За мотор/скутер до 50сс ти трябва "М" категория и се изкарва от 16 нагоре. Като караш В кат. ти я дават автоматично и нея. По закон ако въпросния мотор вдига на 45 км/ч не влиза в М кат., а в по-горна... Но до сега не съм виждал да се заядат за такова нещо никъде.. Просто го отбелязвам.
Всички скутери стават за начинаещи, то няма нищо в тях. Е, големите и пъргави скутери са по-трудни, вярно е, но тук става дума за 50сс, който е едва няколко коня.
За определен модел.. Аз лично не мога да ти кажа, защото никога не съм имал скутер и не знам как са. Един приятел е куриер и си взе Yamaha Jog , доста е доволен, по негови думи.. Друго като модел на мога да препоръчам... Очаквай разход на бензин 3-4 за по-стар двутактов скутер, не се надявай на някакви чудеса в тази насока. Скутер с малък разход на гориво е четиритактов около 100-тина кубика.. Отделно на това помисли за каска и то хубава, те са скъпички... Цяло лице (full face)
Лично на мен ми се вижда супер гадно карането на такъв скутер.. Причина - много малък диаметър на гумите и окачването не е от най-меките.. Друса си здраво. Виждал съм скутери с големи диаметри на колелата, но са доста тънки. Все пак е по-добрия вариант, все пак живеем в България, тук е само за крос

п.с. Добре дошъл.. И защо си помисли, че ще ти се подиграваме.. Ако си прочел някой от другите теми в този раздел си видял, че хората се опитват да помагат на всеки начинаещ, било то дали иска да започне с голям пистов мотор или скутер, като теб... Пак е похвално, че искаш да изкараш книжка и да си караш редовно..
Опс.. Забравих да спомена за самата книжка.. Карат се само листовки за М кат. (поне така мисля) и самия курс + листовките не мога да се сетя точно колко струва.. Приготви поне едни 300 лв да имаш за това.. Като ти е първа книжка ще ти искат и БЧК при ваденето, както ще имаш и още странични разходи по ваденето на самия документ от КАТ.. Попитай в най-близката шофьорска школа около теб.. Ще ти кажат всичко, което те интересува като цени...