Веригата не е ВЪЖЕ 
При веригата има Усилие на СРЯЗВАНЕ при Въжето има на Опън - сравнението е напълно неуместно 
Нека да не влизаме в дебрите на съпромата. Примера с конеца и канапа го дадох като илюстрация на натоварването, което трябва да издържат щифтовете с по-малко и по-голямо сечение, при едно и също тегло на мотора, без значение дали ще им действат сили на срязване или на опън. Сега, дали японците са познавали тази наука към 1983 г., за да решат да сложат баш моя размер верига, мога само да гадая

Виждам също така, че при последните модели на Хаябуса примерно, дават да се ползва 530-ка. Ама и Бусата се явява на практика по-лека от моя дръгел. Аз така или иначе съм решил да пробвам някой ден по-малка верига, стига да има пиньони, които да паснат на джантата и кутията, та за мен въпросът поне за пробата е решен. С 630-ките изкарвам по 40+ хиляди километра и ги сменям преди да са се разтегнали докрай, така че колко точно могат да изкарат не съм съвсем сигурен. Това при сравнително редовно чистене и смазване, без да се вманиачавам.