Автор Тема: Honda Goldwing GL1800  (Прочетена 36348 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ДимоР

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 41
  • Кара: Ямаха FJR 1300
Re: Honda Goldwing GL1800
« Отговор #160 -: май 31, 2026, 06:30:25 am »
Е , той сигурно ще върви и на дълго но пък от към комфорт (и място за багаж) няма как да се мери с Голдуинга :)

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • Публикации: 8463
  • E няма такъв кеф!
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
« Отговор #161 -: май 31, 2026, 07:09:13 pm »
На дълъг път, камо ли пък с преспиване някъде, без куфари или дисаги трябва да се носи поне раница, което за мен с каквато и нагласа да тръгвам, не е удобно. Правил съм го, не е като да не съм, ама удобството си е удобство. Хеле пък, ако пътуват двама.
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен ДимоР

• Jr. Member
  • **
« Отговор #162 -: юни 01, 2026, 07:58:42 am »
Е - сега човека има за дълго Голдунга , за града и близката околия Морини-то , остава да вземе и нещо хард ендуро като GS някой модел и ще има опции за всякакъв път и терен :)

Неактивен Гошко

• Hero Member
  • Публикации: 2943
« Отговор #163 -: юни 01, 2026, 08:29:10 am »
Е - сега човека има за дълго Голдунга , за града и близката околия Морини-то , остава да вземе и нещо хард ендуро като GS някой модел и ще има опции за всякакъв път и терен :)

Да не забравяме и вече старото ми NC... В гаража (по-точно гаражите - 4 на брой) имам 20 мотора. От всеки вид. Карат се според пътя и нуждите. Понякога не ми е необходим багаж, а само документи и парички, и избирам съответния мотор.
Моринито ще бъде къстъмизирано с удобни странични чанти и централна за кучетата плюс багаж. Моторът бе избран заради изключителните си възможности и на практика неограничени варианти за къстъмизиране.
Вариантът "Багер" отпадна категорично заради грозните пластмасови "куфари"...

Иначе за хард-офроуд, както и за писта също имам мотори, но тези преживявания ме влекат все по-малко.

Да уточня - моринито не е мое, а принадлежи на близка приятелка. Имахме намерение да купим два еднакви, но в последния момент се отказах от моя. Вероятно към края на лятото ще купя едно, ако през това време не ми щукне нещо друго. На този етап вече се задъхвам да обслужвам, обгрижвам и съхранявам толкова много машини, като главният проблем е времето и мястото. Гаражите отесняха, а имам незавършени проекти.

Един от гаражите оборудвах за своите приятели. Там нямаше нищо - голи стени без ток и вода. Последните няколко месеца го обзаведох с ФЕЦ, отопление, климатизация, сгъстен въздух и всички необходими машини и инструменти за работа по мотори и коли. Това е подарък за моите приятели.
« Последна редакция: юни 01, 2026, 08:35:01 am от Гошко »

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #164 -: юни 01, 2026, 02:27:08 pm »
Kучетата ще да са някаква малка порода :-\
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #165 -: юни 02, 2026, 04:47:06 am »
Kучетата ще да са някаква малка порода :-\

Да. Два Джак Ръсела. Много кротки и забавни животинки! Тъй като момичето не може да ги остави сами повече от един ден, се налага да измислим вариант за по-дълги пътувания.

Неактивен ДимоР

• Jr. Member
  • **
« Отговор #166 -: юни 02, 2026, 07:23:33 am »

Да не забравяме и вече старото ми NC... В гаража (по-точно гаражите - 4 на брой) имам 20 мотора. От всеки вид. Карат се според пътя и нуждите. Понякога не ми е необходим багаж, а само документи и парички, и избирам съответния мотор.......................

Един от гаражите оборудвах за своите приятели. Там нямаше нищо - голи стени без ток и вода. Последните няколко месеца го обзаведох с ФЕЦ, отопление, климатизация, сгъстен въздух и всички необходими машини и инструменти за работа по мотори и коли. Това е подарък за моите приятели.
[/quote]

Възхищавам се на всеотдайноста ти към приятели и познати и евалла за гаража- на мен два мотора ми идват множко - не сварвам да навъртя километри и на двата (все пак при кофти климатични условия или поголям обем багаж си ползвам и някой от автомобилите ) та , че се налага да сменям маслото на годишна база :)

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #167 -: юни 02, 2026, 08:18:55 am »
Възхищавам се на всеотдайноста ти към приятели и познати и евалла за гаража...

