Автор Тема: Honda Goldwing GL1800  (Прочетена 36351 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ДимоР

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 41
  • Кара: Ямаха FJR 1300
Re: Honda Goldwing GL1800
« Отговор #180 -: юни 19, 2026, 07:29:36 am »
Има разни , дори не са и много скъпи , но повечето са до 150кг май -то това за повдигане на предницата е достатъчно :)

Неактивен ДимоР

• Jr. Member
  • **
« Отговор #181 -: юни 19, 2026, 07:36:26 am »
ама има и по-големи като това : https://www.home-max.bg/elektricheski-telfer-500-kg-raider-rd-eh02/

Неактивен Гошко

• Hero Member
  • Публикации: 2943
« Отговор #182 -: юни 19, 2026, 11:48:24 am »
Има разни , дори не са и много скъпи , но повечето са до 150кг май -то това за повдигане на предницата е достатъчно :)

Точно това гледам - нещо до 700-800 вата, защото все пак инверторът ми е само 1500 вата (пиково 3000) и искам да остава мощност и за другите консуматори. Харесах си този: https://praktiker.bg/bg/Telferi/TELFER-DENZEL-TF-250/p/497216. Той е 125 килограма, но с полиспаст става 250, което е напълно достатъчно.

Щях да го купя още вчера, но ми дойде друга идея: Дали да не купя една автомобилна лебедка? Те са по-бавни, но по-мощни (над тон). Наскоро купих един DIY преходник за лидълски акумулатори и успях да набутам в него 80-амперов DC/DC понижаващ конвертор. Успях да натикам и вентилатор. Така една мога да модна една евтина китайска лебедка за стотина евро да стане акумулаторна и с дистанционно.

Идеята е да не прекарвам ток до лебедката, ами просто да закачам лидълска 4 или 8 амперова батерия на преходника и от там към лебедката. В гаража винаги има поне 10 батерии.
Хрумна ми да направя този дивайс, тъй като бях купил за гаража един комплект - електрически крик вградена помпа и гайковерт. Довечера ще го снимам. Много хубава джаджа, но е на 12 волта от запалка. За кола е практично криво-ляво, но за гаража къде да пускам дебели кабели за ниско напрежение?! Имам няколко изхода, но за работа в двора трябва да пусна 10 метра, които после да мисля къде да навивам и така нататък. С батерия става супер-мобилно. В гаража има поне 5 крика, включително крокодил, ама с електрическия е къде-къде по-удобно. И си е гъзария...  ;D ;D ;D

Даже за колата (кемпера) си направих един такъв преходник (главно за втория комплект крик/помпа/гайковерт, който купих за кемпера), защото имам мноооого преносими джиджавки на 12 волта - духалка за барбекю, охладител за чаши, фенери, вентилатори...... Така имам супер-мобилност извън кемпера и не се налага да разпъвам кабели за 12-волтови консуматори. Вътре навсякъде има прекарана инсталация 12/24/220 и поне 20 изхода на различни места, но навън съм се ограничил само с един контакт 220.

« Последна редакция: юни 19, 2026, 12:06:14 pm от Гошко »

Неактивен ivchotr

• Hero Member
  • Публикации: 8463
  • E няма такъв кеф!
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
« Отговор #183 -: юни 19, 2026, 10:27:55 pm »
Нямаш спиране, ей  :notworthy:
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

Неактивен ДимоР

• Jr. Member
  • **
« Отговор #184 -: юни 20, 2026, 06:27:42 am »
Е , то крик с гайковерт/винтоверт можеш да ползваш навсякъде , ама лебедката/телфера ще е стационарно монтиран  и няма да се налага да развиваш и навиваш кабели -както ти е по-удобно разбира се  съобразявайки се с консумираната мощност , райдърския ми се струва удачен вариант даже Голдуинга можеш да вдигнеш с нея :)

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #185 -: юни 20, 2026, 07:11:13 am »
Да, бива го и е на добра цена. Ще поумувам още малко и скачам!

Иначе ето комплектчето с крика:

Сложих му един междинен XT-60 конектор, за да мога да ползвам хем щекер за запалка, хем външно захранване или направо полимерка.

