.:: www.MotoForum-BG.coм ::.

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Избор на масло?  (Прочетена 24282 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

yanko78

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 34
Избор на масло?
« -: май 24, 2020, 11:13:41 pm »

Какво масло ще ми препоръчате за Kawasaki J125? По спецификация препоръчват 5w50, но ми се струва прекалено за нашите ширини и мисля, че 10w40 ще е ок. Двигателя е на 10к и мисля да е синтетично, ок ли е? Миналия сезон с някакв мотул го сменях, но не помня точно с какъв. Може ли да сложа, нормално двигателно масло, примерно на Амсойл или трябва да си е точно моторджийско? По добре ли е да се придържам към препоръчителното, или е ок и 10/40?
По принцип, съм се спрял на това масло.
https://amsoil.bg/produkt/10w-40-100-synthetic-4t-performance-4-stroke/
« Последна редакция: май 24, 2020, 11:32:59 pm от yanko78 »
Активен

Mit

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 270
Re: Избор на масло?
« Отговор #1 -: май 25, 2020, 09:14:55 am »

Производителят има нещо предвид за да препоръча точно тази спецификация и повярвай ми, той знае по-добре кое масло е най-подходящо. Съветвам те да се съобразиш неговата препоръка и да не си правиш експерименти.
Активен

yanko78

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #2 -: май 25, 2020, 02:31:03 pm »

Въпроса е там, че е доста НЕ популярен вискозитета и по трудно се открива, а и, производителя казва, че е препоръчително а не задължително.
 В таблицата за вискозитети, са дадени още доста други. Мисля си, че не би трябвало да има проблеми с 10w40 за нашите условия. Предполагам, че се презастраховат с такъв голям диапазон на вискозитета.
Активен

Dr.Ago

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 254
  • Кара: Suzuki SV650
  • Всички гласове в главата ми казват, че съм добре.
« Отговор #3 -: май 25, 2020, 03:29:51 pm »

Въпроса е там, че е доста НЕ популярен вискозитета и по трудно се открива, а и, производителя казва, че е препоръчително а не задължително.
 В таблицата за вискозитети, са дадени още доста други. Мисля си, че не би трябвало да има проблеми с 10w40 за нашите условия. Предполагам, че се презастраховат с такъв голям диапазон на вискозитета.

Моторът си е твой и ако искаш айрян му сипи. Експериментите на тема вискозитет са си лична отговорност и не си търси някой друг да ти е виновен ако стане гаф. Те са ти препоръчали, ти предполагаш...
 Маслото трябва да е мотоциклетно, защото при мотоциклетите е общо за двигател и скорости, а при колите са отделни. С автомобилно масло най-вероятно ще се стигне до буксуване на съединителя на мотора ти.
Активен
Всички минуси, погледнати през средния ти пръст са плюсове.

kokoVmaxa

• Fan of DUCATI but BMW User
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4039
  • Кара: BMW & HD
  • "RBT Custom motors" Ltd.
    • www.racebiketuning.com
« Отговор #4 -: май 25, 2020, 07:43:31 pm »

aко пише 5WXXX то задължително се спазва 5W40/50.........  ;)
Активен
My Garage - R1100S Boxer Cup / , H-D FXR Black Death / DUCATI 748R Superbike

китан

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1424
  • Кара: изтребител
« Отговор #5 -: май 25, 2020, 08:53:35 pm »

това не е ли скутер?
ако съединителя не е в маслена баня си му сипвай смело масло за кола,просто няма смисъл да даваш пари за добавки за съединителя,като маслото не стига до съединителя
Активен

yanko78

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #6 -: май 25, 2020, 09:20:02 pm »

Мотора е скутер. Това е таблицата с маслата в сервизното меню.

Аз не държа да слагам обикновенно масло за кола. Просто амсойл имат само за кола 5/50 и за мотори 10/40. За това попитах ок ли е 10/40 или би било проблем за кола 5/50. На колата си ползвам 5/30 пълна синтетика на амсойл и ако пък и то е ок, ще ми е още по лесно да знам, че е едно и също и като си поръчвам ще ми е още по лесно, само за едно масло да мисля.
« Последна редакция: май 25, 2020, 09:45:24 pm от yanko78 »
Активен

китан

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1424
  • Кара: изтребител
« Отговор #7 -: май 26, 2020, 12:17:22 am »

на моя му сипвах,квото ми останеше ;D ;D ;D ;D ;D
та съм го карал от най-скъпарските мотоциклетни масла,до полусинтетиките на колата на бившата

карал съм го само с цялата газ и така направи около 25-30 000км,после го почна бившата,там нямам идея още колко и накрая му се счупиха пиньоните,дето нямат общо с маслото

ама скутерчето със сигурност подмина 60 000км като цяло

според мен,най,ама най-важното е да не е менте маслото
после по важност е редовната смяна

с а тия вискозитети,ако няма някакви специфики...е горе долу все тая

на твоя наистина му е странно маслото,най-добре се разрови да видиш защо е такова и сам ще си отговориш на въпроса,дали можеш да смениш вискозитета

Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8430
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #8 -: май 26, 2020, 06:18:59 pm »

Aко онази снимка отгоре е от ръководството за твоя мотор, ясно си пише, че маслото е за двигателя и съединителя. Правилно си разбрал, че според климатичните условия в региона, в който ще се ползва моторът, вискозитетът може да играе покрай препоръчителния такъв. Така че ако сипеш 10/40, не би трябвало да има проблем. Също така можеш да избереш и друга марка масло, която предлага 5/50.
Активен
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Veselin_YZE 750

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 282
« Отговор #9 -: май 26, 2020, 07:46:53 pm »

Мотора е скутер. Това е таблицата с маслата в сервизното меню.

