където веригата зацепва. Каква е логиката да бъде горе и да съсипеш гарда на веригата?
« Последна редакция: април 21, 2019, 09:41:08 am от Гошко »

Неактивен kokoVmaxa

• Fan of DUCATI but BMW User
  • Moderator
  • Hero Member
  • Публикации: 4039
  • "RBT Custom motors" Ltd.
    • www.racebiketuning.com
  • Кара: BMW & HD
« Отговор #7 -: април 21, 2019, 02:14:01 pm »
мале..........

:occasion15:
My Garage - R1100S Boxer Cup / , H-D FXR Black Death / DUCATI 748R Superbike

Неактивен valentyno

• Hero Member
  • Публикации: 823
  • Кара: Majesty 400
« Отговор #8 -: април 21, 2019, 04:13:01 pm »
Еее леко мина,  очаквах повече...  ;D
Валентин Андреев

Неактивен rumensat

• Jr. Member
  • **
    • acs
« Отговор #9 -: април 25, 2019, 08:45:05 am »
не знам каква е пластмасата води се инженерна за зъбни колела и др.  - oblicos.com
коловете бяха толкова криви , че семерингите течаха и мокреха спирачката - ужас , супер меко спиране
при това вече бях сменял семеринги като мислех че е от тях, при въртене както са на мотора долното отклонение беше повече от сантиметър.
затова реших да направя преса вместо да търся майстори, пресата излезе 60 лв - профил П 140х70 стомана , шпилки 14 мм , крик 5 т - с лост от 1 метър вероятно е поне 7 т.
след едночасово въртене и притискане (на кол) се изправиха до 0.01 мм при допуск от производителя 0.025.
сега нищо не тече и можеш да пуснеш кормилото - върви направо.
конструкцията на ойлера е проста но не виждам защо е необходимо да е сложна - при тръгване натискаш помпата ибутваш 1 м и пак , след това тръгваш и маслото се разнася по веригата. В гаража не е капнала капка масло.
другото , което направих е датчик за скоростите с текстолит фрезовани канали за рид ампулите заляти с епоксид - получи се много стабилен датчик , който се завинтва до педала и не мърда за разлика от тези в нета вързани със свински опашки.

който иска може да пробва пресата,  но подпорите са за колци 37мм - отвора е 38мм.