Възхищавам се на всеотдайноста ти към приятели и познати и евалла за гаража...
Какво да ги правя?! С тях лошо, без тях още по-лошо...
Преди няколко години с един приятел наехме гараж, тъй като нямаше къде да си държи мотора. Аз реално нямах нужда, но реших да "инвестирам в бъдещето", тъй като тук гаражите са кът. Няколко години държах вътре едно колело "от кумова срама", а от 2 години вътре не държа абсолютно нищо. С времето приехме гости...
Тъй като бърлогата е налице, разполага с голям вътрешен двор, всички без мен използват мястото за дребни и не толкова дребни ремонти на моторите и колите си. Аз използвах мястото само колкото да изпия няколко напитки през уикендите на спокойствие. Разбира се, тъй като нямаше нито един инструмент, френдовете започнаха с класическото "Имаш ли това? Имаш ли онова? Откъде да взема еди-какво си? Има ли как да си полирам фаровете? Май ще сменям масло......" Аз, естествено, имам абсолютно всичко и час по час циркулирах до личната си работилница - я за гедоре, я за скоба, я за поялник, я за шлайф, агрегат и какво ли още не. Зимата вътре беше много студено и като се събирахме, зъзнехме и си светехме с фенерче...
Миналата късна есен реших, че е крайно време това да се промени. За няколко дни изградих фотоволтаична централа, прекарах кабели, осветление, контакти. Купих дизелова печка, хладилник, музика. Ремонтирах покрива да не тече. Инсталирах малък високопроизводителен компресор (моя изработка), серия напорни съдове, кондензоотделител и изградих пневматична система с удобни изходи и голям дебит. Купих професионални пистолети с тарирани манометри, пълен комплект пневмо-инструменти, бояджийски принадлежности.
Така зимните дни станаха много приятни - вътре светло, а печката само за няколко минути отопля до 25-26 градуса.
Лека-полека накупих всякакви видове ръчни, електрически и акумулаторни инструменти - отвертки, накрайници, мултицети, зарядни, гедорета, тресчотки, специализирани инструменти за коли и мотори, скоби, стробоскоп, инструменти за гуми, шлайфове, винтоверти и още една камара, които даже вече съм забравил. Един от френдовете все мрънкаше за акумулатор и му подарих чисто нов литиев. Това ме мотивира да създам "заряден център" с удобни за зареждане на мотори конектори и система за възстановяване на сулфатизирали акумулатори.
Тъй като за всичко това нямаше място, монтирах здрави рафтове и лавици. Опозотворих почти всички стени. Един от френдовете поиска поставка за каски - неговата и на дъщеря му. Изработих и поставката - красива, прозрачна, от здрав овален поликарбонат.
Всичко това изисква охрана и съответно добавих система за видеонаблюдение.
Помислих и за развлеченията - купих две музикални системи и дори проектор за кино...
Сега очаквам да пристигне система-линк за пренос ВЧ, за да поставя и WiFi интернет, тъй като бисквитките са ненадеждни на това място.
В началото на тази пролет ми остана да помисля и за битовата страна. Вече има кухненски шкаф, купих посуда и сушилник за посуда - чинии, чаши, вилици, лъжици, дъска, нож. Разбира се - барбекю, духалка за разпалване и се грижа винаги да има въглища. Осигурих вода. Сега изработвам малка неръждаема мивка, която да пасва на ограниченото място.
Освен всичко това, се грижа смазочните, гресиращите, почистващите и всички останали консумативи да не свършват. Има масла, греси, брейк-клийнър... всички видове скоби, всички видове крепежи (неръждаеми, разбира се), подредени в удобни органайзери и надписани. Изоленти, кабелни накрайници, шлаух, кабели, оксижен и още много други.
Остават още няколко дреболии - навес тип "шатра" за горещите летни вечери и най-накрая да успея да монтирам климатика, тъй като започват горещините.
В този гараж вече има 4 мотора и едно туристическо ремарке. Почти всеки уикенд някой от френдовете чопли нещо. Тази вечер очаквам един приятел с ZX10R да му сменям регулатор...
В "замяна" ми се иска моторите на френдовете да са винаги изправни и по-често да караме заедно.