На куфарчето има едни готини триъгълници с велкро. Те “лепят” за мокета в багажника, за да стои право и да не се мести.
« Последна редакция: юни 20, 2026, 07:13:53 am от Гошко »

Неактивен ДимоР

• Jr. Member
  • **
« Отговор #186 -: юни 21, 2026, 06:32:54 am »
Тези конектори за запалка на компресорите нещо ме дразнят -обикновенно ги махам и заменям с щипки за акумулатора - със сигурност е по-добра връзката , че иначе съм сменял гнезда за запалки :)

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #187 -: юни 22, 2026, 06:26:52 am »
Факт е, че повечето конектори за сокет за запалка не са предвидени да работят продължително с големи токове. Най-често (99% от случаите) имат вграден предпазител, който е фиксиран с пружинка. Пружинките се нагряват от токове над 5 ампера и при продължителна работа бързо губят еластичността си и дори се деформират, стопявайки пластмасовия корпус около тях. Впоследствие контактът на плюса не е достатъчно добър и започва загряване на сокета.

Този проблем го решавам чрез едни конектори, които не са много популярни, но са направени "както трябва". Ще ги снимам. През тях спокойно могат да минат токове по 20-30 ампера (стига да издържи стандартния предпазител на сокета). Лично аз използвам фабричните сокети на кемпера за по-малки консуматори - имам такива на всички пасажерски места, заедно с индивидуални пепелници и къпхолдъри - всичко това е фабрично и влиза в поръчковия салон на Вестфалиа. За останалите места, където имам нужда от сокети, използвам едни, които са за вграждане и са с изключително дебели контакти и контактни пластини. През тях може да име и 100 ампера ток, но не ми се налага. За още по-големи консуматори съм сложил на различни места XT60 (60 ампера постоянно и 100 ампера пиково за 10 секунди) и XT90 (90 ампера пистоянно и 150 пиково за няколко секунди).

В комплекта на крика има преходник от запалков сокет към крокодили за акумулатор, но на практика не ми е необходим. Имам на всички възможни места усилени запалкови сокети и XT-конектори.

Ето и самият крик. От двете страни има капачета - в едното са маркуча за компресора и захранващия конектор, а в другото са аксесоарите.

В долната част има широка и солидна "пета" - все пак крикът е до 5 тона.

В комплекта има допълнителен стержен за по-голяма височина на повдигане. С нея максималната височина става 53 сантиметра. Вдигането и спускането са доста прецизни - и двете са електрически. Има и "авариен" клапан, с който крикът може да се освободи хидравличната течност при липса на захранване.

Неактивен ДимоР

• Jr. Member
  • **
« Отговор #188 -: юни 22, 2026, 08:52:42 am »
това с щипките от комплекта може да държи на товар , ама повечето автомобилни не издържат - при мен само този в багажника на колата който е изглежда по-добре измислен и държи- иначе гори предпазителя или започва да мирише на прегоряло .

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #189 -: юни 22, 2026, 09:17:13 am »
това с щипките от комплекта може да държи на товар , ама повечето автомобилни не издържат - при мен само този в багажника на колата който е изглежда по-добре измислен и държи- иначе гори предпазителя или започва да мирише на прегоряло .

Проблемът идва от мъжкия щекер, а не от сокета. Препоръчвам ти да смениш щекерите и проблемът се решава. Ще се постарая да снимам довечера точно какъв вид имам предвид.

А относно горенето на бушоните - това най-често се случва, когато се ползва компресор при загасен двигател. Тъй като напрежението пада, токът се увеличава и предпазителят не издържа. За да не горят бушоните - пробвай да помпаш при запален двигател.

Неактивен ДимоР

• Jr. Member
  • **
« Отговор #190 -: юни 23, 2026, 07:25:37 am »
Винаги помпя на запален двигател, но пак грее доста - и да ако може снимай и качи , ще бъда благодарен !

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #191 -: юни 23, 2026, 08:06:24 am »
Ето това представлява:

Неактивен ДимоР

• Jr. Member
  • **
« Отговор #192 -: юни 24, 2026, 07:27:47 am »
 :beer:Благодаря , ще се опитам да открия из магазините тук пък ако няма ще се поръчва от интернета :)

Неактивен Гошко

• Hero Member
« Отговор #193 -: юни 25, 2026, 11:57:39 am »
:beer:Благодаря , ще се опитам да открия из магазините тук пък ако няма ще се поръчва от интернета :)

Рядко срещани са. Ако не откриеш - ще ти пратя - имам поне две дузини, останали неизползвани от разни проекти. Аз се запасявам обилно с части и джунджурии... Особено когато нещо е хубаво, здраво и качествено - купувам "за цял живот", щото не знам другия път дали ще го намеря...

Неактивен ДимоР

• Jr. Member
  • **
« Отговор #194 -: юни 26, 2026, 07:26:16 am »
Има тук разни магазини за такива нещица - само да имат правилните де , просто трябва да намеря време да отскоча до там и да разгледам :)