Що не си дал само полския сертификат?
И полския сертификат да даде, няма ли го в падащото меню - все тая.
Когато регистрират някакво МПС, при попълване на заявлението служителят избира опция от падащо меню - марка, модел и т.н. Много от моторите от трети страни (Китай) имат различни имена, въпреки че са конструктивно еднакви. Служителят е длъжен да впише в талона точното наименование. Това става също като в МОБИЛЕ-то - избира се от падащи менюта, които предварително някой е въвел. Не може да го впише на ръка (за да не стават грешки). За съжаление няма как базата данни да включва всички МПС-та, произведени някъде по света.
Ако МПС-то го няма в падащото меню - служителят праща мейл до "централата" с молба МПС-то да бъде вписано (въведено). За още по-голямо съжаление, КАТ в различите градове нямат връзка помежду си. Ако във въпросния град това МПС го няма, но в съседния го има, няма автоматична връзка между двата КАТ-а. След като служителят прати мейла, би трябвало още на другия ден марката и моделът да присъстват в менюто.
Лошото е, когато се забави и човек само се реди на опашката, но накрая резултатът е негативен. Затова трябва да се провери (ако се съгласят по телефона).
Първият ми такъв случай беше с регистрация на скутер Jinlun през 2010-та - имаше само два такива - единият в Стара Загора, а другият - моя. Старшинка Камбуров (няма да го забравя) се зае да изпрати мейла. Човекът нямаше хал-хабер от компютри... пишеше с двата пръста от собствената си поща в АБВ. Когато трябваше да натисне бутона "Изпрати", той погрешка натисна "Изтрий", но не забеляза грешката си. (!!!!!). С доволна физиономия ми каза "Готово, ела утре!" и ме потупа по рамото...
Само аз си знам как стиснах зъби от яд на простотията му... знаейки, че утре ще идвам пак за тоя дето духа.
После оправиха нещата и започнаха да пращат заявлението директно от мястото за подаване на декларации.