.:: www.MotoForum-BG.coм ::.

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: А можете ли да дадете 'първа помощ' на приятеля си моторист?  (Прочетена 43024 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Urban

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 365

Явно всеки чете това, което иска ..
За мен е важно колко човека ще декларират принципно желание за участие в курс, а за теб е важно, колко струва курса, без значение има ли желаещи въобще и къде са те в страната.

Е, стана як чат..
 :bravisimost:
Активен

Galya

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 157

Явно всеки чете това, което иска ..
За мен е важно колко човека ще декларират принципно желание за участие в курс, а за теб е важно, колко струва курса, без значение има ли желаещи въобще и къде са те в страната.

Е, стана як чат..
 :bravisimost:

а може ли да се кандидатирам да ме спасявате при полевите условия, защото аз и без това не карам добре  :SOS: ;D

А иначе сериозно казано съм навита на идеята. Пишете ме в групата. Едно време съм учила такива неща и на военното,а имаше някакви санитарни дружинки, правихме превръзки с триъгълни кърпи/леле колко ми беше трудно това/, но всичко съм забравила
Активен
Ако не става от първия път, опитай отново.

Urban

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен

Записана!
Барем до Март се съберем..
Активен

joyrex

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 27

Такааааам.
Виждам, че ви трябват желаещи. Пишете ме в групата.
Ако е нужна повече информация моля да ми драснете на todorp@gmail.com
Също ако може като стане ясно кога, къде и колко ще струва да ми драснете моля ви.
От София съм да уточня :)

Urban

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен

OK, Тодор П. , имената поне да ги беше написал в личо съобщение щом са толкова секретни! Лошото е, че от интерфейса на темата ми изчезна бутона 'редактирай' и остана само 'цитат'. Сега и да искам не мога да правя промени в първия пост. Странно... Админите сигурно са правили промяна в правата или аз нещо не мога да се ориентирам...
Активен

Wolf.SkorP

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 226
  • това не е мотор това е Ninja :P

хубаво е че има желаещи и аз бих искал да се запиша но сте ми малко далечко
Активен
продавам минск 125 93-та година 0899682089  700 лв

sasho

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 359
    • http://www.bikepics.com/members/sashkina/

аз мисля че умея да давам първа помощ щото в морското са ни учили 2 пъти на вероходен лагер и на едни курсове за конвенционални(или не6то си там) сертификати
Активен

Стоян Стоянов

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15

Всеки, който реши да искара ,каквато и да било категориа от кат, редом с останалите испити(листовки курмуване..) е задължен да искара курс пред БЧК(само веднъж при първата категория). Аз съявих пролетта на 2008 и след курса освен сертификата, който щеше да послужи пред кат Варна ми дадоха една книжка с обяснения и илюстрации по тази тема. На лекцията се обърна специално внимание на мотористите в реални условия на инциденти(записани инсценировки с актьори кадето по-точно се обясни как трябва да се сваля чужда каска и т.н.). Останалите долекарски намеси са общи, все пак всички сме хора(няма депутати). Ако в организацията решат да включат нещо още по-конкретизиращо бих дошъл на сбирка във Варна или Добрич, може и понадалече но когато стане по-топло и по-леко за пътуване.

П.П. Щом нещата станат сериозни бройте ме и мен към тази група (цената която ми взеха в ТХ беше 20-25лв)
Активен
Не става само с бензин...! Трябва и масло!!

NOT_HUMAN

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 101

проведохте ли го вече този курс? мога ли да се присъединя към групата,ако има такава. гледам,че темата е от миналата година,ако вече сте провли този курс може би ще можем да съберем нова група и да организираме нещо отново..чакам отговорите ви
Активен
Не е важно колко години имаш в живота, а колко живот в годините

Urban

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен

Не сме! Мен ми клюмна либидото и ми падна хъса от приказки, затова оставих всеки сам да се оправя, имах желание.. но ..това е от мен.

Обаче, така и така пиша... много ми стана кофти за оня случай в София снощи, с колегата дето блъсна пешеходец при 'гонката'. Просто не знам какво , да кажа, това е лудост, в населено място така да се кара...

Нямам информация кое как е станало, жалко и за двете жертви..
 :SOS:
Активен

NOT_HUMAN

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 101

ами колегата е бил на 18 години, а другото момче на 21 и точно снощи трябваше да ходя там,обаче ми излезе ангажимент и по-добре,защото нямаше да го издържа това..пффф...жалко наистина

а по темата с курсовете,просто трябва да сме по-сериозни,взимаме си координатите и започваме да действаме,то няма да стане само с приказки..всики чакат един да организира всичко и айде на готово..ако искаш дай да се хванем с тебе и да действаме,защото това никак не е маловажно!
Активен
Не е важно колко години имаш в живота, а колко живот в годините

Bushman

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2184
  • Кара: Черна FZ1-N
  • Излекуван работохолик.

