Автор Тема: Как си зазимявате двигателя  (Прочетена 4909 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен стефанов

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 7
Как си зазимявате двигателя
« -: януари 02, 2020, 02:49:51 pm »
Честита Нова Година! Желая на всички ви здраве и щастие ! Няма да карам скутера цяла зима и ми трябва съвет . По какъв начин си зазимявате двигателя ? Слагате ли нещо в цилиндърът за да не остава сух толкова време ?

Неактивен александър александров

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 43
  • Кара: kawazaki 454 ltd
Re: Как си зазимявате двигателя
« Отговор #1 -: януари 02, 2020, 04:36:02 pm »
Честита Нова Година !
Сина ми само го припалва на две седмици за по 10 мин. и го поразклаща . Казва да се разбъркал бензина . На мен ми се случва , като го паля след повече от месец , да заработи на един цилиндър . Та за това изгарям бензина от карбуратора ....В упътването на двигателя за мотокултиватора  го има това правило  , да се остави сух карбуратора .

• Jr. Member
  • **
« Отговор #2 -: януари 02, 2020, 04:38:56 pm »
Забравих да спомена точно за питането ти . за повече от месец слагам малко масло през отвора за свещи и малко развъртам

Неактивен apollo11

• Hero Member
  • Публикации: 556
  • Кара: TDM900
« Отговор #3 -: януари 02, 2020, 06:13:43 pm »
Не се занимавайте с припалвания, масла в цилиндрите и тем подобни глупости!
Месец е нищо време ;)

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • Публикации: 8349
  • E няма такъв кеф!
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
« Отговор #4 -: януари 02, 2020, 06:55:34 pm »
Да си оставиш сух карбуратора след иползване на нашенски бензин, заслужава медал за храброст :notworthy: Масло в цилиндъра на 4 тактов двигател пък е сигурен начин да си опушиш свещта при следващото палене. Хората се чудят как да не допускат масло в цилиндъра, ние да му сипваме зорлем :violent:

Не се занимавайте с припалвания, масла в цилиндрите и тем подобни глупости!
Месец е нищо време ;)

Даже и два - три месеца са нищо време. Първото ми зазимяване беше за цели 7 месеца. Бях оставил мотора в сервиза на брат ми далеч от София, а там имат изискване ключовете да са на него, ако се наложи да се изкарва при спешна необходимост. Не беше пален и изкарван, ама беше с акумулатора с който го купих. Някой може и да е въртял ключа да гледа какво става, знам ли. Единствено се беше скапал акумулаторът - или го бяха забравили на контакт за известно време или по-скоро акумулаторът е бил пътник. Както и да е, подадохме му ток и завъртя от раз без никакви консервации.
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

• Jr. Member
  • **
« Отговор #5 -: януари 02, 2020, 07:00:20 pm »
ivchotr   прав си ...но наистина на два пъти ми се случи да заработи на един цилиндър , докато са стопли . А свещите са под 3000 км. И от как изгаря бензина от карбуратора не се е случвало

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #6 -: януари 02, 2020, 07:57:17 pm »
Не ти се е случвало, защото си наливал нов бензин. Обаче едно е да стои сух карбуратор, в който никога не е наливан бензин, друго е да изпразваш карбуратор, в който се е въртял български бензин. Аз бих му сложил стабилизираща добавка. В момента просто доливам със 100 октана след каране и така до пролетта. Ако моторът ти стои на сухо в гараж с някаква приемлива температура, не би трябвало да имаш проблеми с паленето. Нашите бензини не понасят жеги.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен Гошко

• Moderator
  • Hero Member
  • Публикации: 2866
« Отговор #7 -: януари 02, 2020, 08:03:53 pm »
Тъкмо заради ниското качество на бензина, източването му е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

Неактивен 5ров

• Hero Member
  • Публикации: 417
  • Кара: стари мотори....
« Отговор #8 -: януари 02, 2020, 08:16:09 pm »
Тъкмо заради ниското качество на бензина, източването му е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
Това е нож с две остриета............ако карбуратора не е от тези най-елементарните и има гумена диафрагма, оставянето му в сухо положение не е най-доброто за карбуратора, т.е. за диафрагмата, заради това, че е останала суха, след това може да се наложи освен бензина, да сменяме и нея...............или нещо бъркам ?
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не можеш да го обясниш теоритически.

• Jr. Member
  • **
« Отговор #9 -: януари 02, 2020, 08:32:07 pm »
,,Това е нож с две остриета.."  ...Е за това се обадих , защото не съм много на ясно .  Наистина в опътването на мотокултиватора , който е четиритактов така пише ----да се источи бензина и  се капне незнам колко мг. тънко масло в цилиндъра . Ясно ми е че тези малките моторчета са много по различни ,,,но все пак ? Пиал съм двама които се занимават с мотори но и те така ми казват  :) не се занимавай с глупости . Сипваш 100 октана до горе и го оставяш докато цъфнат игликите .
Но съм виждал и наченки---тънка ръжда  в цилиндъра на балканчето . Само не си спомням колко време го бях зарязал ,.