Какво да ги правя?! С тях лошо, без тях още по-лошо...
Преди няколко години с един приятел наехме гараж, тъй като нямаше къде да си държи мотора. Аз реално нямах нужда, но реших да "инвестирам в бъдещето", тъй като тук гаражите са кът. Няколко години държах вътре едно колело "от кумова срама", а от 2 години вътре не държа абсолютно нищо. С времето приехме гости...
Тъй като бърлогата е налице, разполага с голям вътрешен двор, всички без мен използват мястото за дребни и не толкова дребни ремонти на моторите и колите си. Аз използвах мястото само колкото да изпия няколко напитки през уикендите на спокойствие. Разбира се, тъй като нямаше нито един инструмент, френдовете започнаха с класическото "Имаш ли това? Имаш ли онова? Откъде да взема еди-какво си? Има ли как да си полирам фаровете? Май ще сменям масло......" Аз, естествено, имам абсолютно всичко и час по час циркулирах до личната си работилница - я за гедоре, я за скоба, я за поялник, я за шлайф, агрегат и какво ли още не. Зимата вътре беше много студено и като се събирахме, зъзнехме и си светехме с фенерче...

Миналата късна есен реших, че е крайно време това да се промени. За няколко дни изградих фотоволтаична централа, прекарах кабели, осветление, контакти. Купих дизелова печка, хладилник, музика. Ремонтирах покрива да не тече. Инсталирах малък високопроизводителен компресор (моя изработка), серия напорни съдове, кондензоотделител и изградих пневматична система с удобни изходи и голям дебит. Купих професионални пистолети с тарирани манометри, пълен комплект пневмо-инструменти, бояджийски принадлежности.
Така зимните дни станаха много приятни - вътре светло, а печката само за няколко минути отопля до 25-26 градуса.

Лека-полека накупих всякакви видове ръчни, електрически и акумулаторни инструменти - отвертки, накрайници, мултицети, зарядни, гедорета, тресчотки, специализирани инструменти за коли и мотори, скоби, стробоскоп, инструменти за гуми, шлайфове, винтоверти и още една камара, които даже вече съм забравил. Един от френдовете все мрънкаше за акумулатор и му подарих чисто нов литиев. Това ме мотивира да създам "заряден център" с удобни за зареждане на мотори конектори и система за възстановяване на сулфатизирали акумулатори.
Тъй като за всичко това нямаше място, монтирах здрави рафтове и лавици. Опозотворих почти всички стени. Един от френдовете поиска поставка за каски - неговата и на дъщеря му. Изработих и поставката - красива, прозрачна, от здрав овален поликарбонат.

Всичко това изисква охрана и съответно добавих система за видеонаблюдение.
Помислих и за развлеченията - купих две музикални системи и дори проектор за кино...
Сега очаквам да пристигне система-линк за пренос ВЧ, за да поставя и WiFi интернет, тъй като бисквитките са ненадеждни на това място.

В началото на тази пролет ми остана да помисля и за битовата страна. Вече има кухненски шкаф, купих посуда и сушилник за посуда - чинии, чаши, вилици, лъжици, дъска, нож. Разбира се - барбекю, духалка за разпалване и се грижа винаги да има въглища. Осигурих вода. Сега изработвам малка неръждаема мивка, която да пасва на ограниченото място.

Освен всичко това, се грижа смазочните, гресиращите, почистващите и всички останали консумативи да не свършват. Има масла, греси, брейк-клийнър... всички видове скоби, всички видове крепежи (неръждаеми, разбира се), подредени в удобни органайзери и надписани. Изоленти, кабелни накрайници, шлаух, кабели, оксижен и още много други.

Остават още няколко дреболии - навес тип "шатра" за горещите летни вечери и най-накрая да успея да монтирам климатика, тъй като започват горещините.

В този гараж вече има 4 мотора и едно туристическо ремарке. Почти всеки уикенд някой от френдовете чопли нещо. Тази вечер очаквам един приятел с ZX10R да му сменям регулатор...

В "замяна" ми се иска моторите на френдовете да са винаги изправни и по-често да караме заедно.

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #168 -: юни 02, 2026, 09:08:54 pm »
И всичко това в гаража под наем :-\

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #169 -: юни 03, 2026, 06:22:54 am »
И всичко това в гаража под наем :-\

Да, защо не?! Тук е почти невъзможно да се купи гараж, защото трудно се намират (в близост - абсурд), цените са между 25 и 30 хиляди евро, а този е с бонус голям вътрешен двор!