Аз не държа да слагам обикновенно масло за кола. Просто амсойл имат само за кола 5/50 и за мотори 10/40. За това попитах ок ли е 10/40 или би било проблем за кола 5/50. На колата си ползвам 5/30 пълна синтетика на амсойл и ако пък и то е ок, ще ми е още по лесно да знам, че е едно и също и като си поръчвам ще ми е още по лесно, само за едно масло да мисля.

Производителя е дал 5/50 , защото с това масло може да се кара както в Африка , така и в северна Европа. 
Ето ги маслата за твоя скутер.

https://www.amsoil.com/lookup/motorcycle/2018/kawasaki/j125-sc125ag-bg/125/
Активен

Гошко

• Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2898
« Отговор #10 -: май 26, 2020, 09:57:02 pm »

Моторът изисква друг експлоатационен индекс:
SJ, SL, SM

Посоченото масло е:
API SH

Не бих рискувал.
Активен

Veselin_YZE 750

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #11 -: май 27, 2020, 07:36:03 am »

Моторът изисква друг експлоатационен индекс:
SJ, SL, SM

Посоченото масло е:
API SH

Не бих рискувал.

Собственика на скутера иска маслото да е Амсойл. А за въпросният скутер , от Амсойл препоръчват точно това масло.

The Right Synthetic Motor Oil for Your 2018 Kawasaki J125 SC125AG/BG

AMSOIL synthetic lubricants are the solution for riders who want the most from their 2018 Kawasaki J125 SC125AG/BG. They resist the devastating effects of extreme heat, even in rally or parade traffic on hot days. They deliver excellent wear protection and engine cleanliness while promoting smooth shifts.

Protect your J125 SC125AG/BG in any riding condition with our specially formulated synthetic motorcycle oils. Whether it’s extreme temperatures, high-rpm riding or stop-and-go traffic, our motor oils will keep your 2018 Kawasaki J125 SC125AG/BG protected.

We produce synthetic motorcycle oil, oil filters, transmission fluid, primary fluid and fuel additives – everything to keep your J125 SC125AG/BG running smoothly for the long haul.

В България точно това масло го няма , има 10/40 , и с него не вярвам да има проблем , а и ще ти отпадне рискуването.
Активен

Гошко

• Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #12 -: май 27, 2020, 08:03:21 am »

Амсойл също така казват, че скутерът ще сменя предавките много "смуут"...
Активен

yanko78

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #13 -: май 27, 2020, 12:21:57 pm »

Последно, мога ли да скачам на амсойла от първия пост? Гледам, че спецификациите съвпадат, само видкозитета е различен.
Активен

Veselin_YZE 750

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #14 -: май 27, 2020, 01:50:16 pm »

Последно, мога ли да скачам на амсойла от първия пост? Гледам, че спецификациите съвпадат, само видкозитета е различен.

Дават го за V-twin мотоциклети с въздушно охлаждане , които са с по-ниски обороти , по-ниска степен на сгъстяване, значително по-голям обем. 
Аз бих налял това:

https://amsoil.bg/produkt/10w-40-synthetic-metric/
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #15 -: май 27, 2020, 06:41:49 pm »

От сайта на марката, с която карам от няколко години, дават ТОВА МАСЛО за моторетката на колегата. Знам и къде го има или поне го имаше до преди две седмици.
И излиза доста по-евтино от Амсойл-а.
Активен
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

yanko78

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #16 -: май 27, 2020, 08:43:38 pm »

Аз намирам доста 5w50-ки, но ми се искаше да е Амсойл, Равенол или подобните високо качествени масла. Това масло не съм го чувал, което не пречи да си е ок. Може да споделиш все пак къде го има.
Идеята ми е, да сложа, максимално най доброто или, да се доближава до най доброто. От проучванията ми кога си търдех за колата, Амсойла ми остана в съзнанието като доста добър избор, затова и все към него тегля. Не съм някой кон с капаци и бих сложил и друго.
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #17 -: май 27, 2020, 09:52:32 pm »

Ами аз го ползвам от няколко години на три коли и два мотора. Приятелят, който ми го препоръча, се занимава с поддръжка и ремонт на коли и го слага на всички, в това число и на моторите си. Който иска друго, естествено, не му слага това. Колите ми не го пипат изобщо, единият мотор също, а дръгелът се чувства далеч по-добре с него отколкото с предишните марки, които съм ползвал. Ползвам други вискозитети, де. За сега няма сведения за ментаци на марката. В София го предлагат в магазина на "РУДИ 96" в Лозен.
« Последна редакция: май 27, 2020, 09:56:22 pm от ivchotr »
Активен

Гошко

• Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #18 -: май 28, 2020, 01:03:45 pm »

Аз от 2005-та ползвам това за всички мотори, които нямат изрично упомената марка/вид масло:

http://www.motornimasla.bg/produkti/PROPULS%20RACING%204T%2010W60

Никога не съм правил ремонт на двигател, освен един фабричен проблем.
Общо 5 мотора, 2 мотопеда, 1 скутер  и едно 90 кубиково АТВ.
Най-старият мотор е от 2005-та - китайски чопър, вече на над 20к, все още в магазинен вид.
За мен това е маслото!
« Последна редакция: май 28, 2020, 01:05:21 pm от Гошко »
Активен

yanko78

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #19 -: май 28, 2020, 03:09:57 pm »

Драмата приключи. Взех Репсол 10/40 пълна синтетика, отговаряща на изискванията за мотора, по спецификация и ще си оставам на него. За година правя 2-3 хиляди и го сменям. Каквото и да е, ще изкара. Силно се съмнявам да е по кофти от всички предлагани 
Активен

Страницата е създадена за 0.126 секунди с 22 запитвания.