Абе Колеги, идеята е чудесна, но няма файда от такива курсове. Ходил съм няколко пъти, организирано от работодателя ми. Провеждат се чисто формално - някой пенсиониран доктор ти дудне два часа и готово, вече си обучен... Нищо не става така. Я всеки да сподели тук какво знае, можем да потърсим и инфо из мрежата. Сега трябва да излизам, но като имам малко време - ще драсна пак. Има ефективни техники за спиране на кръвотечение и обездвижване на счупени крайници с подръчни средства, имаше и първа помощ при топлинен удар - все полезни неща. Ще се обучим сами, нали е важно за нас. Както се казва - грижата за спасяване на давещите се е грижа на самите давещи се (ако цитирам правилно Илф и Петров).
Активен
Ако нищо друго не помага - прочети Service Manual!

marbo969

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 26
  • Кара: honda CBF500

Колеги,пробвам да съживя темата-важна е,а някак остава встрани от вниманието ни.Bushmann е много прав,че от курсовете няма особена полза.Аз съм медик(зъболекар)и мога да заявя,че има само няколко случая,в които аматьори(слагам и себе си там)могат и трябва да помогнат:Първо се проверява дишането-може да си е глътнал езика при удара-и след това:
1.Открити фрактури-внимателно превързване с бинт БЕЗ опити за наместване, и стегнат турникет от колан,връв и др.над фрактурата  за спиране на кървенето-НАЙ-БЪРЗО СЕ УМИРА ОТ ОСТРА КРЪВОЗАГУБА!!!
2.Артериално кървене от порезни или прободни рани-познава се по яркочервена кръв,бликаща на тласъци или струйки-ако има къде,отново се прави стегнат турникет,при невъзможност за такъв трябва да се опита с директно притискане на артерията до или в раната с пръст.Това се отнася най-вече за артериите на шията,подмишничната област и бедрените артерии.При последните понякога единствената възможност да се спре или намали кървенето е силен директен натиск с юмрук вертикално в средата на корема малко под пъпа-облягане с цялата тежест на тялото върху изпъната ръка със свит юмрук.
Не местете ранения при съмнения за гръбначна травма,шлема също е най-добре да се свали от реаниматорите ,особено ако е фулфейс!Махнете визьора и се убедете,че нищо не пречи на дишането.Всичко останало аз бих посъветвал да се прави само от професионалисти.
Може и да изпускам нещо,но в основни линии това е по силите на всеки,който запази малко самообладание при инцидент.Аз например винаги нося в раничката обикновен и ластичен бинт,стерилни марли в индив. опаковка,колан за багажник(става и за турникет) и щвейцарско ножче .Дай боже да не потрябват!
Леко и безаварийно на всички!!!
Активен

ivchotr

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8445
  • Кара: Suzuki GSX 1100 E
  • E няма такъв кеф!

Хубаво е да има и чифт стерилни гумени хирургически ръкавици. Че с голи пръсти в бликаща чужда кръв едава ли е разумно да се бърка. СПИН още не се лекува.
Активен
Why do you think I ride alone?
Cause you don't know about it anymore.
I think you all oughta get back on your bikes and go out and ride the highway until you remember what riding's all about.

marbo969

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 26
  • Кара: honda CBF500

Вярно,така си е.Може и да не са  стерилни-все пак говорим за екстремна ситуация и вече достатъчно замърсени рани.После така или иначе се използват антибиотици.Което ме подсеща,че е разумно всеки да носи миниаптечка в мек калъф-мисля,че под втората седалка на повечето мотори има място,за скутерите е ясно-място бол.Странно е в колите си да имаме ,зашото е задължително,а там където сме в пъти по-уязвими,не!?Мисля,че като имаш някакви макар и ограничени средства,ще е по-лесно да помогнеш,вместо да чакаш линейката с  телефон в ръка,броящ минутите.Да не дава Господ!
Активен

burkov

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 547
  • Кара: Honda VFR 800 VTEC
    • Безплатно българско списание за Автомобили :)

Напълно съм съгласен. На моя кош обаче няма къде да му завра аптечка. Или поне не съм виждал толкова малки.
Иначе напълно подкрепям идеята.
Активен

minddwell

• Newbie
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2

Приятели, елате утре към 20-21ч. в 8th Ball, пуснете каквото можете в урната за Борис Павлов Христов - колега моторист, пострадал тежко с краката, но оцелял. И ... ако искате - останете. Дори, ако искате, преминете като през подлез. Както и да се чувствате, там ще има 3 групи, които ще свирят с настроение и желание за борба за живот. Нека да се възползваме от възможността да помогнем с директни средства, а не с 20-те % ДДС от смс-ите.
http://tv7.bg/news/bulgaria/9710056.html
https://www.facebook.com/events/440854692664493/
Активен

Страницата е създадена за 0.145 секунди с 26 запитвания.