Наемът е изгоден и така сметката е проста: на 50 години съм. Наемът, спрямо цената на имота би покрил стойността му след 50 години. Дотогава отдавна ще съм умрял и изгнил. Всъщност, след 15-20 години едва ли ще съм в състояние да се занимавам с нещата, които правя сега. За какво ще ми е тогава?
Това се отнася за повечето ми хобита - аз няма да нося със себе си на оня свят нищо материално, а за близките ми то би било огромно бреме. Затова следва да махна всичко, което след 15-20 години (ако съм жив, де) няма да ми е нужно. И тъй като пари също не са ми необходими - подарявам.
Дъщеря ми има съвсем различни интереси и не смятам да й вменявам моите. Надявам се на зет, но не смятам да му правя зестра мотори!!!  ;D Да се потруди момчето…

Ето едно ъгълче с част от системите. Всичко е компактно поради ограниченото място. Не смятам да измазвам стените - така е по-уютно, а и все пак е любителски гараж:

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #170 -: юни 03, 2026, 06:51:25 am »
Това са първоначалните "разстановки" отпреди няколко месеца. Разбира се, всичко претърпя много промени. В момента нещата са доста повече и по-добре подредени, но за съжаление скоро не съм снимал:

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #171 -: юни 03, 2026, 06:52:00 am »

Неактивен ДимоР

• Jr. Member
  • **
« Отговор #172 -: юни 03, 2026, 07:05:53 am »
Ммммда , гледайки и четейки това си глътнах граматиката още едно "Евалла" за труда , ентусиазма и енергията които си вложил (да не казвам , че и средствата предполагам са не малко) , но няма лошо човек да си угажда :)

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #173 -: юни 03, 2026, 08:02:29 am »
Ммммда , гледайки и четейки това си глътнах граматиката още едно "Евалла" за труда , ентусиазма и енергията които си вложил (да не казвам , че и средствата предполагам са не малко) , но няма лошо човек да си угажда :)

Много благодаря за хубавите думи! Всъщност не е нещо кой знае какво - това е любителски гараж/бърлога. Целта не е комерсиална. Целта ми беше да могат приятелите ми да си вършат разни ремонти и да разполагат с всичко необходимо. Не го приемам като угаждане, тъй като не е за мен.

А относно средствата - тях изобщо не ги смятам.

Отдавна реших да не смятам вещите в парична стойност. На практика нямам представа колко съм платил за това оборудване. Така или иначе аз почти всеки ден добавям по нещо ново. Много често добавям неща, които вече съм купил, но поради несъвършенства ги заменям с по-добри. Например акумулаторните инструменти вече са над дузина - два винтоверта, крик, два ъглошлайфа, два перфоратора, два гайковерта (слаб и силен) и още няколко. В началото, когато инструментите бяха 2-3, бях предвидил едно зарядно, което да сместя. Но тъй като батериите вече са доста, а някои от тях служат и за музика, снощи замених "старото" зарядно (което е на 3 месеца) с ново с две гнезда.

По същия начин подмених първоначално монтираните инвертор и соларен контролер. Първият инвертор беше с модифицирана синусоида. Вършеше чудесна работа, но лампите по тавана не го "харесаха". Имаше леко трептене. Затова го подмених с чиста синусоида.

Соларният контролер беше MPPT китайски. Не беше евтин, но не беше и скъп. През първите по-слънчеви дни на февруари ми направи впечатление, че MPPT не функционира задоволително! Контролерът показва "всичко точно", но по-задълбочено измерване показа, че китайците лъжат като дърти циганки... Затова купих един Victron и количеството слънчева енергия се удвои! Добавих му и блутут модул, за да следя какво се случва в дългосрочен план. Сега тази малка централа генерира по 1,5-2 киловатчаса на ден, а батериите са с капацитет 5 киловатчаса. Тъй като помещението се ползва само уикендите или по половин-един час вечер, сметката излезе перфектна.

Хладилничето е модифицирано от мен. Замених оригиналната пелтиера с 3,5 пъти по-мощна и добавих тример за настройка, както и по-големи радиатор, захранване и вентилатор. Работи денонощно и поддържа напитките с перфектна температура от 2-3 градуса. Разбира се, може и под нулата, но не ни е необходимо.

Онзи ден пак поглезих френдовете - купих им един малък ледогенератор, за да не ходим до магазина за лед.

Излишно е да казвам, че почти всеки ден рефрешвам запасите от напитки, снакс, бонбони за дамите и други мезета. Зимата валирах и суших луканки и суджуци (аз съм вегетарианец от 16 години) - пак за тях.

Изработих интересна планка/кука от неръждаема стомана, която анкерирах на таванната плоча. Тя служи за ремонт и обслужване на предници. Така се случи, че за 3 месеца протекоха предниците на 4 мотора и благодарение на това устройство, успяхме да ги ремонтираме лесно. Довечера ще я снимам. Този уикенд планирам да купя и малък електрически телфер, който да замени тираджийските колани, с които си служим за момента.
« Последна редакция: юни 03, 2026, 08:06:42 am от Гошко »

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • E няма такъв кеф!
« Отговор #174 -: юни 03, 2026, 01:20:35 pm »
Да, много неща си направил, евала!
Предния си пост пуснах само защото се е случвало да вляза в квартира, да я пооправя и след два - три месеца хазяинът да каже, че трябва да се изнасям, щото синът му се връщал от Русия и ще се застои дълго в страната, та...
И си рекох, че ако хазяинът на Гошко рече да си върне гаража, ще падне едно изнасяне...