Неактивен Гошко

• Moderator
  • Hero Member
« Отговор #10 -: януари 02, 2020, 09:40:05 pm »
Октановото число няма никакво отношение към стабилността и трайността на бензина.

Диафрагмите са направени най-често от трислоен материал, който е масло (бензино) устойчив.
Все му е тая дали е сух или мокър.
Материалът така и се нарича - "Диафрагмено платно" и в зависимост от армировката и прошивката има поне 50 вида... най-здравите струват няколко хилядарки за квадратен метър.
На всичкото отгоре диафрагмата не се мокри постоянно - тя е "горе", докато ние говорим за бензина в поплавковата камера.

Мембранните карбуратори НЯМАТ поплавкова камера и респективно нищо не се източва. Такива карбуратори имат двигатели на машини, които трябва да работят във всевъзможни положения - резачки, тримери, храсторези и други. Някои мотори също са с такива, но се срещат рядко.

Проблемът на останалия в поплавковата камера бензин е в това, че се изпарява и сгъстява. В резултат се получават лепкави и гъсти смолисти отлагания, които почти не се разтварят. Затова на абсолютно всички карбураторни машини, които съм имал, в книжките изрично пише да се източва бензина от карбураторите.
За тази цел си има специален винт и дренажна тръбичка.

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #11 -: януари 02, 2020, 10:35:41 pm »
Затова е достатъчно да се налее добавка в резервоара, който иначе е пълен догоре с гориво и моторът да поработи, докато стабилизираното гориво мине през карбуратора. Аз изпарен бензин от карбуратор, който стои на стайна температура и по-ниска, не съм виждал. На жена ми моторът лятото стои на слънце, зачулен с чергило, понякога повече от месец без да се кара и въпреки това пали от раз. А пък в тези случаи е подложен на по-сериозни външни въздействия, отколкото мотор зимно време в гараж. Налагало ми се е обаче да чистя някакви мизерии като котлен камък от поплавъковите камери на карбуратори, стояли известно време без бензин.

Между другото, като стана въпрос за маслото в цилиндъра, в ръковоството на моя 37 годишен мотор пише, че се сипва по една лъжичка масло във всеки цилиндър и моторът се развърта със стартера, след като се махнат лулите от свещите. Целта е стените на цилиндрите и най-вече сегментите да се омажат с масло, за да не ръждясват. Веднъж в седмицата моторът трябва да се включва на 5-та предавка и след като са свалени лулите на свещите (това нямам идея защо, при положение, че не се дава на контакт) чрез завъртане на задното колело се развърта няколко пъти двигателят, за да се омазнят пак сегментите. Сега, тази процедура е разбираема, макар и малко спорна, защото ще върши работа при двигател с нормални хлабини. Ако е малко по-разтропан, маслото ще отиде в картера и я остане нещо да смазва сегментите, я не. Ама поне собственикът ще е спокоен, че прави всичко, както го пише в книжката.
Между другото не се дават препоръки за източване на карбураторите, а само да се налее добавка и да се прекара горивото с нея през карбовете.

Аз тези указания не съм ги чел, щото откакто моторът е постоянно край мен в София, обикновено не стои без да се кара повече от седмица - две, най-много три.

Неактивен Гошко

• Moderator
  • Hero Member
« Отговор #12 -: януари 31, 2020, 08:41:48 am »
Едно време в книжките на Москвичите пишеше същото.
Без майтап.

Неактивен ВладиЧ

• Hero Member
  • Публикации: 506
  • Кара: BMW G 650 GS Sertao
« Отговор #13 -: януари 31, 2020, 12:14:26 pm »
Миналата година си купих мотокултиватор Райдер. 208 кубика, четиритактов, 7 коня. Орах, бранувах, изобщо ползвах го няколко месеца и го прибрах в избата на топло. Преди няколко седмици го извадих, за да изора двора и изобщо не можах да го запаля. В същност пали, работи 3-4 секунди 7-10 удара на буталото и гасне. Сипвах му бензин директно в цилиндъра, почистих свещта... Същата работа. Запали, чукне няколко пъти и после гасне. Най-напред му смених всичкият бензин, изчистих основно карбуратора и филтъра, (нямаше, какво толкова да се чисти и в карбуратора, а също и филтъра не беше много прашен), но пак същата работа. Даже свалих гърнето на ауспуха, за да проверя да не би нещо да се е запушило. И след всичките тези манипулации пак същото. Запали, чукне няколко пъти, работи 3-4 секунди и гасне. Откачих... Обадих се на сервиза, защото машината още е в гаранция. Откарах я там и техникът веднага ме попита дали съм източил бензина от карбуратора миналата година преди да прибера машината. Казах му, че нищо не съм източвал. Карбуратора се е скапал тотално. - Отговори ми техникът!?!?! Бе тоя карбуратор да не е от тоалетна хартия и захар, мамицата му?!?! Всичко изчистих и продухах вътре в него жигльорите, и според мен всичко си беше наред, но... Смениха ми карбуратора и машината веднага запали и се форсира без проблеми. Изорах, свърших си работата и сега преди прибиране на машинката, просто спирам кранчето на бензина и я оставям сама да изгасне. Работи така, около 1-2 минути, до като изпразни поплавковата камера, гасне и я прибирам машината. Така вече няма проблеми. ;)
« Последна редакция: януари 31, 2020, 12:20:56 pm от ВладиЧ »

Неактивен Гошко

• Moderator
  • Hero Member
« Отговор #14 -: януари 31, 2020, 02:03:37 pm »
Би трябвало да има винтче за източване. С работа на място и затворен кран бензинът не се източва напълно. Остава почти половината.
Винтчето се стяга мъжката!!!