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #175 -: юни 03, 2026, 01:44:41 pm »
Да, много неща си направил, евала!
Предния си пост пуснах само защото се е случвало да вляза в квартира, да я пооправя и след два - три месеца хазяинът да каже, че трябва да се изнасям, щото синът му се връщал от Русия и ще се застои дълго в страната, та...
И си рекох, че ако хазяинът на Гошко рече да си върне гаража, ще падне едно изнасяне...

Е, разбира се, че винаги съществува риск от подобни събития, но в крайна сметка не влагам кой знае какво в този "проект". Във всичките си проекти влагам еднаква страст и мотивация.

Хазяйката е готина и това е добър знак.
От друга страна съм решил ако някой ден се стигне до напускане на имота да оставя напълно функционираща соларна централа, всички облагородявания (предстои да направя улук с водосток), както и обзавеждането за следващ собственик или наемател напълно безплатно. Разбира се, ако хазяйката пожелае, но се съмнявам да откаже...
Грехота е готова изградена електрическа система да се разкости. За какво ми е? Тя е правена къстъм точно за това място и точно за нуждите на постройката.
Ако ми потрябва соларна инсталация или обзавеждане за друго помещение, просто ще купя всичко наново. Аз не съм от хората, които "оползотворяват на всяка цена"!!!

Всичката друга материална база и инструменти ще си я поделят моите приятели, тъй като всичко това е направено за тях - кой от каквото има нужда.

Ето я и планката/кука, която върши чудесна работа за вдигане на мотори - предници, задници или цели.

Част от въздушната система - фитинги, връзки, една от пневмоподготвителните групи. Системата може да работи на налягане до 16 бара, но я оставям на стендбай на 10 бара, а при постоянна работа горната граница е 8 бара с хистерезис за включване 1 бар (на 7 включва, на 8 изключва). Налягането и хистерезисът могат да се регулират със стъпка 0,01 бар чрез сензора за налягане и вакуум (Festo), който съм интегрирал в компресора. Самият компресор въпреки малкия си размер е високопроизводителен - около 60 литра в минута. Напорните съдове са фабрично тествани на 25 бара. Те са общо 3 и могат да се включват, изключват и конфигурират според нуждата. За единия от тях съм използвал бутилка от хелий. Общият обем на напорните съдове е 38 литра - един 8 и два по 15. Предвидил съм и работа на компресора без напорен съд или с нулев хистерезис за по-прецизни дейности - аерография или прецизни микро пневматични инструменти, където границите на колебания на налягането трябва да са много тесни. В този случай компресорът работи на инверторен принцип с автоматично регулиране на оборотите според нужния дебит при запазване на налягането.

Това са малко от показанията на соларния контролер за последните дни:

« Последна редакция: юни 03, 2026, 02:10:24 pm от Гошко »

Неактивен ДимоР

• Jr. Member
  • **
« Отговор #176 -: юни 04, 2026, 12:17:12 pm »
Отлично съчетание между гараж , място за заигравка с хобито и при кофти прогноза лафче и приятно прекарване на свободно време с приятели - то май половината сервизи не разполагат с такова оборудване :)

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #177 -: юни 17, 2026, 08:03:00 am »
Отлично съчетание между гараж , място за заигравка с хобито и при кофти прогноза лафче и приятно прекарване на свободно време с приятели - то май половината сервизи не разполагат с такова оборудване :)

Всичко е съвсем любителско. Основната идея е да се намират под ръка базови инструменти.
Наскоро купих количка с инструменти, но все още не мога да й измисля място. Пак се налага да размествам...  :-[

Неактивен ДимоР

• Jr. Member
  • **
« Отговор #178 -: юни 18, 2026, 07:48:29 am »
Че то остава и телфер за повдигане на моторите да сложиш и наистина оборудването ще е по-добро от повечето сервизи :)

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #179 -: юни 18, 2026, 07:58:23 am »
Че то остава и телфер за повдигане на моторите да сложиш и наистина оборудването ще е по-добро от повечето сервизи :)

Снощи мой приятел се обади - искал да сменя предни дискове и накладки и помоли за помощ (не го бил правил). Вдигнах мотора с тираджийския колан, вършихме работа и точно това се замислих - днес да купя някакъв малък телфер. И с колана става, ама с телферче ще е по-гъзарско. Тъкмо в момента разглеждам къде-какво се продава.  :D :D :D