В тая връзка - някои карбураторчета на такива машинки не могат да се почистят с духане. Прекалено са фини отворите, а некачественият бензин оставя ОГРОМНИ налепи. Качественият... също...
Иска си химия и ултразвучец...
« Последна редакция: януари 31, 2020, 03:58:45 pm от Гошко »

Неактивен ВладиЧ

• Hero Member
« Отговор #15 -: януари 31, 2020, 05:34:02 pm »
Има болтче за изтакане, но то не е точно на дъното на поплавковата камера, а малко по-нагоре отстрани, така че и да се изпразни камерата от това болтче, пак остават няколко грама бензин вътре. Освен това има друго болтче вече най-отдолу, с което се сваля и самата чашка на поплавковата камера... Но пък никъде в книжката с указанията за експлоатацията на машината няма и дума за това, че трябва да се изтака бензина от карбуратора, когато ще има по-дълъг престои без експлоатация. :-\ Ясно е, че такава машина не може да се ползва ежедневно плътно цялата година. Те тракторите не се ползват ежедневно цялата година, та това...
Не са ми взели пари за новият карбуратор и за смяната, нали още съм в гаранция. :)

Неактивен Гошко

• Moderator
  • Hero Member
« Отговор #16 -: януари 31, 2020, 09:11:56 pm »
Болтчето за източване може да не е на дъното, но отваря каналче, което идва от самото дъно!
Дай една снимка!

Кое ръководство четеш - оригиналното или българското???

Неактивен ВладиЧ

• Hero Member
« Отговор #17 -: февруари 01, 2020, 10:33:47 am »
Ръководството ми е на български. Има и на други езици по-назад в самата книжка за експлоатацията на машината. :)
Прегледах го пак подробно всичко в ръководството и открих, че на едно място пише, че трябва да се източи бензина, ако машината дълго време няма да се ползва. Така че грешката е моя! Вярно, че под изтакане на бензина са имали предвид и са описали изпразването на целият резервоар, като се развие утайника под кранчето за бензина и се пусне самото кранче. Това кранче разбира се е преди карбуратора. Пипкава и бавна работа е по този начин да се изтака резервоара, защото маркучлетата са тънки и дебита е малък, но така са го обяснили изтакането на бензина.
Има и на едно място, по нататък, където мимоходом споменават, че ако трябвало и от чашката на поплавковата камера на карбуратора да се източи бензина то това ставало от пробката за изтакане, ама така между другото с едни дребни буквички...  :(  Ако не го бях търсил точно това в указанията сигурно щях да го пропусна и нямаше да му обърна внимание.  ;)
Иначе из цялата книжка е пълно с предупреждения написани с големи букви от рода на: -
Не палете мотокултиватора в затворено помещение, защото ще се задушите от изгорелите газове!.
Бензина е отровен и взривоопасен!
Не докосвайте ауспуха, когато работи машината, защото ще се изгорите!
Не давайте на деца да си играят с машината!
Има въртящи се части, когато работи машината, които са опасни за човека!... И други такива разни предупреждения за малоумници...  :)
« Последна редакция: февруари 01, 2020, 10:38:43 am от ВладиЧ »

Неактивен apollo11

• Hero Member
  • Публикации: 556
  • Кара: TDM900
« Отговор #18 -: февруари 01, 2020, 04:57:10 pm »
За теб може да са малоумни тия предупреждения, обаче помисли какво ми беше кога видях единия от работниците ми да се посяга да бърка под косачката,докато тя работи..х!!!   ???

Неактивен Гошко

• Moderator
  • Hero Member
« Отговор #19 -: февруари 01, 2020, 09:19:40 pm »
Всеки един поплавков карбуратор от последните 30 години ЗАДЪЛЖИТЕЛНО има винт за източване и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се източва, ако няма да го ползваш повече от месец.
Ако ти цитирам какви ги върши един скутерджия от скутер-форума, ще хлъцнеш. Човека си има един комплект свещи, които нарича "палещи"... и половин ден се гъзурчи да си запали мотора след зимния престой.
Казах му да си точи карбовете и сега си чакам почерпката.
Стабилизатори, простотии - само пари на вятъра. Бензинът веднъж излезе ли от производството, пиши му 6 месеца ОК  и после ЧАО.
Нищо не го оправя.